Stranačka saopštenja, 10. jun: DPS, SD, Demokrate, URA

Leković: DPS i koalicioni partneri da ne drže građane Bara za taoce, dozvolite slobodnim građanima da vam politički presude

“Današnje dvočasovno skupštinsko zasijedanje, prikazalo je konstituente koalicije DPS-SD-BIRAM BAR-BS u pravom svijetlu, kao posvađane „rogove u vreći“ koje trenutno vežu isključivo sitni interesi i dodijeljene funkcije.

Iznenadni prekid današnjeg zasijedanja, nakon samo par tačaka dnevnog reda, ostavio je većinu odbornika u čudu, a reklo bi se ponajviše odbornike DPS-a koji posle dužeg vremena u barskom parlamentu nemaju nadmoć kakvu su godinama imali.

Samo jedna održana sjednica Skupštine opštine u 2021. godini nagovještavala je da među koalicionim partnerima ne cvjetaju ruže, a današnji prekid druge ovogodišnje sjednice nagovijestio je totalni raspad koalicije koji je sada definitivno na pomolu.

Očigledno je da i jedni, i drugi i treći opštinu Bar i njene građane u ovom trenutku tretiraju kao taoce, bez hrabrosti da izađu na prijevremene izbore i izmjere podršku koju imaju odnosno nemaju u ovom gradu.

Ističemo da u trogodišnjem upravljanju barskom opštinom, svaki konstituent vlasti mora podnijeti jednako breme kada je vladanje u pitanju, bez izuzetaka. Uvjek smo isticali da samo otklon od politike DPS-a i obavezivanje da se sa Demokratskom partijom socijalista neće praviti bilo kakva predizborna i postizborna koalicija, za ovaj grad može značiti dobro i boljitak. Zajednički cilj svakog političkog subjekta koji misli dobro ovom gradu mora biti smjena DPS-a i svađalačke politike koju ova partija vodi i zagovara.

Odbornički Klub Demokrata, sada u izmijenjenom sastavu, nastaviće da bude principijelan i konstruktivan kao što je to bio i do sada. Svaki doprinos i pomoć smjeni ovog trodecenijskog lokalnog režima smatraćemo uspjehom i pobjedom svih građana Bara, bez obzira na vjeru, naciju ili neku drugu različitost. Nema Bara do cara, nema Bara bez slobode”, navodi se u saopštenju koje potpisuje predsjednik kluba odbornika Demokrata Bar Momčila Lekovića.

*** .

Amandmani poslanice Zoronjić kojima se traži izgradnja fiskulturne sale u Nedakusima, nastavak izgradnje Ski centra „Cmiljača“ i valorizacija Đalovića pećine dobili podršku skupštinskog odbora

Amandmani poslanice Građanskog pokreta URA prof. Suade Zoronjić na Budžet za 2021. godinu kojima se traži izgradnja fiskulturne sale u OŠ „Nedakusi“ u Bijelom Polju i obezbjeđivanje sredstava za nastavak izgradnje Ski centra „Cmiljača“ kao i valorizacije „Đalovića pećine“ u tom gradu dobili su podršku Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Skupštine Crne Gore.

Zoronjić je kazala da se nada da će se Vlada odnijeti odgovorno i da će opredijeliti na kraju potrebna sredstva za ova dva projekta.

„U pitanju su izgradnja fiskulturne sale u OŠ „Nedakusi“ jer je nezamislivo da djeca u toj školi u 2021. godini nemaju fiskulturnu salu. To je jedina škola u Bijelom Polju koja nema taj vid infrastrukture“, kazala je ona.

Što se tiče započetih infrastrukturnih projekata u Bijelom Polju i obezbjeđivanje nedostajućih sredstava za njih, Zoronjić je ukazala da bi to bio dodatan podstrek za razvoj ne samo Bijelog Polja već i cijelog sjevera.

„Za nasatavak dinamike izgradnje Ski centra „Cmiljača“ Vlada je izdvojila 68 000 EUR, a amandmanom sam zatražila da taj iznos bude 1 950 000 EUR kako bi se projekat nastavio u punom kapacitetu. Valorizacija Đalovića pećine je takođe važan projekat koji znači razvoj i valorizaciju izuzetnog prirodnog bisera u turističke svrhe. Predlogom Budžeta predviđeno je 2 500 000 EUR a ja sam amndmanom zatražila još 2 000 000 EUR. Zadovoljstvo je što su kolege sa odbora prihvatile ove moje amandmane“, istakla je Zoronjić.

***

SD: Brajović – Pred socijaldemokratama su novi uspjesi

Predsjednik Socijaldemokrata Ivan Brajović, nakon zaokruženog šestogodišnjeg perioda uspješnog vođenja Partije, najavio je da se neće kandidovati za tu poziciju na predstojećem Kongresu, koji se planira održati 31. januara 2022. godine. Brajović je o toj odluci na zajedničkom sastanku  nedavno informisao Predsjedništvo i predsjednike opštinskih odbora.

Naglasio je da je ponosan na sve dosadašnje učinke koje je Partija ostvarila, podsjetivši da je SD osnovan 2015. godine i da za nepunih šest godina od osnivanja ima podršku od gotovo 17 hiljada birača ostvarenu na parlamentarnim izborima, što je bolji rezultat za čak 35% u odnosu na prethodni nastup iz 2016. Takođe, posebno je istakao činjenicu da su Socijaldemokrate jedna od svega dvije partije u Crnoj Gori koje imaju odbornike u svim lokalnim parlamentima, kao i na to da su od 36 nastupa na različitim izborima od svog osnivanja u gotovo 80% slučajeva nastupali samostalno.

„Međutim, upravo sam ja insistirao da u Statutu partije prilikom osnivanja unesemo odredbu da predsjednik Partije ne može na toj poziciji biti duže od dva uzastopna mandata, odnosno maksimalno 8 godina, čime smo vjerujem napravili važan demokratski iskorak u emancipaciji političke scene u Crnoj Gori. Zbog toga sam između ostalog odlučio da bi bilo necjelishodno da eventualno započnem nakon 6 godina od osnivanja novi nepotpuni mandat na funkciji predsjednika. Naravno, bez obzira što nam ostvareni partijski rezultati u prethodnom periodu mogu služiti na ponos, zbog čega sam kao prvi među jednakima veoma zadovoljan, procijenio sam i da nakon uspješno završene i zaokružene jedne stranice našeg političkog djelovanja, novo vrijeme, kojem nažalost svjedočimo, zahtijeva novu energiju i moguće drugačiji pristup politici. Potpuno sam uvjeren da će spoj mladosti i iskustva, energičnosti i znanja trasirati put ka novim uspjesima Socijaldemokrata.

U prethodnom periodu bio sam jedan od onih građanski orjentisanih političara koji su dali puni doprinos istorijski važnoj obnovi nezavisnosti Crne Gore, stvaranju pretpostavki za državno zaokruživanje i njenu ekonomsku samodovoljnost, ali i ispravnom odabiru spoljnopolitičkih prioriteta krunisanih članstvom u NATO-u, kao istinskim civilizacijskim dostugnućem ovog društva. Ali, Crna Gora je danas na drugoj vrsti prekretnice: čuvanju temeljnih vrijednosti te nezavisnosti i samosvjesnosti, a to su vrijednosti građanske, multivjerske, multietničke, sekularne, evropske i evroatlanske Crne Gore na kojima ona mora da počiva, što sve skupa u konačnom jeste, ili bi makar trebala da bude odgovornost svih, a prije svega novih generacija političara i intelektualnih elita.

Stoga mi u Socijaldemokratama znamo da kažemo da je Crna Gora na prekretnici, ali ne na onoj gdje postoji rizik da nestane, već na onoj gdje ona mora bez gorčine nekih prethodnih vremena, dosljedno i bezkompromisno potvrditi superiornost građanske misli i superiornost građanske i neostrašćene državotvorne politike. Drugim riječima: savremena Crna Gora, čiju suverenost niko više neće moći i smjeti osporiti, sad se „bori“ sa povampirenim nacionalizmom iz prethodnih decenija.

Odnosno, sad je na sceni borba vrijednosti i snaga: progresivnih na jednoj strani i regresivnih na drugoj. Ona se više ne zasniva na formalno pravnim koracima poput nezavisnosti ili utemeljenja evropskog i evroatlanskog puta, jer je taj posao već za nama, i trenutna vlast zna da te korake nikad neće moći ili smjeti poništiti, mada bi neki od njih željeli. Zato se ova nova, ali ništa manje važna borba, zasniva sad prije svega na stvaranju društvenog ambijenta u kome će biti prezren svaki oblik agresije i šovinizma, i društvene atmosfere u kojoj neće biti potrebno da se iznova dokazuju elementarne ljudske i civilizacijske vrijednosti poput antifašizma, jer će one biti dio gotovo svakog građanina ove zemlje.

Za tako nešto potreban je inovirani pristup i vizija kroz zajedničko djelovanje svih dobronamjernih. Prvi sam u Skupštini Crne Gore poslije izbora 30. avgusta prošle godine, govorio o neophodnosti stvaranja najšireg saveza za Crnu Goru. Samo tako lišeni svih sujeta i međusobnih prepucavanja možemo Crnu Goru brzo vratiti na njen građanski, sekularni, evropski put.

Period do Kongresa će se iskoristiti za sveobuhvatnu unutar partijsku raspravu o programu, statutu, kadrovskoj politici…

Članstvo Socijaldemokrata je od svojih početaka baštinilo antinacionalističku, antifašističku, državotvornu politiku, bez milimetra odstupanja. Socijaldemokrate cijene postignute rezultate, a ne populističke parole. To znači da svaki naš član zna gdje je došao i gradi sebe upravo na tom moralnom kodeksu. To dobro znaju i mlade Socijaldemokrate. Zato upravo oni uz vjerujem značajan broj građanki i građana predstavljaju ogroman politički potencijal, koji će bez sumnje biti iskorišćen na pravi način. Oni su imali priliku da budu u manjoj ili većoj mjeri sudionici u procesu građenja države i institucija, ali i da uče i siguran sam i nauče mnogo od starijih. Zbog svega navedenog, unaprijed se radujem političkom i svakom drugom uspjehu SD-a sa novim ljudima na njegovom čelu, kojem ću kao i do sada davati puni doprinos, kako u Parlamentu tako i unutar Partije. Ali jednako tako i uspjehu proevropskih građanskih snaga kome ću svjedočiti i koji ću nastaviti da snažno podržavam.“

***

URA: Poslanički klub “Crno na bijelo” podržaće moratorijum na kredite u trajanju od tri mjeseca

Građanski pokret URA, kao inicijator moratorijuma na kredite kako prošle, tako i ove godine, podržaće na današnjem Odboru za ekonomiju, finansije i budžet Predlog zakona o odlaganju plaćanja kreditnih obaveza, saopštili su iz poslaničkog kluba „Crno na bijelo“.

To će uraditi, kako su pojasnili, nakon amandmanskog djelovanja kojim je rok za moratorijum sa šest mjeseci skraćen na tri.

„Ovim skraćenjem trajanja moratorijuma smanjuju se rizici za ugrožavanje finansijskog sistema i otvara se mogućnost da se dati predlog zakona podrži. Moratorijum bi, ukolliko prođe glasanje na plenumu, značio znatno olakšanje građanima i privredi posebno u kontekstu krize izazvane koronavirusom“, ukazuju iz kluba „Crno na bijelo“.

Oni ističu da su svim svojim djelovanjem do sada pokazali da se u donošenju odluka vode isključivo interesima građana, vodeći računa i o stabilnosti i održivosti cijelog sistema.

„Još jednom pozivamo Ministarstvo finansija i socijalnog staranja da pripremi sveobuhvatni program ekonomskih mjera koje će biti usmjerene prema razvoju crnogorske privrede. Građani Crne Gore, kao i drugih zemalja širom svijeta, suočavaju se sa ekonomskim poteškoćama izazvanim pandemijom koronavirusa, a samo odgovornim djelovanjem i odlukama ta se situacija može olakšati“, zaključuju u saopštenju iz poslaničkog kluba „Crno na bijelo“.

***

Demokrate DPS – u: Mi smo vaši najveći politički oponenti

Gospodine Zekoviću i gospodine Erakoviću, na početku bismo vam objasnili šta znači skrivanje, a za to ste upravo vi dali najadekvatniji primjer. Skrivanje je kad DPS ne smije da objavi saopštenje u ime partije ili nekog funkcionera, nego ispred sebe gurate neke svoje politički neostvarene kadrove koji dejstvuju preko kvaziorganizacija čiji je jedini zadatak da promoviše i brani interese čelnika odlazaćeg DPS-a.

Zar da tako otovoreno priznajete da su vaši funkcioneri lišeni i najmanje snage da lično napadnu predsjednika Skupštine, pa morate da angažujete gospodina Zekovića, kada svi znamo da se radi o vašem funkcioneru, prerušenog prethodno u predsjednika Savjeta za građansku kontrolu rada policije, a sada u navodno neku grupu građana?

Porazno je to, gospodo iz DPS-a, kada nakon toliko decenija vlasti vi nemate smjelosti da stanete iza svojih djela.

Jasno je i nama i građanima da vi, kao i vaša druga strana medalje, funkcionišete po istom modelu: imate svoje medije, kvaziorganizacije, neke nefunkcionalne grupe građana, koji će u vaše ime propagirati podjele, igrati se nacionalnim osjećanjima naroda, i tako vam ućariti koji nemoralni, jeftini politički poen.

To nam je, kako rekosmo, odavno jasno. Ali nam nije jasno da, nižući evo skoro godinu dana poraz za porazom, svaki teži od prethodnog, još niste uvidjeli da vam ta taktika ništa ne valja jer jednostavno ne donosi rezultate. A ne donosi ih jer su građani u ogromnom procentu iskusili vaše „rezultate“ i vašu „demokratiju“, i jasno vam poručili da se na to ne bi baš vraćali.

Svako danas u Crnoj Gori, bez obzira želio to javno reći li ne, savršeno jasno zna da ste na čelu sebičnog, pokvarenog cirkusa za okretanje gradjana jednih protiv drugih. Pokrenuli ste i zavrtjeli pitanje podjela na koje se upecao ministar Leposavić, pa sad preuzmite odgovornost ili ga u vašem maniru spasite. Vidimo da se tresete, svako zna i čega se plašite; sad ćemo da vidimo koliko će vaša igra biti uspješna.

Nažalost, osim što ste javnosti pokazali „sjajnu“ praksu skrivanja, opet u makijavelističkom maniru pokazujete da Vam žrtve služe samo zarad sitnih političkih poena i zarad obračuna sa vašim najvećim oponentima – Demokratama. Zato ćemo Vam opet ponoviti, priznanje genocida je neupitno i neosporno, i uz sav pijetet prema žrtvama genocida i prema njihovim porodicama, zamolili bismo Vas da i Vi makar jednom pokažete poštovanje prema njima i da ih ne koristite u dnevno političke svrhe.

A što se tiče skrivanja iza DPS-a, šta još treba da se desi, kakav izborni poraz da vam priredimo da biste prestali da blefirate i otvoreno priznate da smo mi preveliki  da bismo se – i kad bismo željeli – mogli sakriti iza vas?

***

Omladina Socijaldemokrata Crne Gore postala punopravna članica Političke mreže mladih (PYN)

Omladina Socijaldemokrata Crne Gore postala je, na juče održanom Zoom sastanku, punopravna članica Političke mreže mladih (PYN) glasovima većine prisutnih predstavnika članica organizacije.

Predstavljajući omladinsku organizaciju Socijaldemokrata, portparol partije i potpredsjednik OSD CG, Nikola Zirojević, istakao je da je Omladina Socijaldemokrata, od prvog dana, fokusirana na osnaživanje mladih ljudi kao nove snage i intelektualnog potencijala društva, kao i da pripadnici organizacije aktivno rade na poboljšanju pozicije mladih ljudi u Crnoj Gori.

Zirojević je posebno zahvalio na podršci predstavnicima partija iz Crne Gore, Savjeta mladih DPS-a, Foruma mladih SDP-a i Foruma mladih GP URA, ističući da je podrška kolega, kako iz opozicionih, tako i partija vlasti, korak naprijed ka boljoj saradnji mladih predstavnika svih partija u Crnoj Gori i stvaranju bolje budućnosti za sve građanke i građane naše države. On je, ističući zahvalnost svim članicama i članovima organizacije koji su svojim glasovima doprinijeli da OSD CG postane punopravna članica PYN-a, izrazio nadu i očekivanje da će članstvo i aktivnosti unutar organizacije značajno doprinijeti boljoj saradnji omladinskih organizacija političkih partija iz regiona.

***

Savjet mladih DPS Crne Gore učestvovao u radu godišnje Skupštine Političke mreže mladih (PYN)

Predstavnik Savjeta mladih DPS i član Komisije za mlade, sport i saradnju sa civilnim sektorom Glavnog odbora Andrija Klikovac učestvovao je u radu godišnje Skupštine Političke mreže mladih (PYN). On je tokom sjednice Skupštine istakao da su mladi u Crnoj Gori, kao i državama regiona, ključni potencijal, i snaga daljeg političkog i ekonomskog razvoja država Zapadnog Balkana.

Klikovac je posebno istakao značaj regionalne saradnje mladih političkih partija, poput PYN, u cilju dinamičnijeg usvajanja sistema vrijednosti Evropske unije.

Na Skupštini Političke mreže mladih je razmatran izvještaj o radu za prethodnu godinu i donijeta je odluka o punopravnom članstvu organizacija mladih iz regiona.

***

DPS: Marković – Izmjenama u Zakonu o radu uvodi se pravna nesigurnost i nepredvidljivost u radno-pravni sistem

Mijenjanjem Zakona o radu, naprečac i po drugi put za 4 mjeseca, aktuelna vlast šalje u penziju po sili zakona neodređen broj ljudi, eliminišući iz procesa rada veliki broj zaposlenih sa cjelovitim iskustvom i u punoj profesionalnoj snazi. Riječ je o tipičnom uvođenju pravne nesigurnosti i nepredvidljivosti u radno-pravni sistem.

Podsjetiću da je za mandata Vlade koju sam vodio, radno zakonodavstvo ocijenjeno kao savremeno i usaglašeno sa visokim evropskim standardima. Je li sadašnja politička većina uradila preciznu analizu finansijskog opterećenja ovakvih rješenja? Vjerujem da nije. Jer će ionako sav teret pasti na građane i našu ranjenu privredu.

Ne može nijedna vlast nečije pravo pretvarati u bezuslovnu obavezu, a legitimno i zakonito očekivanje u nepogodu za njegovog imaoca! Nadam se da će se veoma brzo dati i sudska ocjena i ustavni odgovor u pogledu pravilnosti ovakvih rješenja, stoji u saopštenju koje potpisuje  predsjednik Političkog savjeta DPS-a, Duško Marković.

Share.

Comments are closed.