Stranačka saopštenja, 28. februar: BS, SD, DPS

DPS: Ministarka piše stranačka saopštenja na memorandumu ministarstva

Da se ministarka Jelena Borovinić – Bojović, bavila očuvanjem i zaštitom javnog zdravlja onoliko koliko se bavi politikanstvom i političkim intrigarenjem, ne bismo došli u poziciju da budemo zemlja sa skoro najgorom epidemiološkom situacijom na svijetu.

Nekog ko ima obraz,  bilo bi sramota, da sa memoranduma Ministarstva zdravlja šalje stranačka, licemjerna saopštenja. Svako ko nije politički ostrašćen kao dotična ministarka, pita se: gdje ste bili juče kada su se huligani okupili? Gdje ste bili, kao ljekar, da se pobunute protiv masovnih litija i raznih masovnih protesta  koje je u sred epidemije predvodio i sam premijer? Da li je potpisnica ovog saopštenja ista ona osoba koja je bez maske na licu prisustvovala u zatvorenom prostoru događaju koji je okupio hiljade građana? Da li ste opomenuli vaše kolege u Vladi kada su prvog dana po izboru, prekršili mjere i zasjeli u kafanu? Gdje ste bili kad je vaš nadređeni, javno demonstrirao kršenje mjera, i bio jedan od onih koji su doprinijeli da Crna Gora od zemlje u kojoj nije bilo korone, postane država sa skoro najvišom stopom zaražavanja i umiranja?

Današnje okupljanje u Nikšiću bilo je spontano. Ljudi su izašli na trg da iskažu nezadovoljstvo što državni aparat, čiji ste i vi dio, štiti huligane i podstiče  šovinističko divljanje. Vaša današnja politikantska reakcija i pokušaj obračuna s kolegom Jevtom Erakovićem, preko memoranduma Ministarstva zdravlja, samo nas još više ubjeđuje da nijeste ni dostojni a ni kompetentni da vodite ovako značajan resor, jer je bjelodana činjenica da je u vašem fokusu već duže vrijeme politika a ne zdravlje građana.

***

SD: Mugoša: Demografiji posvetiti mnogo veću pažnju, brojke upozoravajuće

Poslanik SD Boris Mugoša:

Prema podacima MONSTAT-a, Crna Gora je prošlu godinu završila sa negativnim prirodnim priraštajem. Broj preminulih je za 196 veći od broja rođenih. To je prvi put, od Drugog svjetskog rata, od kada postoji  statistika za Crnu Goru, da je zabilježen negativan prirodni priraštaj.

“Treba realno sagledavati brojke za 2020. i posmatrati ih i u kontekstu pandemije COVID-19, koja je značajno uticala na smanjenje broja novorođenih i povećanje broja umrlih. Međutim, ono što svakako  predstavlja ozbiljan izazov je konstantan pad posljednjih godina broja novorođenih, u okviru kojeg je prisutan konstantan pad broja rođenih djevojčica, kao i činjenica da je negativan prirodni priraštaj zabilježen u 17 opština”, navodi poslanik SD-a.

“Kao što sam i prethodnom premijeru sugerisao, i aktuelnom sugerišem da se ili otvori direktorat za demografiju u okviru određenog ministarstva ili kancelarija za demografiju pri predsjedniku Vlade. Postoje i uporedna iskustva, kako u zemljama regiona, tako i šire.”, ističe Mugoša.

Demografija je indisciplinarna nauka povezana sa sociologijom, matematikom i statistikom, ekonomijom, medicinom, biologijom i dr, i značajan je pokazatelj socio-ekonomskih kretanja.

“Vjerujem da je neophodno mnogo više sistemske pažnje posvetiti demografiji ako se ima u vidu ogroman izazov kada su u pitanju prirodni priraštaj, kao i migraciona kretanja gdje je posebno zabrinjavajući negativan migracioni saldo sjevernog regiona Crne Gore. Takođe, smatram da je i vrijeme da se radi na sveobuhvatnoj strategiji populacione politike, odnosno demografskog razvoja.”, zaključuje poslanik SD-a Boris Mugoša.

***

Forum žena BS: Osuđujemo vrijeđanje Sanje Damjanović, zaustaviti primitivnu hajku na žene iz javnog života

Primitivne i seksističke uvrede na račun Sanje Damjanović, objavljene u formi karikature, poruka su na koju žene u Crnoj Gori ne smiju da ćute, saopšteno je iz Foruma žena Bošnjačke stranke.

“Dostojanstvo žene mora biti na prvom mjestu. Svjedočimo sve izraženijim napadima na žene iz javnog i političkog života. To je neprihvatljivo za 21. vijek i pokazatelj da kao društvo još uvijek nijesmo dovoljno sazreli.

Mržnja, uvrede i napadi na žene iz javnog života putem raznih karikatura, poruka su svim ženama u Crnoj Gori. Zato, pozivamo javnost Crne Gore da snažno osudi ovakve pojave, a od nadležnih organa zahtijevamo da otkriju osobe koje stoje iza ovakvih nepočinstava, procesuiraju ih i adekvatno kazne”, navodi se u saopštenju Foruma žena BS.

Share.

Comments are closed.