Saradnja Opštine i Energean Montenegro Ltd: Nove žardinjere za otpad u Sutomoru i Maljeviku

Opština Bar i kompanija Energean Montenegro Ltd su, u susret Svjetskom danu zaštite životne sredine, sproveli zajedničku akciju i postavili u Sutomoru i na Maljeviku novi mobilijar za otpad u vidu betonskih žardinjeri prilagođenih ambijentalnoj cjelini.

„Ovogodišnja globalna kampanja sprovodi se pod sloganom #OnlyOneEarth ili “Samo je jedna planeta Zemlja” i poziva na kolektivnu akciju promjene i transformacija na globalnom nivou kako bismo proslavili, zaštitili i obnovili našu planetu. Tako je ovaj Dan u Baru obilježen u znaku podizanja svijesti o neophodnosti drugačijeg pristupa našoj okolini“, navode iz barske Opštine.

Predsjednik Opštine Dušan Raičević pozdravio je ovakvu akciju, kakve lokalna uprava i ova kompanija sprovode već duži niz godina, dajući na jedinstven način doprinos zaštiti životne sredine kroz ozelenjavanje javnih površina, uređenje mobilijara i ukupno podizanje svijesti o važnosti brige za okolinu. On je poručio da je lokalna uprava uvijek spremna da podrži unaprjeđenje kvaliteta života svojih sugrađana, a naročito uređenje javnih i zelenih površina koje doprinose ljepšem i udobnijem svakodnevnom životu.

Današnja akcija realizovana je  uz podršku Sekretarijata za komunalno-stambene poslove i zaštitu životne sredine i  Komunalnog preduzeća Bar. Oni su na terenu pratili realizaciju ove akcije i pomagali prilikom postavljanja mobilijara za otpad kako bi on najefikasnije služio svrsi na prometnim lokacijama u predstojećoj turističkoj sezoni.

Generalni direktor kompanije ,,Energean Montenegro Ltd“, Petar Đurović poručio je da mu je zadovoljstvo da i ove godine sa Opštinom Bar zajednički obilježavaju Svjetski dan zaštite životne sredine.

“Grad Bar je tokom cijele godine, a naročito za vrijeme ljetnje turističke sezone, domaćin brojnim turistima, pa samim tim smatramo da je korisno da, kroz ovu donaciju, svoj urbani mobilijar unaprijedi betonskim žardinjerama za sitni otpad”, rekao je on.

On je dodao da je ova inicijativa u skladu sa Ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih nacija i sa Agendom 2030, tačnije sa ciljevima br. 11 “Održivi gradovi i zajednice”, br.13 “Akcija za klimu” i br. 17 “Partnerstvom do ciljeva”.

„Sve navedeno je takođe u skladu sa Energeanovim ETHOS-om koji je u srcu naše strategije održivog razvoja: ovo je naš svijet i naša je odgovornost da ga učinimo boljim mjestom za život.

Energean je uspio da dodatno smanji emisije za 8% u 2021. godini, smanji ukupnu potrošnju energije za 13% i reciklira 90% od ukupnog generisanog otpada. Ponosni smo na ono što smo postigli do sada, a ostajemo posvećeni ostvarivanju svog cilja da najkasnije do 2050. godine postignemo neto nultu emisiju. Samo je jedna planeta Zemlja!”, poručio je Đurović.

Opština Bar već tradicionalno sarađuje, u oblasti ekologije, sa kompanijom Energean Montenegro Ltd, kao dokazano društveno odgovornom kompanijom, koja je uvijek zainteresovana da pruži doprinos lokalnoj zajednici i prilagodi svoje aktivnosti potrebama društva.​

Share.

Comments are closed.