SAD donirale Mornarici Crne Gore dva čamca

Sjedinjene Američke Države donirale su Mornarici Vojske Crne Gore dva čamca P-5.8 sa pratećom opremom u okviru programa “Protiv-minska humanitarna akcija” (Humanitarian Mine Action). Ceremoniji primopredaje, koja se juče održala u Baru, prisutvovali su ministar odbrane, mr Predrag Bošković i ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke.

Zahvaljujući se ambasadorki i američkom narodu na donaciji, ministar Bošković je istakao da je riječ o potvrdi velikog prijateljstva između Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država. On je kazao da će donirani čamci unaprijediti kapacitete Mornarice Voske Crne Gore, te uticati na njeno bolje pozicioniranje u okviru ukupnog odbrambenog sistema.

Bošković je naglasio da su SAD glavni strateški saveznik našoj zemlji u jačanju odbrambenih kapaciteta, ističući i njihovu ulogu i podršku tokom procesa reformi našeg odbrambenog sistema. On je dodao da će Ministarstvo odbrane nastaviti da se snažno zalaže za modernizaciju Vojske Crne Gore, u cilju jačanja sposobnosti za adekvatno reagovanje na postojeće bezbjednosne izazove.

Ambasadorka Rajnke je kazala da su Sjedinjene Američke Države ponosne na prijateljstvo i savezništvo sa Crnom Gorom. Ona je naglasila da će SAD nastaviti da podržavaju Crnu Goru, kao kredibilnog saveznika u okviru Alijanse, sa posebnim fokusom na jačanje odbrambenog sektora. Rajnke je istakla da je ova donacija gest pažnje i prijateljstva SAD prema Crnoj Gori, imajući u vidu kontribuciju naše zemlje Alijansi, ali i potrebe Mornarice, kao važnog segmenta u obezbjeđivanju sigurnosti.

O čamcima i njihovim karakteristikama govorio je kapetan Ivan Ćorac.

Donacija je realizovana posredstvom američkog programa Protiv-minska humanitarna akcija – (Humanitarian Mine Action), u cilju obuke i izgradnje kapaciteta tima Pomorskog odreda Mornarice Vojske Crne Gore koji se bavi uklanjanjem eksplozivnih sredstava (podvodnih ostataka ratnih eksploziva – EOD), kao i podrške Odjeljenju za hidrografiju i okeanografiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore.

Share.

Comments are closed.