Stojović: Statistika upozorava, policija nastoji da podigne svijest, naročito mladih vozača, na viši nivo

Učestale saobraćajne nezgode sa teškim posljedicama i nerijetko smrtnim ishodima, crveno su svjetlo i ozbiljno upozorenje da se nesavjesnim vozačima mora stati na put. Zarad svih učesnika u saobraćaju. O saobraćajnoj (ne)kulturi, aktivnostima policije, zakonskim mjerama, ali i upozoravajućoj statistici već na početku ove godine, razgovarali smo sa komandirom Stanice policije CB Bar, Sinišom Stojovićem.

RB/BI: Koliko saobraćajnih udesa je od početka godine registrovano u Baru, a koliko ih je bilo sa smrtnim ishodom?

Stojović: Od početka godine na području Bara dogodile su se 53 saobraćajne nezgode, u kojima je pet lica zadobilo teže tjelesne povrede, a 27 ih je lakše povrijeđeno. Nažalost, u tri saobraćajne nezgode tri lica su izgubila život.  

Dvije nezgode su se dogodile posljednjeg dana januara. U jednoj je, na nekategorisanom putu u mjestu Brkanovići, prilikom prevrtanja specijalnog teretnog motornog vozila kojim je upravljao, smrtno stradao S.K. (1982.), a u drugoj  je, dok je prelazila Ulicu Jovana Tomaševića, život izgubila ženska osoba D.R.M. (1961.). Svega sedam dana kasnije, u saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila u Sutomoru, u blizini restorana “Izvor” na magistralnom putu Bar- Sutomore, smrtno je stradao  D.B. (1966.).

RB/BI: Šta najčešće uzrokuje saobraćajne nezgode?

Stojović: Generalno, najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda u gradu i na putnim pravcima su neprilagođena brzina, preticanje i vožnja pod dejstvom alkohola.  Što se tiče naseljenih mjesta, pored ovih, možemo navesti i nepoštovanje saobraćajne signalizacije, nedržanje odstojanja između vozila i nepoštovanje prvenstva prolaza.

RB/BI: Kako se ponašaju učesnici u saobraćaju mlađe populacije i da li su neodgovorni?

Stojović: Svakako je neophodan veći stepen odgovornosti kod mladih vozača. Od početka januara do danas, od ukupnog broja sankcionisanih vozača zbog vožnje pod dejstvom alkohola, oko 25% čine mladi vozači.  Policija stalno apeluje na učesnike u saobraćaju, a naročito na mlade vozače, da se ponašaju odgovorno i vode računa o svojoj i bezbjednosti drugih lica.

U cilju unapređenja saobraćajne kulture i promovisanja pravila saobraćaja kod naših najmlađih sugrađana, službenici Centra bezbjednosti Bar su krajem prošle godine obišli šest osnovnih škola na području Bara i tom prilikom održali predavanja na temu “Bezbjednost saobraćaja”. Predavanjima je prisustvovalo skoro 500 učenika prvog i drugog razreda. U saradnji sa osnovnim i srednjim školama, policijski službenici će i u narednom periodu, sa zadovoljstvom, sprovoditi ovakve edukativne aktivnosti iz oblasti bezbjednosti saobraćaja.

RB/BI: Koje mjere preduzima policija sa ciljem smanjenja broja saobraćajnih nezgoda?

Stojović: Nastojimo da stalnim prisustvom saobraćajnih patrola na kritičnim tačkama (na mjestima na kojima se najčešće dešavaju saobraćajne nezgode), u cilju kontrole i preventivnog djelovanja, utičemo na poštovanje propisa i smanjenja broja saobraćajnih nezgoda. Takođe, realizovanje akcija pojačane kontrole sabraćaja na nacionalnom i lokalnom nivou, doprinose smanjenju prekršaja iz ove oblasti. Ovih dana je tako sprovedena lokalna akcija “Pješak” i tom prilikom je sankcionisano 17 lica zbog nepropuštanja pješaka na pješačkom prelazu i zbog prelaženja kolovoza van pješačkog prelaza. U narednom periodu nastavićemo ovakve aktivnosti, sa fokusom na pojačane kontrole brzine i alkoholisanosti vozača na putnim pravcima i u blizini popularnih i dobro posjećenih ugostiteljskih objekata.

RB/BI: Kako vozači reaguju kada ih saobraćajni policajci zaustave zbog kršenja propisa, imate li neprijatnosti? Smatrate li da su kazne adekvatne ili bi trebalo da su strožije?

Stojović: Od početka godine podnijet je 161 zahtjev za pokretanje prekršajnih postupaka, izdata su 1.253 prekršajna naloga. Te mjere su preduzete od strane službenika tokom obavljanja redovnih kontrola saobraćaja, ali i kroz realizovanje nacionalnih i lokalnih akcija iz ove oblasti. Od 1. janura sprovedeno je ukupno osam akcija. Zbog vožnje pod dejstvom alkohola sankcionisana su 103 lica, od kojih su 33 lišena slobode. Zabrinjava činjenica da je u posljednje vrijeme evidentiran veći broj mladih vozača (do 24 godine), zatečenih da upravljaju vozilima pod dejstvom alkohola. Mladi vozači ne smiju upravljati motornim vozilima ako u organizmu imaju alkohola u bilo kojoj količini. Što se tiče prekoračenja dozvoljenje brzine, službenici CB Bar sprovode redovne kontrole, te su tako od početka 2022. godine po ovom osnovu sankcionisana 93 lica.

Dešava se da se vozači ne zaustave na znak “Stop” ili da odbiju alkotestiranje. U tim slučajevima ih saobraćajni policajci, u skladu sa članom 296 Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, odmah lišavaju slobode i uz zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka privode dežurnom sudiji Suda za prekršaje Budva- Odjeljenje Bar.

Razvijanjem osjećaja lične odgovornosti, učesnici u saobraćaju doprinose unapređenju saobraćajne kulture. Sankcionisanjem nesavjesnih vozača policija nastoji da utiče na poštovanje propisa. Međutim, cilj nije da se vozači pridržavaju propisa samo zbog straha od sankcije, već je intencija podizanje svijesti o ličnoj odgovornosti (naročito kod mladih vozača), jer u djeliću sekunde, nesavjesnim ponašanjem, mogu dovesti u opasnost svoj i život ostalih učesnika u saobraćaju.

Share.

Comments are closed.