VIDEO: Sezona bila uspješna i u barskoj Marini AD

Za razliku od prethodne, ove godine je i nautička sezona u Baru  bila veoma uspješna. U odnosu na 2020. kada je zabilježen drastičan pad broja plovila, ovoga ljeta rezultati su za 70 posto bolji, a u poređenju sa referentnom 2019.godinom, 14 i po posto. U narednom periodu u kompaniji, koja je u većinskom državnom vlasništvu, planiraju značajno poboljšanje nivoa usluge, rješavanje imovinsko pravnih problema i infrastrukturna ulaganja na koja se čeka decenijama.

Za turističku privredu ovo je bila godina oporavka, a značajni prihodi ostvareni su i u nautičkom segmentu.

“Za nama je uspješna turistička sezona, i veoma je dobro što nam je Vlada omogućila da radimo. Ponosni smo na rezultate i pozitivno finansijsko poslovanje”, kazao je predsjednik Borda direktora Marine AD, Drago Zečević, koji je izrazio nadu da su i klijenti ove kompanije zadovoljni.

Barska Marina, uz komparativne prednosti zbog geografskog položaja i lokacije u centru grada, kontinuirano radi na podizanju nivoa usluge.

“Uz usluge rezervacije, prihvata plovila i vezova, pružamo i mogućnost tehničkog servisa, usluge snabdijevanja vodom, strujom i gorivom, a našim klijentima na raspolaganju je i veliki parking prostor. Video nadzor pruža monitoring na cijelom prostoru Marine, čime su bezbjednost i sigurnost jahti, jedrilica i motornih čamaca na zavidnom nivou”, kazala je za Radio Bar i Bar info, Sanja Papan, poslovna sekretarka, koja je podsjetila da Marina posjeduje i prestižne međunarodne sertifikate, koji potvrđuju kvalitet.

“Naša Marina je prva u Crnoj Gori sa sertifikatima ISO 9001 i ISO 14001, što znači da posjedujemo integrisani sistem menadžmenta kvalitetom i sistem menadžmenta životnom sredinom. Dodijeljeno nam je i ekskluzivno, prestižno eko priznanje, zahvaljujući kojem smo postali i prva Marina u Crnoj Gori u kojoj se vijori plava zastavica. Takođe, ponosno nosimo i sertifikat ‘Tri zlatna sidra’, koji nam je uručila Međunarodna organizacija ‘TYHA’”, istakla je Papan.

Da su klijenti zadovoljni, potvrdio nam je vlasnik luksuzne jahte iz Rusije, Viktor Andrušin, koji je u Baru i Marini od 2007. godine.

“ U Crnoj Gori sam od 2004. a u Baru od 2007. godine. Ovdje sam stekao divno društvo, a saradnja sa barskom Marinom je odlična. Ono što je njena prednost u odnosu na druge marine u okruženju, jeste dobra lokacija, zbog čega privlači puno turista i jedriličara iz svijeta, jer i za ovu sportsku disciplinu ima odličan potencijal. Ipak, mora još da se razvija i unapređuje, i ja ću tome vrlo rado dati lični doprinos”, kazao je Andrušin.

Uz realan optimizam koji je donijela ovogodišnja turistička sezona, i u menadžmentu kompanije svjesni su da je neophodno unapređivati rad Marine i rješavati višegodišnje probleme koji opterećuju poslovanje.

“Naslijedili smo složenu problematiku koju moramo rješavati u narednom periodu. Prvenstveno,  to su neriješeni imovinsko pravni odnosi između države i Luke Bar, kao i pitanje gradske luke za taxi brodove i ribarice. Čeka nas težak posao, i to su problemi koje ne možemo sami riješiti, bez podrške resornih ministarstava i nadležnih državnih institucija. Inicijativa je pokrenuta, i nadamo se pomjeranju sa mrtve tačke”, kazao je predsjednik Borda direktora, Drago Zečević, koji je najavio i infrastrukturna ulaganja.

“Urađena je planska dokumentacija za izgradnju poslovnog objekta, obezbjeđene sve dozvole, čeka nas i sanacija sekundarnog lukobrana, produbljivanje i čišćenje akvatorija, kako bi mogli da primimo i mnogo veće jahte i brodove. Realizacija svega planiranog, naravno, zavisiće od razvoja epidemijske situacije, i s tim u vezi, i ekonomskog ambijenta”, naglasio je Zečević.

U Marini planiraju i aktivnije učešće u manifestacijama koje promovišu nautički i sve druge grane turizma, kao i u ekološkim i dobrotvornim akcijama koje su odlika svake društveno odgovorne firme.

Share.

Comments are closed.