Štitimo one koje volimo: Vakcine čuvaju i spašavaju živote i naše zdravlje

Opštinski tim za rutinsku imunizaciju u saradnji sa Kancelarijom Svjetske zdravstvene organzacije (SZO) u Crnoj Gori, Institutom za javno zdravlje (IJZ) I JU Dom zdravlja Bar, uz Finansijsku podršku EU, danas su na Šetalištu kralja Nikole organizovali događaj pod nazivom “Štitimo one koje volimo”.

Bila je to prilika da roditelji dobiju edukativni materijal i razgovaraju sa pedijatrima, medicinskim osobljem i epidemiolozima na temu vakcinacije, prije svega MMR, ali i HPV vakcinom.

Goran Simić, sekretar Sekretarijata za sport i mlade pozdravio je okupljene i izvođače. Istakao je da Opština Bar godinama predano radi da obezbijedi uslove i sve ono što treba za rast i razvoj “naših namlađih i najmilijih”.

“Oni su stub ovog društva, samo zdrava djeca mogu da daju zdravo društvo,” istakao je Simić, dodavši da je Opština Bar formirala tim u saradnji sa SZO, kako bi u Baru bio povećan broj vakcinisane djece.

“Vakcinišite svoju djecu, obezbijedite im zdrav život,” poručio je Simić.

Direktorka JU Dom zdravlja Bar, dr Bojana Vuković, kazala je da je povod današnjeg okupljanja da se ukaže na značaj vakcinacije. Zahvalila je SZO i EU, koji su pomogli u realizaciji ovog projekta koji se odnosi na obaveznu vakcinaciju MMR vakcinom.

Vuković je istakla da niska stopa vakcinacije MMR vakcinom predstavlja jedan od najznačajnijih zdravstvenih izazova sa kojima se suočava lokalna zajednica.

“Sa ciljem obuhvata MMR vakcinom, Opština Bar je formirala multisektorski Opštinski tim za rutinsku imunizaciju čija je uloga podrška zdravstvenom sistemu I roditeljima u procesu povećanja obuhvata djece MMR vakcinom,” kazala je Vuković, dodajući da su realizovane mnogobrojne aktivnosti u cilju pružanja stručnih informacija roditeljima nevakcinisane djece i razbijanja predrasuda kojima se pojava razvojnih poremećaja povezuje sa ovom vakcinom.

“U okviru kampanje u kojoj su pojedinačno, roditeljima nevakcinisane djece upućena pozivna pisma sa vakcinaciju, razvijena je on line aplikacija za zakazivanje vakcinacije kod izabranih pedijatara, a svakog vikenda u Domu zdravlja organizuje se i vanredna vakcinacija,” istakla je dr Vuković.

Direktorica SZO za Crnu Goru, Mina Brajović pozdravila je sve okupljene.

“Mi smo se okupili da na jedan specifičan način danas govorimo o zdravlju. Kao što ste vidjeli, na najbolji mogući način, da pjesmom i razdraganim osmjesima sve podsjetimo koliko je zdravlje zapravo jako važno”, kazala je Brajović.

“Vakcine čuvaju živote, vakcine spašavaju živote i naše zdravlje”, istakla je ona.

Prema podacima IJZ, nivo obuhvata MMR vakcinacijom u Opštini Bar je povećan, kazala je Brajović.

“To je, bez sumnje, nešto što nas podsjeća da, kad udružimo snage, rezultati ne izostaju. U tom smislu SZO je ponosna što je bila u prilici da u partnerstvu sa EU i uz njihovu finansijsku podršku i u tijesnoj saradnji sa lokalnim vlastima, Opštinom Bar, Domom zdravlja Bar, predstavnicima sektora prosvjete, medijima, istaknutim pojedincima iz Bara i podršku Ministarstva zdravlja I IJZ, napravi iskorak i poveća nivo obuhvata vakcinom. Međutim, kad pogledamo brojke, taj rezultat nije nešto čime smijemo da budemo zadovoljni. Naprotiv, nivo obuhvata je, kao što ste čuli i od direktorke Doma zdravlja, na zaista zabrinjavajuće niskom nivou. To znači da moramo svi skupa da udružimo snage, da uložimo napor i da pokušamo da intenziviramo aktivnosti na tom planu,” kazala je Brajović.

Ona je podsjetila da smo svi dužni da štitimo one koje najviše volimo, a to su naša djeca. Pozvala je roditelje, predstavnike medija, građane i građanke, da podrže ovu inicijativu i ulože napor da se “čuje naš glas da su vakcine bezbjedne, da one čuvaju živote I zdravlje.”

Dr Milko Joksimović iz IJZ kazao je za Radio Bar i Bar Info da je priča o povezanosti MMR vakcine sa nekim razvojnim poremećajima već stara u svijetu.

“Ta priča je zasnovana na dezinformacijama, neprovjerenim činjenicama, lažnim, pogešnim informacijama. Ono što nakon godina i godina provjeravanja i brojnih studija koje su rađene možemo bez sumnje da tvrdimo je da MMR vakcina nema nikakvu uzročno posledičnu povezanost sa razvojnim poremećajima, od kojih je jedan i autizam. Iz tog razloga smo danas u Baru, da bismo pokušali da skrenemo pažnju na ovaj veliki problem u Crnoj Gori, odnosno problem niskih obuhvata vakcinom protiv morbila, zauški i rubele, što nas stavlja u visoko rizičnu poziciju zbog mogućeg razvoja epidemija ovih bolesti, u prvom redu morbila, koje se najčešće prvi javljaju kada su ovako niske stope obuhvata”, kazao je Joksimović.

“Bez ikakvog uvijanja i uljepšavanja – situacija je vrlo, vrlo ozbiljna. Obuhvati su toliko niski da smo mi izuzetno pogodno tle za nastanak epidemije,” istakao je on, dodavši da se u velikim epidemijama dešavaju izuzetno teški slučajevi, pa i smrtni ishodi. Apelovao je na roditelje da ne odlažu vakcinaciju, da djecu vakcinišu na vrijeme, jer ako epidemija krene, čak i ako svi budu htjeli “nećemo stići sve da ih imunizujemo”.

Kada je u pitanju HPV vakcina, objasnio je da se preporučuje djevojčicama uzrasta devet do 14 godina.

“Mi smo započeli imunizaciju sa djevojčicama od devet godina, zato što smo htjeli postepeni pristup, pola godine kasnije, proširili smo imunizaciju na sve djevojčice od devet do 14 godina, “ objasnio je Joksimović, najavivši da će do kraja ove godine HPV vakcinacijom biti obuhvaćeno još nekoliko uzrasnih grupa djevojčica, zato što je obolijevanje od raka grlića materice u Crnoj Gori zaista veliki problem i što treba omogućiti vakcinaciju svima koji su zainteresovani, u uzrastu gdje to ima smisla.

“Višestruko je bolje, korisnije, bezbjednije, sa mnogo boljim ishodom, kada je dijete vakcinisano. Definitivno, bolje je spriječiti, nego liječiti,” zaključio je naš sagovornik.

“Sve redovno obavljamo”, kazao je za Radio Bar i Bar Info otac dvojice mališana.

“Nismo protivnici vakcina, jednostavno želimo da ih zaštitimo. Nismo mi ni naučnici, ni virusolozi, da smatramo da smo zbog nečeg protiv ili za”, ističe on.

Majka dvije djevojčice ističe da su njena djeca redovno vakcinisana.

“Redovno je primila MMR, njena starija sestra je primila HPV prošle godine, isto planiramo i za mlađu i podržavamo sve ovakve akcije”, istakla je ona.

Njena prijateljica je istog mišljenja, vjeruje ljekarima i zdravstvenom sistemu.

“To je ono što jedino možemo. Ako ne vjerujemo, mislim da ne bi bili na pravom putu. Djecu smo redovno vakcinisali i mislim da svi treba da to urade,” smatra ona.

Roditelji i mališani okupljeni na barskom šetalištu uživali su uz nastup dječijeg hora “Zvjezdice” i sastava “Đurđa i bend”.

Share.

Comments are closed.