Sinofarmove vakcine stižu 1. maja, između subote i nedjelje nema policijskog časa

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović kazala je na jutrošnjoj pres konferenciji da  201.200 Sinofarm vakcina u Crnu Goru stižu 1. maja, navodeći da bi uskoro trebalo da bude isporučena i određena količina ruskih Sputnjik V vakcina, pa će masovna vakcinacija započeti po planu.

Ona je rekla da će u periodu između subote i nedjelje policijski čas neće važiti, ali će važiti narednih dana.

“Međutim, zabrana međugradskog saobraćaja vikendom, kao i zabrana kretanja ostalim danima, od ponoći do 5 sati ujutro, ostaju na snazi” – naglasila je Borovinić-Bojović.

Odlična vijest je, kako je rekla, to što sada, od 24 opštine, čak 23 imaju ispod 800 aktivnih slučajeva na 100 hiljada stanovnika. U odnosu na prethodnu nedjelju, stanje se popravilo u Pljevljima i Šavniku.

Prema njenim riječima, jedini grad koji ostaje u crvenoj zoni je Andrijevica u kojoj se bilježi kumulativna incidencija od preko 800 zaraženih na 100.000 stanovnika.

Da bi sve opštine zadržale ovakve rezultate još jednom molim na poštovanje epidemioloških mjera – naglasila je Borovinić-Bojović.

Granice ostaju otvorene za državljane Srbije, BiH, Sjeverne Makedonije, Kosova, Albanije, Rusije, Bjelorusije… Svi ostali ulaze u Crnu Goru uz uslove koje su i ranije važile – naglasila je ona.

Ministarka je upozorila da nijednom ugostiteljskom objektu koji su u posljednjih šest mjeseci kršili mjere, ili nisu poštovali mjere na snazi, neće biti dozvoljeno produženje radnog vremena od onog koje je uobičajeno ili je propisano. “Neće dobiti saglasnost niti Uprave policije, niti Uprave za inspekcijeske poslove za produženje radnog vremena,” naglasila je ona.

Borovinić-Bojović je saopštila da će odziv za vakcinaciju biti dobar, ističući da očekuje brzo i dolazak ruskih vakcina.

– Intenzivni dogovori su u toku – naglasila je ona.Ministarka je rekla da se turistički radnici prijavljuju za vakcinaciju i te brojke su promjenljive. “O tome ćemo moći da informišemo javnost kad krene masovna vakcinacija,” dodala je Borovinić-Bojović.

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić kazao je da epidemijska kriva pokazuje najbolji nivo od septembra.

“To je rezultat mjera koje su sprovedene ali i njihovog poštovanja od građana. Zamolio bih građane i da za praznike poštuje mjere jer su ti događaji uvijek epidemiološki rizik. Od toga će nam zavisiti epidemiloška situacija u narednom periodu kao i tempo masovne vakcinacije, ” kazao je Galić, dodavši da je broj novoregistrovanih slučajeva u padu.

On je apelovao na građane da se vakcinišu u narednom periodu.

Direktorica Kliničkog centra Ljiljana Radulović kazala je da podaci ohrabruju kada je riječ o popunjenosti kovid „postelja“.

“Klinički centar ima 85 slobodnih mjesta, Bar 100, Bijelo Polje 27, Nikšić 61 a Brezovik 63 mjesta, to znači da postoji 436 slobodnih mjesta predviđenih za kovid pacijente. Bolnice funkcionišu sa 41 odsto popunjenosti, što su dobri podaci,” navela je Radulović.

Share.

Comments are closed.