Stranačka saopštenja, 27. dec: Prava CG, URA, SNP, Demokrate, DPS

Pavićević: Vlada Crne Gore sramno ćuti i dozvoljava da se privatno lice predstavlja ambasadorom

Kad Vlada Crne Gore ne radi svoj posao, i ponaša se snishodljivo plašeći se da jasno zauzme stav, onda ne čudi što se privatna lica predstavljaju ambasadorima u našoj državi. Ne znamo u kojem se svojstvu građanin Srbije V.B. obraća, niti zbog čega se osjetio pozvanim da komentariše bilo šta – jer, ukoliko se nešto krucijalno nije promijenilo danas, nije nam poznato da on ima bilo kakvu formalnu dužnost. To što se bavi propagandističkim djelovanjem, promocijom “srpskog sveta” i Aleksandra Vučića, ne čini ga, kao čovjeka bez bilo kakve javne uloge, relevantnim da ocjenjuje bilo šta, a posebno međudržavne relacije.

Koliko smo upućeni, građanin V.B. već dugo nije ni rezident Nikšića – još od dana “osvešćenja” i “obnove” Ravnogorskog pokreta – pa ne znamo ni zašto on ima potrebu da govori o tom gradu.

Poštujemo to što građanin V.B. ima stav, ali ne razumijemo po čemu je on bitniji od stavova svih ostalih građana. To što je građanin V.B. uobrazio da je diplomatski predstavnik, to je  već problem nekih drugih dimenzija, koje nemaju dodirnih tačaka sa politikom.

***

Popović: Demokrate pustite se opstrukcija kad već ne želite da doprinesete razvoju Sutomora

Kao što sam već i rekao, kao što je i svojstveno Demokratama… populizam se nastavlja a konkretni odgovori se od vas čuti ne mogu.

Kada govorimo o konkretnim stvarima, čisto da vas uputim da ste partiju fudbala odigrali na pogrešnoj lokaciji u odnosu na onu o kojoj govorite.

Naime, predmetna parcela 1841/13 i 1841/3 su dio buduće urbanističke parcele UP 373 i UP 374 koje su u namjeni predviđene za centralne djelatnosti od čega je 50 posto poslovanje, a 50 posto turizam. Njihov BGP iznosi cc 15.000 m2.

Parcele se ne mogu privoditi namjeni po sopstvenim željama, već po Detaljno urbanističkom planu koji je tu parcelu definisao, svako privođenje namjeni mimo poštovanja DUP-a natjeralo bi Opštinu da krši zakon. Predlažem da Demokrate prije nego što uzmu loptu nauče pravila igre.

Dalje, DPS se ne odriče svojih kadrova i članova, kako vi volite da spočitate. Uvaženi član naše partije je godinama kroz aktivnosti odbora Mjesne zajednice davao svoj doprinos razvoju Sutomora.

Politika DPS-a, koja se realizuje posredstvom lokalne uprave, isključivo se zasniva na planskim procedurama i realizaciji projekata u skladu sa istim ma ko god bio njihov predlagač.

Ovo smo nadam se razjasnili, ali i dalje ostaje da date odgovor na pitanje koji je razlog da u kontinuitetu kočite dalji razvoj Sutomora? Zašto čelnik Demokrata ne raspiše tender za početak radova na izgradnji trga u Sutomoru? Šta je sa planiranih 450.000 eura za njegovu izgradnju?

Kažete da je Uprava javnih radova Opštini Bar uplatila 90.000€? Ozbiljan iznos sredstava za potrebe jedne opštine kao što je Bar, čiji kapitalni budžet za 2022. iznosi preko 10.000.000 eura… nema što!

Tempom kojim Uprava javnih radova realizuje projekte, Sutomorani bi trg dobili nikad. Ali srećom, rukovodstvo Uprave zahvaljujući “uspješnom radu”, će kako se može čuti ubrzo biti zamijenjeno, pa će trg nadajmo se, na čelu sa nekim drugim ljudima biti uspješno realizovan kao što je to bio slučaj sa šetalištem.

Savjetujem vam, da umjesto opstrukcija i pravdanja vaših partijskih kolega, dok još sjede u foteljama im uputite apel da što prije raspišu tender za početak izgradnje trga, jer vas u suprotnom ni jedan sutomorski talas neće oprati ako se sa radovima ne otpočne brzih dana.

Za pobjedu na fudbalskom terenu smo uvijek spremni, možete izabrati sami koji god vam odgovara. Poziv važi ukoliko možete sakupiti broj igrača, dovoljan za tako nešto, s obzirom na to da vam je članstvo u partiji manje iz dana u dan.

Garantujemo vam, da će rezultat biti ubjedljiviji nego onaj sa posljednjih lokalnih izbora a igra manje zanimljiva. 

DPS 15 – 3 DEMOKRATE

I za kraj, savjetujem vam da promijenite sport, možda da se oprobate u veslanju jer ste kod građana svakako prepoznati kao dvojac bez kormilara.

Sportski pozdrav.

***

Demokrate, saopštenje za javnost Moma Koprivice

Danas, nakon što su članovi Odbora za politički sistem, pravosuđe i odbranu Skupštine Crne Gore utvrdili listu kandidata za Tužilački savjet iz reda uglednih pravnika svakom je jasno da se višemjesečna borba Demokrata isplatila, te da će Crna Gora dobiti politički nepristrasan i profesionalan Tužilački savjet koji će kao takav biti snažan zamajac u borbi protiv sistemske korupcije i organizovanog kriminala, dakle onih društvenih bolesti koje u odveć dugom trajanju razjedaju društveno tkivo naše zemlje.

Četiri kandidata dobila su potrebnu većinu, a to su Siniša Gazivoda, koji je dobio osam glasova, Miloš Vuksanović sa sedam glasova, Borivoje Đukanović sa sedam i Filip Jovović sa takođe sedam glasova.

Demokrate su insistirale da izbor četiri člana iz reda uglednih pravnika bude nepristrasan i da se konačno prekine praksa biranja politički podobnih i partijski poslušnih članova. I da naša borba nije bila tako odlučna i čvrsta, da je ustuknula pred medijskom harangom koja se protiv ovog našeg principa vodi već mjesecima raznim dezavuacijama, pogrešnim interpretacijama, a nerijetko i čistim podmetačinama, Crna Gora bi danas imala politički TS, što je u potpunosti suprotstavljeno interesima ovog društva i iskazu volje koju su građani dali na parlamentarnim izborima da se nakon decenija pogrešnog pristupa ovog puta krene kako jedino treba, a evidentno je i parlamentarna većina pokazala snažno opredjeljenje za opšti interes.

Za razliku od ranijeg sastava, novi TS neće raditi po političkim instrukcijama već po Ustavu i zakonu, za pravdu i narod Crne Gore.

Naš zahtjev su napadali oni koji i dalje žele partijske tužioce, zavisno i korumpirano Tužilaštvo. I na sreću svih građana, u toj borbi izgubili. A izgubili su jer smo svakim potezom čuvali dignitet procesa i obezbijedili maksimalnu transparentnost, pa danas niko ne može uprijeti u bilo kog kandidata i označiti ga da je partijski obojen.

I zato se danas krajnje jasno vidi da borba koju su vodile i dobile Demokrate nije bila podrška nikom i borba za bilo koga osim za narod Crne Gore. Hvala građanima koji su nam dali snage da izdržimo do kraja u borbi za nezavisan Tužilački savjet, jer samo je ovakav savjet garant neselektivne borbe protiv korupcije i kriminala što predstavlja vitalni interes ove zemlje i svih njenih građana.

***

Amandmani Prave Crne Gore za Mitropolitovu biblioteku i za asistente u nastavi prihvaćeni od strane Vlade i postali sastavni dio budžeta

Amandmani Prave Crne Gore na budžet kojim se traži izdvajanje sredstava za finansiranje izgradnje zavjetne biblioteke Mitropolita Amfilohija u Manastiru Stanjevići, kao i sredstva za zarade asistenata u nastavi postali su sastavni dio Predloga zakona o budžetu Crne Gore za 2022. godinu na današnjoj sjednici Odbora za ekonomiju, finansije i budžet kojoj je prisustvovao ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.

Amandmanom koji se odnosi na izgradnju biblioteke Mitropolita Amfilohija opredijeljeno je 479,644 eura.

Riječ je o izuzetnoj zbirci od preko 25,000 primjeraka vrijednih knjiga na brojnim svjetskim jezicima koje je Mitropolit Amfilohije sakupljao čitav svoj život, a tu su i mnogi Mitropolitovi zapisi i rukopisi. Uzor za oblikovanje polica za knjige je Njegoševa biblioteka u Biljardi na Cetinju. Crna Gora na ovaj način omogućava da ove izuzetno vrijedne knjige budu dostupne javnosti.

Nesumnjivo je riječ o kapitalnom projektu od važnosti, ne samo za pravoslavni narod u Crnoj Gori, već – imajući u vidu karakter same biblioteke i naslova u njoj, a i civilizacijsku širinu ličnosti Mitropolita Amfilohija – i za svakog građanina Crne Gore. Takođe, imajući prethodno u vidu, Mitropolitova biblioteka nesumnjivo će biti itekako privlačna kulturna adresa za brojne ljude van Crne Gore.

Drugi prihvaćeni amandman se odnosi na obezbjeđivanje sredstava u Budžetu za zarade asistenata u nastavi za jul i avgust 2022. godine i za njih je opredijeljeno 490,800 eura.

Poslanik Marko Milačić je u ime Prave Crne Gore podnio Predlog zakona o izmjeni Zakona o vaspitanju i obrazovanju djece sa posebnim obrazovnim potrebama, kojim je predviđeno da asistenti u nastavi budu zaposleni na neodređeno vrijeme, umjesto dosadašnjeg zakonskog rješenja po kojem asistenti u nastavi rade na određeno vrijeme do kraja školske godine, koja se završava u junu svake godine.

Usvajanjem ovog predloga zakona, asistenti u nastavi će moći da rade na neodređeno vrijeme 12 mjeseci u godini.

***

Održana svečana sjednica Glavnog odbora SNP CG

Danas je u Podgorici održana svečana sjednica Glavnog odbora SNP CG. Obraćajući se prisutnima, predsjednik SNP Vladimir Joković je  istakao da SNP nikog nije prevarila niti izdala te da oni “koji nas napadaju, zapravo, imaju zadnje namjere”. 

Joković je poručio članovima GO da mogu biti sigurni u rukovodstvo SNP jer “ćemo biti mudri, nećemo razočarati naše građane i vodićemo računa o njihovim potrebama”.

Predsjednik SNP je poručio da moramo čvrsto vjerovati jedni drugima, te da je naša najveća snaga u tome što možemo svakoga u oči da pogledamo.

“Naš jedini interes je da SNP bude još jači i u tom smislu nastavljamo časno kao i proteklih 24 godine. Izdržaćemo sve, a najbolje se snalazimo kad su svi protiv nas”. 

Svim članovima SNP CG i građanima predsjednik SNP CG je poželio srećnu Novu godinu, i da u zdravlju i sa najbližima dočekaju nastupajuće praznike.

***

URA Bar: Budžet Opštine Bar za 2022. godinu je dominantno potrošački

Budžet Opštine Bar za 2022. godinu koji je usvojen na prošloj sjednici Skupštine opštine Bar je dominantno potrošački bez namjere da se uradi išta značajnije što bi značilo razvoj opštine, saopštili su danas iz barskog odbora Građanskog pokreta URA.

„Ubjedljivo najveći prihod Budžeta je od poreza na nepokretnosti i pored činjenice da veliki broj objekata nije evidentiran ili je evidentiran u površini značajno manjoj od stvarne. Nepoznat je i naplatni zadatak i za ovo što je evidentirano. URA uporno insistira već nekoliko godina da se izvrši popis i premjer objekata u skladu sa zakonom. Šteta po Budžet iznosi više miliona eura godišnje, a isto tako i po finansije d.o.o. ‘Komunalne djelatnosti’“, navode u saopštenju iz barskog odbora URA.

Ukazuju da su insistirali da se ukine obaveza plaćanja administrativnih taksi.

„Prihod je neznatan svega 60 000 eura, a više desetina hiljada građana godišnje po vrućini ili po hladnoći na otvorenom prostoru u redovima čeka da plati nešto što po zakonu ne treba da plaća, da bi dostavio potvrdu o nečemu što već treba da postoji u računaru resornog činovnika“, ukazuju iz barske URE.

Naglašavaju da se od novih objekata planira azil za pse, za koji se sredstva u Budžetu rezervišu već 7-8 godina unazad, kao i Gradska kuća u Starom Baru, za koju graditelj ne zna čemu će da služi.

„Nešto bolja ali ne i zadovoljavajuća situacija u slučaju gdje je investitor država (Granični prelaz Virpazar, Sportska hala Mrkojevići, uređenje obale u Sutomoru, Specijalni dnevni centar za djecu), ali su i te investicije uglavnom u fazi projektovanja, a nema rokova kada će biti završeni. Dječji vrtić se neće graditi ni 2022. godine jer je planirano svega 20 hiljada eura“, navode oni.

„Posebno zabrinjava da se za vodosnabdijevanje predvidjelo svega 100 hiljada eura, što je neozbiljno za bilo kakav ozbiljniji posao. Nijesu planirana ni sredstva za investiciono održavanje vodovodne mreže i ako je gubitak vode preko 60%. Napominjemo da i u primorskom dijelu opštine Bar skoro polovina objekata nema priključak na vodu, a 2/3 nema kanalizaciju“, dodaju oni u saopštenju.

Dodaju i da je činjenica da je osnovna infrastruktura u Baru u veoma lošem stanju, nedovoljna ili je nema.

„U takvoj situaciji bez ikakvih dokaza utvrđuje se da su prosječni troškovi uređenja prostora u 2022. godini svega 70eur/m2 objekta. Uz napomenu da će najskuplji objekti biti oslobođeni plaćanja komunalija. Opština Bar mora u najkraćem roku uraditi i usvojiti Dugoročni program uređenja prostora, kojim će se utvrditi prioritetni objekti infrastrukture, cijena koštanja, izvori sredstava i rokovi izgradnje“, zaključuju oni u saopštenju.

***

Milačić Jokoviću: Pobjegli ste od mene, ali nećete od građana

Marko Milačić, predsjednik Prave Crne Gore i poslanik u Skupštini:

Poštovani gospodine Jokoviću, hvala Vam što niste dugo čekali da javno pred Crnom Gorom deklarišete svoj potpuni politički kukavičluk, bježeći od televizijskog duela. Pobjegli ste od mene, ali nećete od građana.
Gospodine Jokoviću, ne samo da niste stisli hrabrosti da mi ponovite u lice ono što izgovarate pred TV kamerama kada ja nisam tu, već se niste odvažili ni da potpišete jučerašnji odgovor svojim imenom i prezimenom, već ste se odlučili da nedostatak političke hrabrosti za ukrštanje argumenata zamijenite starom, izanđalom, politikantskom floskulom „nebitan si“, koja, očigledno ne važi, dok govorite iza leđa Pravoj Crnoj Gori.
Ništa se Vaš nepotpisani, krijući odgovor i bježanje od TV duela ne razlikuje od Vašeg sakrivanja od Memoranduma pred građanima Crne Gore i Vašeg sakrivanja od Berana u želji da Vam se u Skupštini pokloni dodatnih par mjeseci lokalne vlasti, vjerovatno i glasovima DPS-a, sa kojim ste suštinski u Memorandumu.

Gospodine Jokoviću, neću se spuštati na nečastan nivo da otkrivam, podvlačim i podsjećam na lično Vaše javne i privatne benefite za vrijeme vlasti DPS-a, dok su oni koje Vi danas prozivate u Pravoj Crnoj Gori, pa i ja lično, bili istraživani, proganjani, etikatirani, diskriminisani i hapšeni.
Кada smo već tu, maliciozno ste pomenuli političkog direktora Prave Crne Gore Željka Savovića, vrhunskog ekonomistu, čovjeka koji govori više jezika, čovjeka Crkve, pri čijem imenu, naročito Vi, treba da ustanete, jer se upravo u njegovom odnosu prema Vladi na najbolji mogući način iscrtava suštinska razlika između Prave Crne Gore i Vas: Vi ste, zbog partijskog interesa spremni da rušite sve, pa i Vesnu Bratić, a Željko Savović će pretrpjeti sve da ne našteti interesu građana. Plus: ni za živu glavu ne bi potpisao Memorandum sa Đukanovićevim strateškim partnerima, kao što ste Vi učinili.

Podsjetiću Vas gospodine Jokoviću da je pokojna Pozitivna imala čak 7 poslanika u Skupštini. Toga treba da se sjete svi potpisnici Memoranduma, ali prvo Vi gospodine Jokoviću. Danas je ta stranka potpuno izbrisana iz Registra političkih partija. Кoincidencija je gospodine Jokoviću da su oni meni tada odgovarali slično kao i Vi od kada ste potpisali Memorandum. Tada sam pričao što i danas i radovao se gašenju Pozitivne, a ne mogu da ne reagujem na njeno oživljavanje kroz rukovodstvo SNP-a. Ne zasniva se gospodine Jokoviću politička snaga na ucjenama prilikom sastavljanja izborne liste, niti na broju poslanika ako ni jedan od njih ne zastupa građane, ali još manje politčku snagu još niko nije zasnovao trgovinom izbornom pobjedom i voljom građana. Prava Crna Gora od prvog dana brani izbornu volju građana, podržava i ministre kao što je Vesna Bratić ali što je najvažnije podržava istinu. To znači gospodine Jokoviću da ću se do poslednjeg političkog daha u ime građana koji su pobjedili 30. avgusta boriti protiv lažnih konstruisanja, političke propagande i partijskih odstrela kao što je Vaš prema ministarki Bratić. Siguran sam da to radite da bi sakrili politički nečasna savezništva i svoj politički prljav veš, svoje zakulisne radnje i svoje trgovine koje ni manje ni više, kao narodni poslanici i Vaše kolege, saznajemo iz albanskih medija, a potom, ovdje, od Đukanovića lično, pa evo i jutros od istaknutih poslanika opozicije. To je sramota koja je u skladu sa Vašim jučerašnjim odgovorom.

Кafanske intrige, nepotpisana saopštenja i pogana zakulisna ogovaranja nisu politički manir Prave Crne Gore, pa Vam neću odgovarati na sve to, jer se kao predstavnik jedne ozbiljne, na žrtvi i od nule stvorene i zrele političke partije neću baviti Vašim privatnim životom, već Vašom javnom političkom izdajom. Žao mi je što ste svojim nepotpisanim odgovorom pokazali da ste dobro napunili političke pelene o kojima ste i meni i Pravoj Crnoj Gori govorili iza leđa. Radovao bih se i oprostio Vam da ste odgovorili građanima da odustajete od Memoranduma sa DPS-om i da odustajete od izdaje Berana. Prava Crna Gora je gospodine Jokoviću od početka sa svim građanima koji su glasali za pobjedu i slobodu 30. avgusta. Vi ste ih, a Prava Crna Gora će Vam u tome biti neprobojna brana, ispred SNP-a pretvorili u meso na ličnoj pijaci i kojima komad po komad trgujete, što Memoranduom, što gušenjem izbora u Beranama, što bježanjem od istine podmuklim političkim metodama usmjerenim, protiv zajedničke pobjede 30. avgusta i protiv slanja DPS-a na političke margine i tamne stranice istorije Crne Gore.

Share.

Comments are closed.