Stranačka saopštenja, 25. novembar: Prava CG, SNP, DPS, Demokrate, Biram CG, SD

SNP: Najoštrije osuđujemo neprimjereno ponašanje vlasnika KAP-a

Socijalistička narodna partija Crne Gore najoštrije osuđuje neprimjereno ponašanje vlasnika KAP-a Veselina Pejovića, koji se usudio da, zbog kazne propisane njegovom preduzeću, prijeti direktoru Agencije za zaštitu životne sredine Milanu Gazdiću.

Očigledno je da gospodin Pejović još nije shvatio da je vrijeme DPS-a prošlo, te da se više ne može ponašati onako kako je navikao, odnosno da bahatost, prijetnje i napadi više ne prolaze.

SNP CG poziva nadležne organe da se ne ustručavaju da adekvatno sankcionišu vlasnika KAP-a. Bezakonju i nedodirljivosti pojedinaca u Crnoj Gori došao je kraj i sa tom činjenicom moraju se svi što prije pomiriti.

***

Šehović Krivokapiću: Povucite se sa čela ove Frankeštajn Vlade, izazvali ste najveću političku i institucionalnu krizu ikada

Zahvaljujući Vama kao prvom čovjeku Vlade, kao i parlamentarnoj većini koja Vas je izabrala, Crna Gora je suočena sa najvećom političkom i institucionalnom krizom od uvođenja višepartijskog sistema, drastičnim padom životnog standarda budući da mjesečno preko 100 lica ostaje bez posla, katastrofalnom epidemiološkom situacijom, ali i suštinskom blokadom procesa evropskih integracija, što na najbolji mogući javnost potvrđuje poslednji izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori, koji je najgori koji smo dobili ikada, saopštio je danas poslanik Socijaldemokrata dr Damir Šehović na premijerskom satu.

„Nijeste ispunili niti jedno izborno obećanje. Umjesto obećane slobode, obezbijedili ste slobodu u izlivima najbrutalnije nacionalne i vjerske mržnje, slobodu u kojoj su najmanje slobodni Crnogorci i brojčano manji narodi koji su sebe ugradili u temelje ove države, slobodu koja nas je vratila u 90-te godine, zahvaljujući kojoj su onima za koje su osuđeni ratni zločinci heroji i idoli širom otvorena vrata vaše Vlade po širini i dubini. Umjesto građanske i sekularne, pretvorili ste nas u nacionalističku i klerikalnu državu, jer ste nam na velika vrata u XXI vijeku uveli teokratiju, a umjesto ekspertske, reformske i multietničke Vlade, servirali ste nam po prvi put u novijoj istoriji jednonacionalni i jednovjerski sastav ministara“, kazao je Šehović

Šehović je podsjetio da je broj zaposlenih smanjen za 18 hiljada, a nezaposlenih povećan za 11 hiljada.

“Cijene osnovnih životnih namirnica su porasle do 70 % a rast cijena goriva je najveći u Evropi. Broj blokiranih firmi za samo godinu uvećan za oko 400 a iznos blokiranog duga za čak 150 miliona eura. Za svega 9 mjeseci rada Vaše Vlade ste uspjeli da dobit Elektroprivrede, Rudnika uglja i CEDIS-a smanjite za čak 30 miliona eura“, saopštio je Šehović.

Šehović je takođe ustvrdio da je Vlada potpuno izgubila autoritet i povjerenje građana kada je riječ o suočavanju sa epidemiološkom krizom, zbog čega i ne treba da nas začudi podatak da spadamo u zemlje sa najvećim brojem zaraženih i preminulih na u Evropi i svijetu.

„Jedina smo država na planeti koja ima nevakcinisanog premijera na čelu Vladinog tijela za borbu protiv korona virusa“, kazao je Šehović.

„O rezultatskom krahu politike vaše Vlade najubjedljivije svjedoči najgori godišnji Izvještaj EK ikada, te najlošija prosječna ocjena otkada se vrše ova vrsta mjerenja napretka svake države u procesu EU  integracije, zbog čega je suštinski došlo do suspenzije pregovaračkog procesa“, ukazao je Šehović.

Šehović je na kraju podsjetio premijera na primjer premijerke Švedske, koja je nakon svega nekoliko sati od njenog izbora podnijela ostavku na tu funkciju jer budžet nije dobio potrebnu većinu u Parlamentu.

„Slijedite primjer Vaše koleginice iz Švedske, učinite ono što Vam je jedino i preostalo nakon što ste ostali bez podrške u Parlamentu, povucite se sa čela ove Frankeštajn Vlade i otvorite na taj način prostor za dalju političku dinamiku u Crnoj Gori“, zaključio je Šehović.

***

Na današnjoj sjednici SO Bar BCG zatražio smjenu direktora TO

U prethodnim danima, BCG- Biram Bar je obavještavao javnost o trošenju, po nama, enormnih sredstava TO za organizaciju dočeka Nove  2022. godine.

Na sjednici Izvršnog odbora Turističke organizacije na kojoj je glasano o izboru izvođača i visini sredstava, članovi BCG su bili uzdržani od glasanja. Razlog više je što od samog starta nije bila poznata procedura i način ugovaranja, već je nakon samo 2 dana prva rata uplaćena po nekom ugovoru.

Predsjednica Izvršnog odbora TO je u više navrata tražila od direktora da ugovore dostavi, što isti nije učinio, pod izgovorom da je ugovor tajni, iako sam IO nije doneo takvu odluku. Nakon više mjeseci, saznalo se da postoji više ugovora sa raznim menadžerima, producentima i orkestrima.

Naravno, kad se krene sa problemima, oni se i nastavljaju, pa tako direktor nije potpisao ni ugovor sa opštinom, jer prije rebalansa budžeta novac nije ni postojao na poziciji. Zato direktor pribjegava drugom rješenju i sredstva od naplate boravišne takse uplaćuje dodatno, bez saglasnosti IO. Ukupno, direktor je uplatio preko 70.000 eura, od čega je imao saglasnost samo za 45.000 eura- što jeste nenamjensko trošenje sredstava.

Zbog svega navedenog, odbornici BCG- Biram Bar su postavili direktna pitanja na sjednici SO, a predsjednik odborničkog kluba Ljubomir Vukoslavčević je na današnjoj sjednici skupštine zatražio da se direktor TO Emil Kukalj hitno razriješi dužnosti, kako nadalje ne bi nanosio štetu samoj TO, a time i grubo oštetio sve građane Bara.

Kao partija koja se uvijek vodila samo interesima građana koji su nas birali, osuđujemo svaki pokušaj da se na neprimjeren način troši novac poreskih obveznika iz naše opštine.

***

Demokrate: Osuđujemo necivilizovano i nasilničko ponašanje biznismena Veselina Pejovića

Demokratska Crna Gora najoštrije osuđuje necivilizovano i nasilničko ponašanje biznismena Veselina Pejovića, vlasnika podgoričkog Kombinata aluminijuma, i zahtijeva od nadležnih državnih institucija da se primjenom zakona suprotstave ovakvom ponašanju i praksama koje moraju postati prošlost. I to prošlost na koju niko nije ponosan, a koju smo odveć dugo trpjeli.

 Nakon što je Agencija za zaštitu životne sredine, radeći svoj posao shodno zakonima države Crne Gore, izdala Kombinatu aluminijuma rješenje po kojem je je KAP obavezan da državi plati 600.000 eura, Pejović je direkotra Agencije Milana Gazdića pozvao kasno sinoć i prvo mu je prijetio da će ga prijaviti Specijalnom državnom tužilaštvu, a nakon što mu je Gazdić rekao da to slobodno učini, počeo je da ga psuje, vrijeđa i prijeti.

 Pejović i svi koji bi se na sličan način ponašali moraju da znaju da su vremena kumovsko-rođačkog bezakonja u Crnoj Gori prošla, da više niti su povlašćeni, niti će im se pružiti prilika da se na naučeni način ponašaju, već da će baš poput svih drugih građana ove države morati da poštuju Ustav i zakone, što podrazumijeva i povinovanje odlukama institucija države Crne Gore. 

 Država je dužna da zaštiti svakog ko svoj posao radi shodno zakonima i u interesu države. Dakle, na svako bezakonje i nasilništvo država Crna Gora ima obavezu da odgovori primjenom sopstvenih zakona, pa očekujemo da će tako biti i ovog puta kada je ugrožen čovjek zbog zakonitog obavljanja svog posla.

***

DPS: Milatović – Prevencija nasilja nad ženama i djevojčicama obaveza je svih nas

Žene i djevojke širom svijeta su i dalje izložene višestrukim oblicima rodno zasnovanog nasilja, uključujući femicid, nasilje na društvenim mrežama i nasilje u porodici. Globalne krize kao posljedicu imaju i dalje produbljivanje već postojeće nejednakosti, kako pravne i institucionalne, tako i političke.

Nažalost, i u Crnoj Gori ovaj Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama dočekujemo u društveno-političkoj atmosferi koja nije bezbjedna za žene. Institucije moraju izaći iz komplikovanog sistema birokratije koji u krajnjem ne rezultira jedinim ciljem – prevencijom nasilja. Kao društvo, moramo napraviti ozbiljan progres kada je u pitanju suočavanje sa istinom da je stopa femicida u Crnoj Gori nedopustiva. Nulta tolerancija za nasilje je civilizacijska mjera. Ohrabrujemo sve djevojke i žene koje žele doprinijeti izgradnji društva znanja, društva slobode i društva građana da, bez obzira na patrijarhalnu sliku o političkom djelovanju, svojom participacijom pomognu demokratizaciji Crne Gore.

U nadi da ćemo sljedeći Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježiti porukama institucionalnog pomaka, Savjet mladih DPS Crne Gore će posebnu pažnju posvetiti prevenciji nasilja nad ženama i djevojčicama, stoji u saopštenju koje potpisuje Sonja Milatović, predsjednica Savjeta mladih DPS Crne Gore.

***

Saopštenje Socijalističke narodne partije povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Socijalistička narodna partija Crne Gore smatra da je konačno došlo vrijeme da Crna Gora preduzme odlučne korake ka obezbjeđenju zaštite žena, te da počiniocima nasilja nad ženama više ne smije biti “gledano kroz prste” i da oni moraju biti adekvatno sankcionisani.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama dobra je prilika da se istakne da u borbi protiv nasilja nad ženama značajniji pomaci nisu napravljeni. Tako, statistika pokazuje da je svaka druga žena u Crnoj Gori žrtva nekog vida porodičnog nasilja! Ovome umnogome doprinosi činjenica što se u velikom broju slučajeva donose presude protiv žena žrtava nasilja, dok se nasilnicima ne izriču odgovarajuće sankcije.

Osim navedenog, veliki problem predstavlja i to što su djevojčice i dalje laka meta seksualnih prestupnika i žrtve prinudnih brakova, što se ne utvrđuje odgovornost institucija koje su propustile da zaštite žrtve koje su prijavljivale prijetnje po život,  nepostojanje dovoljnog broja specijalizovanih servisa za žene i djecu žrtve nasilja, kao i ekonomska zavisnost žrtava od nasilnika.

Jedan od važnih aspekata suočavanja sa ovom pojavom je i edukacija, koja mora početi od najranijeg doba kako bi se dječacima objasnilo da nasilje nije put za rješavanje bilo kog problema. 

Nasilje nad ženama i djevojčicama ostavlja velike socijalne, zdravstvene i ekonomske posljedice kako na pojedinca, tako i na porodicu i društvo u cjelini.

Crnogorska javnost nedavno je ostala šokirana ubistvima dvije mlade žene, kao i činjenicom da su u ovim slučajevima nasilja teško povrijeđeni djevojčica i otac jedne od žrtava. Posebno je poražavajuća činjenica što je jedna od žrtava prijavljivala nasilnika nadležnim organima, ali odgovarajući institucionalni odgovor nije stigao.

Država Crna Gora mora pokazati odlučnost i riješenost da se ozbiljno uhvati u koštac sa ovim problemom, kako bi on bio ne samo ublažen, već i iskorijenjen iz našeg društva. U tom smislu, potreban je zajednički i sistematski odgovor svih nadležnih institucija, te jasno postojanje volje kod postupajućih tužilaca da ova djela kvalifikuju onako kako je potrebno i da izriču adekvatne kazne počiniocima nasilja nad ženama.

Žene Crne Gore više nemaju vremena za čekanje. One zahtijevaju razumijevanje, pomoć i podršku. Trenutak je da država pokaže da je sposobna i spremna stati iza njih.

***

Prava Crna Gora: Hitno usvojiti predloženo zakonsko rešenje kojim će asistenti u nastavi ostvariti pravo na rad na neodređeno vrjieme

Predsjednik Prave Crne Gore i poslanik Marko Milačić sa saradnicima održao je sastanak sa predstavnicima asistenata u nastavi, u vezi sa Predlogom izmjene Zakona vaspitanju i obrazovanju djece sa posebnim obrazovnim potrebama, koji je Prava podnijela u skupštinsku proceduru. Na sastanku, održanom u Skupštini Crne Gore, razmatrani su problemi sa kojima se asistenti u nastavi, a u Crnoj Gori ih je skoro 400, suočavaju tokom svog rada i načini da se njihov položaj unaprijedi i poboljša. 

Zaključak sastanka je da treba hitno usvojiti izmjenu Zakona o vaspitanju i obrazovanju djece sa posebnim obrazovnim potrebama koji je Prava Crna Gora podnijela Skupštini. Usvajanjem ovog predloga zakona asistentima u nastavi se omogućava zaposlenje na neodređeno vrijeme.

Asistenti u nastavi se godinama bore da ostvare jednaka prava koja imaju ostali zaposleni u Crnoj Gori. Prioritet im je da ostvare pravo na rad na neodređeno vrijeme, te na taj način i formalno budu prepoznati u sistemu obrazovanja u kome aktivno učestvuju godinama radeći sa djecom sa invaliditetom.

Važeći Zakon o vaspitanju i obrazovanju djece sa posebnim obrazovnim potrebama ne daje asistentima u nastavi pravo na rad na neodređeno vrijeme, već samo na određeno vrijeme, što predstavlja jedan vid diskriminacije.

Prema važaćem Zakonu o vaspitanju i obrazovanju djece sa posebnim obrazovnim potrebama asistenti u nastavi mogu da rade samo do 30. juna. Tokom jula i avgusta su nezaposleni, a sa početkom svake školske godine moraju ponovo da konkurišu za posao asistenta u nastavi. To je nepravda prema njima, jer ne mogu da ostvare svoje pravo na rad na neodređeno vrijeme, iako mnogi od njih godinama rade u istoj školi.

Na sastanku je konstatovano više nego nezadovoljavajuće stanje u ovoj cijeloj oblasti, što je plod dugogodišnjeg nesistematičnog i neodgovornog pristupa bivše vlasti oblasti koja je zahtijevala i zahtijeva naglašeno senzibilan, posvećen i odgovoran pristup imajući u vidu da je riječ o djeci sa invaliditetom.

Predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić, s tim u vezi, najavio je da će, skupa sa asistentima u nastavi krenuti u razgovore sa svim relevantnim adresama za ovu oblast, počevši od resornog ministarstva, kako bi se odlučno krenulo u uspostavljanje reda i sistema.

Prava Crna Gora poziva sve poslanike da doprinesu da se ovaj predlog zakona što prije nađe na dnevnom redu i nadležnih odbora, kao i plenuma, kako bi se izglasalo usvajanje ove izmjene zakona.

Share.

Comments are closed.