Stranačka saopštenja, 10. jul- SNP, URA, SCG, SDP, LP

Saopštenje za javnost Socijalističke narodne partije Crne Gore

Socijalistička narodna partija Crne Gore upozorava da našoj državi prijeti ekonomski kolaps i da prolazimo jednu od najvećih državničkih kriza.

Zemlja je zadužena već blizu 85 posto BDP-a, što govori o tome da je stanje gore nego što je ikada bilo. Još jednom podsjećamo da je Vlada Crne Gore slavodobitno govorila 2006.godine da je javni dug Crne Gore „samo“ 30 posto BDP-a, da bi krajem prošle godine dostigao cifru od skoro 4 milijarde, odnosno 80 posto BDP-a. Vjerovali smo da je to dovoljan signal da aktuelni režim počne ozbiljnije da se bavi ovim životnim problemom. Nažalost, ove godine ta ista vlada se zadužuje dodatnih četvrt milijarde, a to znači da će javni dug iznositi famozne 4 milijarde, koje će generacije naših građana morati godinama da vraćaju.

Socijalističkoj narodnoj partiji je jasno da vlada Crne Gore vodi državu ka dužničkom ropstvu i da će naši najsiromašniji građani pretrpjeti najjači udar, što je rezultat pogrešne i gubitničke ekonomske politike vlasti.

Vrijeme je za korjenite promjene, jer samo nova, stručna i sposobna vlada može ovu državu da izvuče iz krize i problema do kojih nas je dovela državnička neodgovornost aktuelnog režima.

SNP vas uvjerava da ćemo ostvariti konačni cilj i da ćemo skupa sa građanima donijeti toliko potrebne promjene našoj državi i društvu.

* * *

Adžić odgovorio Krapoviću: Dosta više sa izgovorima, dogovorite se sa DF-om

Potpredsjednik URA Filip Adžić, odgovorio je danas potpredsjedniku Demokratske Crne Gore Draganu Krapoviću na njegovu izjavu saopštenu dnenom listu “Dan”.

“Prestanite više sa izgovorima i skrivanjem, tražeći krivica na drugim adresama – to vam više neće proći! Izvolite, dogovorite se sa Demokratskim frontom”, poručio je Adžić Krapoviću.

Adžić je istakao da je cilj svih dobronamjernih građana smjena režima i spasavanje Crne Gore i da opoziciji zato treba najbolji model.

“Pobjednički model za smjenu DPS-a je da URA okupi građanske snage u Crnoj Gori, a Demokrate i DF, koje imaju srodno biračko tijelo, izađu zajedno i poslušaju glas naroda”, naglasio je Adžić.

On je na kraju poručio i da je energija URA isključivo usmjerena na smjenu DPS-a i da se zbog toga ne žele, kako je kazao, trošiti na unutarpolitička prepucavanja.

“To ostavljamo vama”, zaključio je Adžić.

***

Socijalisti: Jonica: Smanjiti školarinu za studente

Studentska populacija posebno je pogođena situacijom izazvanom korona virusom i zato pozivamo nadležne da budu solidarni i smanje školarine, jer su mnogi roditelji ostali bez posla i onemogućeni čak i da prehrane svoje porodice, a kamoli da svojoj djeci plate studiranje.

Ako znamo da je tokom akademske 2019/2020 godine samo na fakultetima u Crnoj Gori, na osnovne studije, upisano 18.582 studenta, od čega na javnim visokoškolskim ustanovama 13.312, a 5.270 na privatnim fakultetima, ako znamo da je na specijalističke studije prošle godine upisano 3.173, a na magistarske 1.115 studenata, što čini ukupno preko 22.870 studenata, opravdano se postavlja pitanje –

da li znamo jednu jedinu mjeru ekonomske podrške studentima i njihovim roditeljima koju je Vlada pripremila.

Takođe, znamo li koliko djece iz Crne Gore studira na fakultetima u zemljama bivše Jugoslavije? Zna li Vlada Crne Gore koliko studenata za školarinu zarađuje sezonskim radom, odnosno koliko roditelja obavlja dodatne poslove da bi obezbjedilo novac za školarinu svojoj djeci?

Zna li Vlada Crne Gore koliko je djece koja ove godine neće imati novac za školarinu na državnom ili privatnim fakultetima? Zna li Vlada Crne Gore koliko je roditelja, koji inače jedva krpe kraj s krajem, ostalo bez ikakvog posla ili izgubilo šansu za dodatni posao, odnosno zaradu kako bi školovali svoju djecu?

Zna li Vlada Crne Gore koliko je studenata, naročito iz ekonomskom, a sada i epidemiološkom krizom najizloženijih opština na sjeveru, propustilo šansu da izađe na ispite u junskom roku, jer nisu bili u mogućnosti da dođu u Podgoricu.

Po svemu sudeći – ne zna, odnosno još jednom se potvrdilo da Vlada Crne Gore studentima, koji su temelj budućeg napretka svakog društva, posvećuje najmanje pažnje.

Voljela bih da nas Vlada demantuje već sjutra dokazom da imaju urađenu analizu po svim navedenim pitanjima – da znaju koliko je onih koji imaju znanja, volje da uče, ali nemaju novca, da znaju koliko je onih koji ne biraju što bi radili samo da imaju dovoljno za školarinu svojoj djeci.

Na žalost, činjenica da do danas nijedna mjera koja bi olakšala sve ove probleme studentima nije usvojena govori da smo u pravu.

Zato Socijalisti Crne Gore traže od Vlade se konačno vrati u surovu realnost svakodnevnih problema velikog broja porodica u Crnoj Gori i da obezbijedi da nijedno dijete ne izgubi mogućnost studiranja u ovoj akademskoj godini zbog nemaštine nastale kao posledica uticaja korona virusa na kućne budžete njihovih porodica.

Socijalisti Crne Gore traže da solidaran doprinos smanjenju troškova studiranja, osim Vlade, da i Univerzitet Crne Gore, koji je, umjesto da se bavi ovim pitanjem i sam predloži načine podrške studentima, ovih dana odredio paprenu „cijenu“ specijalističkih studija.

Socijalisti Crne Gore traže da se svim samofinanasirajućim studentima na osnovnim studijama za ovu godinu za 50% smanji iznos školarine, kao i da se na svim visokoškolskim ustanovama i državnim i privatnim omogući više ispitnih rokova.

Socijalisti Crne Gore traže da se ukine upisnina za specijalističke studije koju je odredio Upravni odbor UCG, jer znamo da se time neće ugroziti ekonomska održivost univerziteta, ali, ako se to ne uradi, ugroziće se ogroman broj mladih ljudi, odnosno nekoliko generacija koje je baš u ovo vrijeme zapalo da studiraju ili upisuje studije. Socijalisti Crne Gore traže da privatni fakulteti, koji imaju značajne prihode, ulože dio svojeg „profita od studenata“ u dobrobit onih bez kojih ne bi imali svrhu postojanja, smanjujući školarinu, odnosno upisninu za ovogodišnje studiranje.

SDP: Samo građanska, multinacionlna i evropska Crna Gora može biti povoljan okvir za razvoj i napredak naše države

Danas se iznova i sa tugom podsjećamo genocida u Srebrenici koji je otpočeo na ovaj dan prije 25 godine i u kojem je stradalo preko 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Na današnji dan je prije deceniju, upravo na inicijativu SDP-a, podržanu od strane građanskih partija u Skupštini Crne Gore, usvojena Deklaracija o prihvatanju Rezolucije Evropskog parlamenta o genocidu u Srebrenici i, indirektnom, ustanovljavanju dana sjećanja i na sve ostale civilne žrtve sukoba vođenih u tom periodu na prostorima bivše SFRJ. Ni danas, poslije četvrt vijeka, nema odgovornosti bilo koje vrste tadašnje vlasti koja je bila saveznik politike koja je dovela do genocida dok dio retrogradnih političkih stranaka i dalje negira sam genocid.

Ovi dani nas iznova podsjećaju na značaj očuvanja dobrih međuljudskih i međunacionalnih odnosa u Crnoj Gori kao temeljnoj osnovici očuvanja mira i stabilnosti i u godinama u kojima je razorena naša bivša država. Samo građanska, multinacionlna i evropska Crna Gora može biti povoljan okvir za razvoj i napredak naše države.

SDP će se, kao i uvijek od osnovanja prije tri decenije, snažno boriti da ovaj koncept u potpunosti zaživi u našoj državi.

Ovaj koncept se mora braniti i riječima i djelima, jer ne smijemo više ćutati na aktivne revizionističke politike i poruke o tome da su nalogodavci i izvršioci genocida za nekoga zločinci, a za nekoga – heroji. Nema “srednjeg puta” na kojem bi se, zarad neke lažne političke korektnosti, trebali naći kad je u pitanju najveći pojednačni zločin u Evropi poslije drugog svjetskog rata.

Kao što nijedno normalna, zdrava i demokratska evropska država ne traži “pomirenje” između antifašizma i fašizma, nego upravo antifašizam predstavlja temelj današnje moderne Evrope, a 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom je istovremeno i Dan Evrope.

Zbog toga tiha većina ne smije okretati pogled u stranu, niti se praviti da puzajući revizionizam i fašizam nije dobio svoje predstavnike na javnoj sceni Crne Gore. Sa nosiocima tih politika se moramo obračunati kao društvo, da ne bi sjutra došli u situaciju monoetničnih “istina” o dešavanjima u bližoj i daljoj prošlosti koje će sigurno voditi destabilizaciji Crne Gore.

***

LP: Stvaramo politički ambijent za bolji život građana a ne za prepucavanja

Liberalna partija će sa punom pažnjom i odgovornošću u narednim sedmicama iznijeti svoj politički program uoči predstojećih lokalnih i parlamentarnih izbora. Iako se naš politički subjektivitet i identitet u odnosu na ostale stranke u Crnoj Gori jasno i lako prepoznaje, nastojaćemo da u predizbornoj kampanji građankama i građanima prenesemo poruku sa što konkretnijim idejama i rješenjima. Želimo da, ne čekajući druge, damo puni doprinos stvaranju političkog ambijenta u kojem će se u većoj mjeri potencirati briga za stvarne životne potrebe građana za razliku od uobičajenog predizbornog političkog prepucavanja.

Istovremeno, pozivamo građanke i građane da se i sami odgovorno i racionalno uključe u izborni proces jer će od toga učešća u mnogo čemu zavisiti budući raspored političkih snaga u državnoj ali i lokalnim skupštinama. Svjedoci smo, nažalost, i sve veće ekspanzije političkog primitivizma kao i stalnih pokušaja dijela političke scene Crne Gore da nas vrate u devedesete godine prošlog vijeka. Zapaljiva retorika, nacionalizam i radikalizacija političkih zahtjeva se pojavljuju kao sredstva koja mogu nanijeti ozbiljnu i dugoročnu štetu društvu.

U tom smislu, apelujmo na sve političke aktere i medije da se uzdrže od emitovanja bilo kakvih neodgovornih političkih poruka jer bi time samo mogli izazvati nove problem, uz već postojeću složenost društvenih i ekonomskih prilika. Moramo biti svjesni da je Crna Gora zemlja svih nas i da smo jedni drugima najvažniji i najbliži, ma što nas politički razdvajalo ili spajalo.

Share.

Comments are closed.