Strahinja Striković pobjednik kviza Koliko poznajem svoj grad

Pobjednik XII kviza “Koliko poznajem svoj grad” sa 61 bodom je Strahinja Striković, učenik OŠ “Anto Đedović”. Drugoplasirani je, sa 53 boda, Marin Šaltić iz OŠ “Jugoslavija”, a Anastasija Savić iz OŠ “Anto Đedović” osvojila je 48 bodova i treće mjesto.

Finale je održano u sali Dvorca kralja Nikole. Kao i do sada, Željko Milović, autor kviza, bio je i voditelj. Nakon upoznavanja prisutnih sa takmičarima i kratkim istorijatom kviza, posebno je pozdravio Branku Nikezić u publici, koja je prisustvovala gotovo svim finalima, sa rijetkim izuzecima kad se poklapalo sa skupštinskim zasijedanjima, te Milana Šćekića, najtrofejnijeg mentora, danas profesora na Univertzitetu Crne Gore.

Mr Irina Dabović, sekretarka Sekretarijata za kulturu, sport i mlade Opštine Bar, uručila je diplome – za najbolju mentorku Dijani Božović i za najbolje plasiranu školu  – OŠ “Anto Đedović”.

Nakon prvog kruga pitanja, “ABCD pitalice”, takmičari su bili gotovo izjednačeni, a neznatnu prednost imala je Anastasija Savić. Poslije drugog kruga, “Ko će bliže”, poveo je Strahinja Striković, tri boda iza njega bila je Savićeva, a Šaltić devet bodova iza drugoplasirane. Treća igra, “Da/Ne pitalice”, ponovo je izjednačila takmičare, pa je između prvoplasiranog Strikovića i trećeplasiranog Šaltića bilo samo pet bodova razlike.

Ključna igra, “Direktna pitanja i odgovori”, još u startu je pokazala da će Striković odnijeti pobjedu, siguran u sebe i dominantan u posljednjem krugu takmičenja. Čak je, kao pravi džentlmen, osvojivši dovoljno bodova za trijumf, odlučio da namjerno “ne zna” odgovore na dva posljednja pitanja, kako bi jedinoj ženskoj predstavnici, najmlađoj učesnici, omogućio da dobije poene. To se nije dogodilo, pa je poredak na kraju, u finalu kviza, ipak bio isti kao u polufinalu: 

Svima je bio simpatičan trenutak u kome je svo troje takmičara promašilo odgovor, zaprepašteni činjenicom da je 1945. godine u Baru bilo svega osam automobila.

Predsjednik Opštine Bar, Dušan Raičević, uručio je nagrade finalistima.

“Htio bih da zahvalim organizatoru na sjajnom kvizu koji je ove godine održan pod malo drugačijim, specifičnim okolnostima. Zahvalan sam i kolegama i saradnicima iz Sekretarijata za kulturu, sport i mlade, NVO Mediteran Multimedia, te firmi ‘Media Pro’ kao partneru za organizaciju ovog kviza još od 2009. godine. Kviz se ‘piše’ kao ovogodišnji, ali računamo ga kao prošlogodišnji i nadam se da ćemo biti u poziciji da ove godine tradicionalno, u novembru, u susret Danu opštine, organizujemo novo takmičenje i novi kviz. Želim da se zahvalim svim profesorima, prosvjetnim radnicima, rukovodstvu obrazovnih ustanova koje su uzele učešće u današnjem kvizu, uz žaljenje što ove godine nisu bile prisutne sve škole. Nadam se da ćemo u novembru biti u prilici da pozdravimo takmičare iz svih barskih osnovnih škola, i da ćemo opet svi, pa i ja kao predsjednik, saznati nove stvari koje ne znamo o našoj opštini, i time je još više voljeti”, istakao je Raičević.

Anastasija Savić, trećeplasirana, istakla je kako je starija sestra, Ksenija, inače četvrta ove godine, “pisala bilješke, a ja sam od nje uzimala i čitala”. Kaže da će učestvovati i u narednom kvizu, jer je sada u VIII razredu:

“Ponosna sam na sebe. Ipak, ovo mi je prvo takmičenje i prošla sam u finale. Zbog toga mi je jako drago”.

Marin Šaltić je treći učesnik kviza iz njegove porodice. Sestra je završila kao drugoplasirana u finalu prije dvije godine, a brat je bio peti. Marin je izjednačio sestrin rezultat. Nije razočaran, kaže: “U ovoj situaciji, kakva je bila, pošto kviz nije bio u novembru i sve je bilo malo ‘na brzinu’, zadovoljan sam”.

Pobjednik u polufinalu i finalu, Strahinja Striković, bio je vidno zadovoljan i zahvalio mentorki na pomoći: “Posebno bih htio da se zahvalim svojoj nastavnici Dijani, zato što je stalno radila s nama ovih posljednjih sedam dana, po više sati dnevno. To je i njen veliki uspjeh i nadam se da će ih imati još dosta u našoj školi kao nastavnica istorije”.

Profesorica Dijana Božović izuzetno je zadovoljna rezultatom svojih učenika.

“Svi će vam reći da je bilo jako kratko vrijeme ove godine, ali nama se ispostavilo kao sasvim dovoljno, jer su oni bili spremni na saradnju. Moj trud i rad ne bi ni došli toliko do izražaja, a zaista ih je bilo u posljednje vrijeme s njima, da oni nisu to prihvatili na pravi način. Bili smo odličan tim. Moram da pomenem i našu treću takmičarku, Kseniju Savić, koja je četvrta. Odlično znanje su pokazali, ja sam zadovoljna”, zaključila je profesorica Božović.

Finalisti su dobili diplome, novčane nagrade i knjige od Opštine Bar, knjige iz produkcije “Mediteran Multimedia” i monografiju koju je obezbijedila Turistička organizacija Bar.

Share.

Comments are closed.