Saopštenje za javnost Luke Bar AD povodom otuđenih cigareta iz lučkih skladišta

Povodom vijesti objavljene u medijima u subotu, 10.jula 2021. godine, da su iz lučkih skladišta otuđene cigarete i da su nadležni državni organi pokrenuli odgovarajući postupak, a u cilju punog informisanja javnosti i otklanjanja eventualnih nejasnoća, „Luka Bar“ AD daje sljedeće saopštenje za javnost:

U apsolutnom uvjerenju da će nadležni državni organi u najkraćem mogućem roku u potpunosti rasvijetliti slučaj, važno je imati u vidu da sva skladišta u kojima su smještene cigarete, sa stanovišta odgovornosti za količine i bezbjednost robe koja se u njima nalazi, imaju tretman tzv. „tuđih skladišta“, tako da „Luka Bar“ AD nema mogućnost uvida i kontrole stanja zaliha roba u tim skladištima.

Evidencija robe u tim skladištima se vrši putem sistema na koji carinski organi daju saglasnost, a vlasnici ili korisnici tih skladišta (djelova skladišta) imaju pravo/obavezu da uspostave sistem čuvanja robe na način koji smatraju optimalnim.

Vlasnici ili korisnici skladišta u kojima su smještene cigarete imaju zakonsku obavezu da od nadležnih državnih organa obezbijede sve dozvole i saglasnosti za obavljanje odnosne djelatnosti i u tom procesu „Luka Bar“ AD nema bilo kakvih nadležnosti.

Shodno podijeljenim nadležnostima,  unutrašnja služba zaštite koja posluje u okviru sektora bezbjednosti u „Luka Bar“ AD kontroliše teretna motorna vozila koja napuštaju lučko područje, ali bez nadležnosti provjere valjanosti dokumentacije o teretu koji prevoze.

Share.

Comments are closed.