Škerović: U skladu sa prazničnom atmosferom, Komunalna policija u januaru djelovala uglavnom preventivno

Gost tematskog sata emisije “Sunčanom stranom ulice”, koju uređuje i vodi Vjera Knežević Vučićević, bio je načelnik Komunalne policije, Dejan Škerović.

RB/BI: Kako su, što se tiče aktivnosti Komunalne policije, protekli praznici? Lijepo bi bilo da na početku razgovora napravimo kratku retrospektivu.

Škerović: Nova godina je poseban praznik kojeg svi očekujemo sa posebnim ushićenjem. U duhu i u skladu sa atmosferom koja je vladala, radila je i Komunalna policija – više smo preventivno, nego represivno djelovali. Nije bilo većih nepravilnosti, tokom svih prazničnih dana bili smo sa građanima, ispratili smo kompletan sedmodnevni program koji se na Trgu Vladimira i Kosare održavao u organizaciji TO Bar. Opština je imala sluha i razumijevanja, pa je, kao i svake godine, odobrila produženje radnog vremena ugostiteljskih objekata, a ni na buku iz lokala se niko nije žalio.

RB/BI: Jesu li Barani i njihovi gosti umjeli da cijene tu dobru namjeru i opušteniju atmosferu u smislu poštovanja propisa?

Škerović: Jesu. Nije bilo posebnih zahtjeva niti prekršaja. U tom duhu smo došli i do polovine januara.

RB/BI: Na šta ste posebno stavili fokus, a u kojima segmentima procjenjujete da bi trebalo da budete aktivniji u narednom periodu?

Škerović: S obzirom da je početak godine, trenutno planiramo aktivnosti, sagledavamo ostvarene rezultate, pravimo projekcije… Najviše ćemo se baviti sprječavanjem nepropisnog odlaganja otpada, nastojaćemo da u što većoj mjeri stanemo na put zauzimanju javnih površina, kao i nepropisnom parkiranju. Godinama ukazujemo da bahato i neodgovorno ponašanje izuzetno šteti imidžu kojeg je Bar izgradio kao primamljiva turistička destinacija.

RB/BI: Jeste li, generalno, zadovoljni odnosom građana prema komunalnom redu?

Škerović: Uvijek će biti onih koji “iskaču” i ne pridržavaju se propisa koje nalažu normativni akti, tako da, generalno, nikada ne mogu biti potpuno zadovoljan. Podsjećam da je Opština proteklih godina izdvojila značajna sredstva za uređenje javnih površina, parkova za djecu… Međutim, svjedoci smo da nerijetko stariji maloljetnici uništavaju mobilijar, pa po nekoliko puta ulažemo sredstva u iste stvari, umjesto da taj novac investiramo u nove projekte i unaprjeđenje.

RB/BI: Kakve su, prema Vašem mišljenju, sankcije, da li smatrate da su kazne previše blage?

Škerović: Nedvosmisleno sam uvijek bio za to da sankcije budu strožije, pogotovo što se tiče novčanih kazni. Upravo su sankcije jedini način da se grad izbori sa tom lošom navikom neodgovornih sugrađana, jer se na savjest pojedinaca, očigledno, ne možemo osloniti. Prije tri večeri su tako, četiri maloljetnika, uklanjali “ležeće policajce” (usporivače brzine) u naselju Polje. Oni su ih odšarafili i sklonili. Reagovali smo i mi i policija. Slijedi prijava i naknada štete. Pretpostavljam da su ti momci od 15-16 godina počeli nelegalno da voze automobile bez vozačke dozvole, pa im usporivači smetaju prilikom razvijanja brzine. Za organizovanje trka, što je odavno popularna zabava, potrebna im je “pravina” u Polju. Osim toga, nije rijetko ni ukljanjanje saobraćajnih znakova, čim nekome zasmeta znak, on ga ukloni… 

RB/BI: Kakav je odnos roditelja maloljetnika kada shvate da je njihovo dijete sklono destrukciji?

Škerović: Mislim da oni ne rade dovoljno na njihovom vaspitavanju, ne zalažu se dovoljno. Uvijek se prisjetim da je u godinama moje i mladosti mojih drugova, bilo drugačije. Tada ovakve stvari nismo radili. Plašili smo se kazni i ukora, kako u školi, tako i kod kuće. Sada su djeca maksimalno zaštićena, a to ni njima ne ide u prilog, niti je korisno. Roditelji su previše zaštitnički nastrojeni, skloni su da nalaze opravdanje, iako je jasno da djetetov razvoj ne ide u dobrom smjeru. I profesorima je teško, jer nemaju podršku roditelja…

RB/BI: Osvrnimo se sada na vremenske (ne)prilike u Bari i Crnoj Gori Iz Hidrometeorološkog zavoda stiglo je upozorenje da sve do subote možemo očekivatiu obilne padavine, jak vjetar, snažan uticaj serije ciklona… Jeste li spremni?

Škerović: Spremni smo i mi i Komunalne djelatnosti. Nadam se da prognoze neće biti u potpunosti tačne, jer već sada djeluje da vremenske prilike neće biti loše u mjeri u kojoj je prvobitno najavljeno.

RB/BI: Da li možete ustvrditi da je odlaganje komunalnog otpada i zauzimanje javnih površina smanjeno u odnosu na raniji period i ko najčešće krši zakon?

Škerović: Ta pojava je u izvjesnoj mjeri smanjena. Međutim, uvijek postaje izraženija kako se približava ljetnje doba. Iako su među njima najbrojniji preduzetnici koji pripremaju objekte za sezonu, ili grade zgrade, pa bacaju šut, otpad i iskope zemlje, i građani koji renoviraju kuće i stanove su skloni takvom ponašanju… Pored toga, nerijetko se suočavamo i sa nesavjesnim stranim državljanima koji se bave nelegalnom uličnom prodajom. U planu je da promijenimo taktiku, pa ćemo se ubuduće bolje organizovati i represivnije djelovati. Obezbijedićemo prostor za odlaganje privremeno zaplijenjenih uređaja i opreme.  

RB/BI: Kakva je situacija što se tiče nepropisnog parkiranja? Radi li “pauk” i, podsjetimo, koliko iznose kazne?

Škerović: “Pauk” je u funkciji. Ovih dana pravimo malu pauzu. Ljetos smo radili u dvije smjene i to je imalo dobar efekat. Kazne su, kada govorimo o Komunalnoj policiji, 60 eura (ako se plati u roku od osam dana, kazna se smanjuje na 40 eura), a Komunalne djelatnosti d.o.o. naplaćuju 65 eura za odvoz i čuvanje vozila. Nepropisno parkiranje je stalni problem i oslikava naše nevaspitanje. Najviše prekršajnih naloga na godišnjem nivou se izdaje upravo zbog toga. Ove godine ćemo ih možda i duplirati, jer za tu aktivnost imamo dovoljno ljudstva, s obzirom da smo primili nove službenike.

RB/BI: Možda bi povećanje iznosa kazni dalo rezultat.

Škerović: Volio bih da su kazne veće, a do tada nam ostaje da “trčimo” za problemom.  

RB/BI: Da li vlasnici ugostiteljskih objekata poštuju propise u vezi sa jačinom nivoa buke i radnim vremenom?

Škerović: U suštini poštuju. Ima izolovanih slučajeva. Prije dvije-tri noći u jednom lokalu nije ispoštovano radno vrijeme, pa protiv vlasnika slijedi prijava. Sa bukom iz ugostiteljskih objekata nemamo većih problema, ali neke zgrade imaju jako lošu izolaciju, pa, iako se u ugostiteljskim objekata ne emituje preglasna muzika, dešava se da se zvuk iz prizemlja prenosi na prvih nekoliko spratova. Nakon prijave stanara dođemo, izmjerimo buku, ali ustanovimo da ona ne prelazi dozvoljeni nivo. Možda bi rješenje bilo promjena dozvoljenog termina emitovanja muzike u stambenim objektima. Ipak, to šteti turizmu, jer ljudi dođu da se provedu i opuste…

RB/BI: Do kada je radno vrijeme ugostiteljskih objekata u Baru?

Škerović: Do jedan sat poslije ponoći.

RB/BI: Jeste li zadovoljni funkcionisanjem javnog gradskog i taksi prevoza?

Škerović: U suštini, jesam. Sigurno je na sve, a pogotovo na javni gradski prevoz, trag ostavilo povećanje cijene goriva. Taksista u Baru ima dovoljno, mada ima i onih koji rade na “divlje”, uzimaju putnike sa autobuskih stajališta. Nastojimo da se izborimo sa tom pojavom, koja je naročito izraženo tokom ljetnjih mjeseci.

RB/BI: Kakvi su planovi Komunalne policije u narednom periodu u vezi sa upravljanjem ljudskim resursima? Kako ćete motivisati i stimulisati zaposlene u opštinskoj službi kojom rukovodite?

Škerović: Pravljenje timova, rukovođenje i komandovanje se uči. A, što se tiče stimulisanja zaposlenih, postoji nekoliko načina. Zaposlenog možete pohvaliti da je nešto dobro uradio, a, takođe, ukazati i na stvari koje, na drugoj strani, nije uradio kako treba. One koji konstantno dobro rade, možete nagraditi ili unaprijediti, ukoliko po sistematizaciji postoji slobodnih mjesta. I kažnjavanje, koje ostavljamo za kraj, kada su sve ostale opcije iscrpljene, takođe može da djeluje stimulativno.

Share.

Comments are closed.