Stranačka saopštenja, 17. januar: SD, Demokrate, SNP, LP

LP: Podržaćemo smjenu Vlade, većina konačno shvatila da Crna Gora tone i posrće

Liberalna partija podržaće smjenu ove Vlade u Skupštini Crne Gore na prvoj narednoj sjednici. Kako inicijativa za smjenu Vlade čiji smo bili potpisnici prošlog mjeseca nije dobila potrebnu većinu, iskazujemo zadovoljstvo što je, nedugo zatim, većina poslanika ipak shvatila da je to jedino rješenje za Crnu Goru.

Već godinu ipo dana Crna Gora nalazi se u stanju haosa, nesigurnosti, njom vlada amaterizam, neznanje i nepotizam neviđenih razmjera. Uz sve to, Crna Gora stavljena je na milost i nemilost tuđim interesima a njena Vlada služi u korist sopstvene štete, urušavajući kompletan sistem, privredu, ekonomiju ali i spoljnu politiku i ugled Crne Gore, kako bi sve to lakše, na tacnu, ispostavili svojim nalogodavcima i šefovima.

Preduboko je već potonula i posrnula Crna Gora da smo u obavezi da podržimo svaki potez koji će zaustaviti to posrnuće i dati nadu da se naša država može vratiti na put demokratskih, građanskih i modernih društava. Liberalna partija uvijek je na prvo mjesto, ispred partijskih, ličnih ili bilo kakvih partikularnih, postavljala interese Crne Gore. Pozivamo i sve partije iz opozicije, građanski i proevropski orijentisane, da slijede takav primjer i odogovorno se odnesu prema vremenu koje dolazi. Crna Gora je pred velikim iskušenjima a građani očekuju od nas mnogo.

***

SNP: Vlada Crne Gore nema podršku parlamentarne većine

Na danas održanoj sjednici Predsjedništa Socijalističke narodne partije  Crne Gore ocijenjeno je da postojeća Vlada Crne Gore nema podršku parlamentarne većine i da se mora u što skorijem roku razriješiti ova teška politička situacija.

Ako su radom Vlade nezadovoljni predstavnici koalicije Crno na bijelo, koji su inicirali koncept ekspertske vlade,  mi možemo konstatovati da smo i mi nezadovoljni radom iste.

Predsjedništvo SNP CG cijeni postupak lidera URA-e Dritana Abazovića, koji je imao odgovornost da postavi pitanje povjerenja Vladi čiji je on potpredsjednik, pošto na mnogobrojne pozive parlamentarne većine to nije uradio aktuelni premijer.

Predsjedništvo Socijalističke narodne partije smatra da je koncept manjinske vlade jedno od mogućih rešenja za izlazak iz ove teške političke situacije.

SNP CG je minulih mjeseci ukazivala da je pitanje povjerenja Vladi značajno zbog toga jer je status quo neodrživ i ne vodi napretku na putu ka EU.

Građani Crne Gore su umorni od svakodnevnih političkih sukoba  i ističemo da je ovo najjednostavniji i najkorektniji način izlaska iz političke krize u kojoj se nalazi naše društvo. 

***

Demokratska Crna Gora: Koprivica: Ne igrajte se sa izbornom voljom građana Crne Gore

Momo Koprivica, potpredsjednik Demokrata i poslanik u Skupštini Gore

Danas je dobilo potvrdu sve ono što je tvrdila Demokratska Crna Gora u prethodna dva mjeseca jer izigravanje volje građana uvijek pravovremeno detektujemo.

Prvo, potpisani Memorandum nije bio put za bilo kakve mostove u društvu, već pojas za spasavanje onima koje su građani Crne Gore pobijedili 30. avgusta.

Drugo, da paradoks bude veći, koncept manjinske Vlade DPS-u nudi gospodin Abazović, upravo autor ekspertske Vlade, jedini političar koji je član Vlade i čovjek koji je zajedno sa premijerom Krivokapićem kadrovski sastavio tu Vladu. Koliko modela neko treba da predloži u jednom sazivu parlamenta da bi bio kredibilan predlagač?

Treće, opštepoznato je da Vlada u parlamentarnim demokratijama  predlaže Parlamentu zakone saglasno volji parlamentarne većine, koja bira Vladu, pa je sada nejasno kako će recimo parlmentarna većina koju konstituiše DPS usvojiti zakon o porijeklu imovine, kojim se preispituje porijeklo imovine, pored ostalih i onih od kojih zavisi donošenje ovog zakona ili njihovih vlasnika i mentora.

Četvrto, Demokrate su evropska i evroatlanska partija centra, prozapadna i građanska partija, koju apsolutno ne interesuju statusi nacionalističkih retrogradnih političkih subjekata, ali nas i te kako zanima poštovanje izborne volje građana, jer se građanin na prethodnim izborima nije borio za ovaj ili onaj politički subjekt, već protiv politike koju je personifikovao DPS. Takva politika pobijeđena je 30. avgusta. Na čelu oživljavanja takve retrogradne politike nijesu politički subjekti, već klasična crnogorska mafija oličena u par nosilaca organizovanog kriminala i korupcije u Crnoj Gori.

Peto, našim stavom ne branimo ni Vladu, ni premijera, niti bilo koji politički subjekt ili ministra u Vladi, branimo Budžet, veće plate za radnike, bolje penzije, dječije dodatke za svu djecu, naknade majkama i besplatne udžbenike za sve osnovce, veće staračke naknade za poljoprivrednike, za šta smo direktno zaslužni i odgovorni. To je sad na ispitu i to je sada meta mafije. Dakle, nije u pitanju vlast i fotelje, već novac koji smo iz tajkunskih ruku oteli i kroz socijalnu politiku dali građanima Crne Gore. Sada se predlaže konstituisanje vlasti sa onima koji su glasali protiv Budžeta, protiv većih plata za radnike, protiv većih penzija i protiv drugih socijalnih davanja. Zaključak je jasan i ne treba mu pojašnjenja.

Šesto, niko više od Demokratske Crne Gore neće dobiti podršku za manjinsku Vladu. Taj eksperiment je propao i srušen je od strane autora eksperimenta. Niti će Demokrate vršiti vlast sa onima koje smo pobijedili na izborima i koji su ključno odgovorni za trodecenijsku devastaciju Crne Gore i međuvjersku i međunacionalnu netoleranciju i histeriju. Vlast ćemo vršiti sa građanima Crne Gore koji su glasali za promjene.

Sedmo, vrlo je indikativno da se ruši vlast nakon vrlo uspješne sjednice Skupštine Crne Gore na kojoj su usvojeni svi akti koji su bili u proceduri, uključujući i sve akte Vlade, poput Budžeta, te riješio pitanje Tužilačkog savjeta. Možda je sada jasnije kome je Katnić brat?

Ne igrajte se sa izbornom voljom gradjana Crne Gore, ne testirajte strpljenje naroda Crne Gore, ne uvodite Crnu Goru u destabilazaciju društveno-političkih procesa, jer izborna volja građana Crne Gore je svetinja sa kojim se vrlo opasno igrati.

***

SD: Podržavamo svaku inicijativu koja Crnu Goru vodi ka izlasku iz krize i stvaranju evropskog dogovora

Socijaldemokrate podržavaju svaku dobronamjernu inicijativu koja Crnu Goru vodi ka izlasku iz političke i institucionalne krize u kojoj se naše društvo nalazi.

Stvaranje pretpostavki za formiranje evropske i evroatlantske vrijednosne većine u Parlamentu, koja će odražavati građanski karakter naše države, a koja bi bila dovoljna ne samo za izbor nove suštinski proevropske Vlade, nego i za deblokiranje nefunkcionalnih institucija, predstavlja naš apsolutni prioritet.

Zajednička spoznaja o potrebi postizanja najšireg mogućeg evropskog dogovora, kao i društvena kohezija u vremenu izraženih podjela, ideal je kome smo od osnivanja posvećeni. Preduslov za ostvarivanje takve evopske vizije je programska saradnja građanski orijentisanih partija.

Sa svima onima koji građansku suprostavljaju nacionalističkoj, a sekularnu teokratskoj Crnoj Gori i koji ne dovode u pitanje njenu evropsku i evroatlantsku postojanost i perspektivu, možemo graditi partnerstvo.

Share.

Comments are closed.