Stranačka saopštenja, 15. januar – DPS, Demokrate, SNP, Prava CG, LP

LP, Đukić: Čirgić i Radoman međunarodno priznati naučni radnici, a u CG se kažnjavaju za svoj naučni rad

Najdelikatniji posao danas u Crnoj Gori je bavljenje crnogorskim identitetom i njegovim očuvanjem, u svim njegovim segmentima. 

Delikatniji od još delikatnijih je tako suptilno tkivo kao što su temeljno, naučno, detaljno, standardno-jezičko i dijalekatsko bavljenje jezikom. Unutar istraživanja jezičkog bogatstva, i jezičkog, naučnog i kulturnog blaga, arhiv je neizbježna stanica. Neumorni pregaoci na tom putu su nevjerovatni književni i naučni kapaciteti – Adnan Čirgić i Aleksandar Radoman, kojima se diči i šira naučna javnost. ,,Niko nije pop u svom selu” – možemo danas slobodno preinačiti u Crnoj Gori – da ,,niko nije pop SPC ukoliko to stvarno nije po vokaciji, a time i bog i batina.” Naime, dvojici vrhunskih intelektualaca je ,,po pravdi božijoj” – u vidu pravno-zemaljskih zakona uručena presuda  po kojoj su dužni da plate preko 42000€ za plagijat sopstvenog djela počinjen od strane onih, kojima naznačena suma treba da bude uplaćena.

Pravda je doslovno okrenuta naglavačke, oštećena strana umjesto da bude zaštićena, obavezuje se da još i nagradi počinioce nedjela i bezakonja. 

Da nas 42. Vlada Crne Gore ne bi koštala po 42 godine živote, svakog od nas pojedinačno, molimo međunarodne instance da reaguju a mi ćemo takvu borbu svakako nastaviti još snažnije.

Ivana Đukić,

Predsjednica Odbora LP Cetinje

***

Prava CG, Milačić: Sumnjamo u Katnićevu zvaničnu verziju, da li ga plaća Bokan ili građani Crne Gore

Nakon jučerašnje pres konferencije jasna je namjera SDT Milivoja Katnića da skrene istragu o švercu 15 miliona eura vrijednog kokaina pronađenog u Voliju u slučaj podmetanja “kukavičjeg jajeta” od strane nekog anonimnog špeditera u originalne pakete kompanije Derbi, gospodina Izeta Rastodera, a sve to u kontejner kompanije Voli gospodina Dragana Bokana.

Gospodine Katniću, prije nego što nastavite sa daljom tiradom koju Vam je neko skicirao i omogućio, moraćete da odgovorite na nekoliko važnih pitanja koja ste prećutali i odveli u pravcu opštih “modusa operandi”, nepoznatih počinilaca u Ekvadoru i Sloveniji (ponajmanje u Crnoj Gori), i odgovornosti nekog običnog špeditera koji je i ovako i onako angažovan od istog tog Volija.

1. Kako to da u tom, kako ste rekli, mrklom mraku, devet dana zaredom, prije carinske i skenerske kontrole, na mjestu kako rekoste “gdje svako može da uđe”, u slobodnoj carninskoj zoni, niko od navodnih “NN” podmetača kokaina nije ni pokušao da preuzme tovar vrijedan 15 miliona eura?

2. Kako to, s tim u vezi, da niko nije bio zainteresovan da po svaku cijenu obezbjedi svojih 15 miliona, a sve to u svijetu kriminala u kome se po Vašim istragama glave gube za nekoliko desetina hiljada eura? Pored ove činjenice, navodna falsifikovana plomba izgleda kao cucla za zamajavanje djece, ali i svih građana Crne Gore.

3. Kako to da je tovar sa drogom devet dana bio u mrklom mraku, da ništa nije bilo – kako ste rekli – obavještajno pokriveno, da je već tri puta prošle godine – kako ste rekli – uspjelo, a sada, četvrti put, niko nije ni pokušao da dođe do svojih 15 miliona eura vrijednog kokaina?

4. Gospodine Katniću, da se bavite švercom kokaina, osim što ga javno hvalite, a da ste svjedok svih prethodnih mjeseci velike javne priče i ogromnog bačenog javnog svjetla na slobodnu carinsku zonu – i oko šverca cigareta, i svega ostalog – da li biste se odlučili da upravo na tom mjestu preuzimate kokain?

5. Kako to gospodine Katniću da niste prikazali ni jednu jedinu sliku praćenja, pretovara i drugih radnji koje ste kako kažete preduzeli?

6. Kako objašnjavate gospodine Katniću da Voli zaključi ugovor sa špediterskom agencijom, ali je samo i jedino običan zaposleni kriv za sve? Kakva je to OKG od jednog čovjeka i konačno, ko je unajmio tog špeditera ako ne kompanije gospodina Bokana i gospodina Rastodera?

7. Molimo Vas gospodine Katniću, prije nego što nastavite sprdnju sa tužilaštvom i sa javnošću, odgovorite nam kakvo je to bezbjedonosno praćenje pošiljke koju na kraju otkrivaju, ne bezbednjaci koji su navodno uključeni, nego obični građani u sred logističkog centra Volija?

8. Gospodine Katniću, kako biste – više u svojstvu portparola Volija, nego Specijalnog državnog tužioca – svim silama odbranili onog u čijim prostorijama je pronađeno pola tone kokaina skandalozno ste se drznuli da pribjegnete i totalnim, paušalnim konstrukcijama gdje ste javnost ekskluzivno obavijestili da je prošle godine nestalo oko tri tone kokaina iz slobodne carinske zone.

To ste zaključili na osnovu toga što je u tri navrata falilo oko tri tone robe. Odakle znate i odakle Vam pravo da pred čitavom crnogorskom javnošću tvrdite da je riječ o kokainu, kada za to nemate niti jedan jedini dokaz? Možda je riječ o oružju, možda o skanku, možda o bananama, možda o luku. Vi na ovaj način, osim što nemušto branite jednu privatnu kompaniju, širite javnu paniku.

9. Gospodine Katniću, mašete juče dopisima Volija koje je slao institucijama da provjeravaju kontejnere za tu firmu, što nije dokaz ničije čistote, već može biti itekako suprotno. Građana radi, zar nije više nego indikativno da je poslednji dopis stigao upravo 11. januara, upravo na dan kada je skenirana roba i otkriven kokain od strane demokratizovane i oslobođene Uprave prihoda i carina, a Crna Gora je mala i dojave teku brzo.

10. Gospodine Katniću, juče niste dali ni približno zadovoljavajući odgovor na pitanje zašto se reakcija nadležnih institucija u slučajevima Budimira Krstovića i Dragana Bokana itekako razlikuje? Krstović u čijem magacinu je pronađeno tonu ipo kokaina je u pritvoru skupa sa svojom ćerkom, a Bokan u čijem magacinu je pronageno pola tone kokaina nije ni saslušan.

Iznenadićete se gospodine Katniću, ali za takozvanu “rip-off” metodu krijumčarenja, na koju Vi u cilju odbrane svojih nezvaničnih klijenata zlonamjerno upućujete istragu, znaju i mala djeca, ali mala djeca znaju da se ovdje ništa slično nije desilo. Mala djeca znaju da bi se u ovakvom slučaju morao desiti pokušaj da se droga vrijedna 15 milona uzme iz takvog kontejnera.

Zahvaljujući Vašem političkom angažmanu na mjestu SDT-a, došli smo u situaciju da znamo što se događa kod nestanka ovolike količine droge. Ako je neko mogao da zanemari gubitak tolikog novca, a u tom svijetu su i stostruko manji iznosi predmet bespoštedne borbe, onda sigurno nije, bez pokušaja da ga sačuva, doveo u pitanje sopstveni život.

Konačno, čudno je da na Vašoj pres konfernciji održanoj dva dana nakon zaplijene, koja je djelovala iznuđeno, nije bilo ni jedne fotografije praćenja, preuzimanja pošiljke, slike otvaranja kontejnera, upada policije, hitnog obavještenja javnosti sa svim detaljima akcije i sve ono što i u Crnoj Gori i svuda prati akcije ovakvog obima. Djeluje kao da ste se sakrili iza gospođe Petričević koja je očigledno na svojim leđima dala ključnu informaciju o pošiljci, koju Vi sada stavljate u neki neprirodan i nelogičan kontekst.

Prava Crna Gora, na osnovu svega prethodnog, otvoreno sumnja u juče iznešenu zvaničnu verziju oko pola tone kokaina pronađenog u magacinu Volija, pa očekujemo što hitnije kadrovske promjene u tužilaštvu kako bi građani Crne Gore bili sigurni i kako bi Crna Gora na pravi način krenula u borbu protiv organizovanog kriminala.

***

Saopštenje za javnost Demokrata

Nova prevara: Ukoliko dio parlamentarne većine prihvati naredbu DPS-a i njihovih pomagača i pregovarača i podnese inicijativu za provjeru povjerenja Vladi (izglasavanje nepovjerenja) biće to pakt sa DPS-om.

Raniji pregovori o obaranju Vlade nijesu urodili plodom, pa pregovarači traže prikrivene modele za obaranje Vlade, a potom formiranje parlamentarne većine sa DPS-om.

Prikriveni model znači da Inicijativu ne podnese opozicija, već dio parlamentarne većine. Da za Inicijativu glasaju dio parlamentarne većine, dio opozicije (koalicioni partneri DPS-a) i neki pozajmljeni članovi poslaničkog Kluba DPS-a, kako bi na kraju ispalo da sa DPS nije srušena Vlada, te da ih na kraju čeka “nagrada” za prekompoziciju vlasti.

Providna i jeftina igra da bi bila uspješna. Građani će zajedno sa nama i ovu podvalu razbiti.

Danilo Šaranović, poslanik Demokrata u Skupštini Crne Gore

***

SNP: Saopštenje za javnost

SNP CG podržava izjave potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića i Demokratskog fronta koje idu u pravcu razrešenja aktuelne političke krize, a tiču se preispitivanja povjerenja Vladi Crne Gore. 

SNP smatra da je status kvo neodrživ i da minuli dani i mjeseci ukazuju na potrebu što hitnijeg izlaska iz trenutne krize. 

Krucijalno je da se postavi pitanje povjerenja Vladi. Neophodno je testirati povjerenje ovoj Vladi u Parlamentu. Ukoliko premijer neće da testira povjerenje u Skupštini, poslanici parlamentarne većine bi trebalo da podnesu taj predlog i ukoliko Vlada u tom slučaju dobije povjerenje trebalo bi je pustiti da radi do kraja mandata. U suprotnom, poslanici parlamentarne većine plus manjinske partije trebalo bi da formiraju novu Vladu i prekinu ovu agoniju koja traje mjesecima. 

Građani Crne Gore su umorni od svakodnevnih političkih tenzija i zato smo mišljenja da je ovo najpošteniji i najjednostavniji način razrešenja krize koja potresa naše društvo već dugo. 

***

OO Demokrate Bar, Leković: Raičević da ne bruka Opštinu i sugrađane, bez odlaganja da dostavi traženu dokumentaciju

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević dužan je građanima i kompletnoj javnosti pojasniti razloge zbog kojih je baš on jedan od dvojice predsjednika opština koji Državnoj revizorskoj instituciji (DRI) kao nadležnom državnom organu nijesu dostavili traženu dokumentaciju provocirajući pritom, sasvim opravdan i zakonski utemeljen prekršajni postupak.

Naime, Senat Državne revizorske institucije, na sjednici održanoj 13. januara 2021. godine razmotrio je i usvojio prijedlog Zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv odgovornih lica u opštinama Budva i Bar zbog nedostavljanja dokumentacije, a u vezi sa vršenjem revizije uspjeha »Efikasnost upravljanja sistemom otpadnih voda« iz nadležnosti Sektora II.

Ovakav potez prvog čovjeka barske opštine smatramo velikom sramotom i to ne samo ličnom već i kolektivnom s obzirom da se radi o funkcioneru koji predstavlja kompletnu opštinu i njene građane.

Ukoliko se uzme u obzir i zaprijećena kazna za pravno lice – subjekt revizije, a to je u ovom slučaju Opština Bar, koja se kreće u rasponu od 1000 do 20000 EURA, onda je sasvim jasno i zbog čega ovo nije samo problem pojedinca Dušana Raičevića već problem kompletne opštine i njenih sugrađana u koji nas je sve uveo onaj koji je u stvari bio dužan da nas štiti, najpozvaniji i najodgovorniji, njen predsjednik.

Možemo slobodno reći da s obzirom na katastrofalno stanje koje vlada u našoj opštini kada su u pitanju otpadne vode i komunalna infrastruktura, pokušaji sakrivanja baš ove predmetne dokumentacije od nadležnih državnih organa uopšte ne čude i za nas u Demokratskoj Crnoj Gori su potpuno očekivani. Previše je utrošenih miliona i dobijenih kredita sa jedne strane, a sa druge premalo rezultata i izgrađene komunalne mreže, što predstavlja disproporciju koju uočava i laik.

Međutim, smatram i ponavljam da opštinu i građane niko ne smije brukati i činiti joj štetu, a naročito ne njen predsjednik, te shodno tome od njega tražim hitno dostavljanje tražene dokumentacije i lično izvinjenje kompletnoj javnosti i svim sugrađanima.

Momčilo Leković, predsjednik Kluba odbornika Demokrata u SO Bar

***

Alijansa žena DPS: Pravna pomoć za građanke izložene mizoginim napadima, nasilnici moraju da odgovaraju

Hajke na žene koje iznose stavove suprotne novom klerofašističkom narativu u Crnoj Gori moraju prestati. Evidentno je da se autori primitivnih poruka upućenih  ženama, između ostalih i mladim političarkama Demokratske partije socijalista,  osjećaju ohrabreno da na ovaj nečastan način ugroze našu borbu za građansku i evropsku Crnu Goru. Alijansa žena DPS  će u svojim kapacitetima, pružiti neophodnu pravnu podršku građankama i aktivistkinjama koje su izložene mizoginim napadima, kako bi propagatori nasilja odgovarali u skladu sa zakonom.

Kao Alijansa žena, dijelimo uvjerenje da većina građana i građanki u Crnoj Gori ne pronalazi sebe u ambijentu u kom se aktivno sprovodi projekat klerofašizacije društva a ugnjetavanje manjina u javnoj sferi se prećutno odobrava.

Podsjećamo autore takvih poruka, kao i one koji ih ćutanjem i nečinjenjem podržavaju, da je Crna Gora demokratska i sekularna država sa Ustavom i zakonima koji je definišu kao takvu. Kao društvo koje svoju budućnost zamišlja u ujedinjenoj Evropi, nećemo dozvoliti politiku koja se sprovodi pod plaštom religije, kao ni diskriminaciju žena i drugih manjina. Nastavićemo da se borimo za evropske vrijednosti jer je to osnov za dalju demokratizaciju našeg društva.

Alijansa žena poziva sve građane i društveno-političke aktere u Crnoj Gori koji dijele našu viziju da nam se pridruže u otporu prema javno iskazanoj i opasnoj mržnji. Pozivamo i međunarodnu zajednicu, da posebno obrati pažnju na ugrožavanje sekularnog karaktera države od strane trenutne vlasti, te pokušaj normalizacije mizoginije i kulture nasilja na nivou institucija. Promocija zapadnih vrijednosti, na svim nivoima društveno-političkog života, od suštinskog je značaja da Crnu Goru sigurno vodimo ka Zapadu i putu napretka.

Share.

Comments are closed.