Sandra Vujović: Korijen rodnoj neravnopravnosti je u patrijarhatu

U velikoj dvorani Kulturnog centra sinoć je izvedena pozorišna predstava „Izložene“, u režiji Sandre Vujović. Barska publika koja je prilično popunila sjedišta, pedesetak minuta je s pažnjom posmatrala četiri razigrane, mlade crnogorske glumice: Anđeliju Rondović, Smiljanu Martinović, Anđelu Radović i akademsku slikarku Mariju Radusinović i, na kraju, ih nagradila aplauzom.

Sandra Vujović, koja potpisuje i tekst, zajedno sa još četiri književnice iz Crne Gore i regiona: Teodorom Kipa, Anom Leković, Marijanom Aracki i Katarinom Nikolić, bila je gošća Radio Bara.

RB/BI: U najavi za predstavu stoji: U pitanju je istraživačko – umjetnička platforma koja kroz dramsku formu analizira genezu problema narativnog položaja žena u patrijarhalnom društvu. Možemo li da ovu platformu malo približimo našim slušaocima i čitaocima, da ne pomisle da je u pitanju kakva naftna bušotina, na šta smo ovdje prilično senzitivni?

Vujović:  Hahaha. Ova predstava je bila jedna vrsta naučno-istraživačkog procesa. Mi smo, kao grupa autorki, koristeći razne metode, dolazile do ispovijesti i iskustava žena iz našeg okruženja. Proces je trajao gotovo dvije godine. Onda smo na jedan drugačiji, teatarski način obrađivale podatke do kojih smo došle. Rezultat toga je dramski omnibus koji je nastao iz pera pet spisateljki. Sticajem okolnosti, mene je zapalo da režiram ovo našu priču o izloženosti žena različitim vidovima nasilja, čiji korijen je u patrijarhatu, a mi ga često ne prepoznajemo kao nasilje.

RB/BI: Kako je tekao rad na predstavi?

Vujović: Imala sam čast da sarađujem sa nekoliko divnih žena. Bio je to dug, produktivan i jako zanimljiv proces. Radila sam sa sjajnom glumačkom ekipom, raskošnog talenta. Sa njima se poznajem iz njihovih studentskih dana na Cetinju. Njihovo vrijeme tek dolazi. Veliku zahvalnost dugujem i sjajnoj Katarini Krek, koja je s nama bila sve vrijeme, a bila je neposredno zadužena za scenski govor.

RB/BI: Kako su se u tu žensku ekipu probila ona dva momka kojima je povjerena muzika i svjetlo?

Vujović: I Vesko Lazović koji je komponovao muziku i Danilo Malović koji je majstor svjetla, naše su drage kolege s kojima volimo da sarađujemo i bilo je prirodno da budu dio ekipe.

Sandra Vujović, spisateljica, scenaristkinja, pjesnikinja, rediteljka, diplomirala je 2011. godine na Odsjeku za Dramaturgiju, fakulteta Dramskih umjetnosti na Cetinju. Napisala je, pored ostalog, desetak drama i nekoliko scenarija za film i TV. Živi u Podgorici. Bez ustezanja žigoše anomalije sistema i nepravde na svom popularnom fejsbuk profilu, na kojem se, o pojedinim pitanjima, često vodi zanimljiva, demokratska diskusija. „Trudim se da njegujem kulturu dijaloga“, skromno kaže.

Inače, na kraju razgovora za Radio Bar, poručila je potencijalnim gledaocima svoje predstave: „Znam sigurno da nećete izaći ravnodušni iz pozorišta. Smijaćete se, možda i zaplakati, obećavam spektar emocija i jednu izuzetno zanimljivu, pa i neočekivanu priču, jer smo temi rodne ravnopravnosti prišle na jedan drugačiji način.“

I bila je u pravu: publika je mogla da vidi jednu avangardnu, pitku predstavu, bez praznog hoda, o kojoj se razmišlja i kad se spusti zavjesa i pogase svjetla.

Share.

Comments are closed.