Stranačka saopštenja, 29. maj: Biram CG, DPS, URA, SNP

Biram Crnu Goru: Čestitka Radomira Novakovića Cakana povodom izbora Mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija

Povodom izbora za Mitropolita crnogorsko – primorskog upućujem najsrdačnije čestitke gospodinu Joanikiju Mićoviću u želji da nastavi da vodi vjerujući pravoslavni narod u Crnoj Gori putem napretka, pomirenja, zajedništva i sloge.

Izborom Mitropolita Joanikija na mjesto upokojenog Mitropolita Amfilohija ispunjene su želje našeg vjerujućeg naroda. Sigurni smo da će umjeti da u ova krizna i nemirna vremena za Crnu Goru pokaže svima nama pravi put.

Takođe, koristim priliku da čestitam na izboru i episkopu budimljansko-nikšićkom, gospodinu Metodiju uz želju da nastavi da radi na dobrobiti našeg vjerujućeg naroda.

Dostojni! Na mnogaja ljeta.

***

SNP: Joković čestitao Joanikiju izbor za mitropolita

Predsjednik Socijalističke narodne partije Crne Gore Vladimir Joković, u ime SNP i u svoje lično ime, čestitao je vladici Joanikiju izbor za mitropolita crnogorsko-primorskog.

“Čestitam vladici Joanikiju izbor za mitropolita crnogorsko-primorskog, siguran da je Sabor SPC izabrao pravog čovjeka za nasljednika trona Svetog Petra Cetinjskog.

Takođe, upućujem čestitke i novoizabranom episkopu budimljansko-nikšićkom Metodiju, uvjeren da će ići stopama svog prethodnika, vladike Joanikija, i da će unaprijediti ovu eparhiju.

Svojim životom i djelom mitropolit Joanikije je oduvijek svjedočio Hristovu istinu i promovisao ljubav, međusobno poštovanje i toleranciju među narodima Crne Gore. To je posebno došlo do izražaja prošle godine, tokom trajanja litija za odbranu svetinja, kada je vladika nepravedno pritvaran. Ni tada naš mitropolit nije prestajao da vjeruje u istinu i pravdu i da se bori za mir u našoj zemlji.

Siguran da je na ovaj način ispunjena volja i želja vjernog naroda Crne Gore da na mjestu voljenog mitropolita Amfilohija vidi njegovog učenika, još jednom vladici Joanikiju čestitam izbor za mitropolita i želim da svojim budućim radom osnaži našu Crkvu i oplemeni duše naših vjernika”, stoji u čestitki predsjednika Jokovića.

***

DPS: Muratović- Ministre, ne pravdajte vlastitu nesposobnost zamjenom teza

Ministar Sekulović je očigledno dobio amneziju, pa se ne sjeća da je građane koji su bili žrtve gaženja na Bogetićima nazvao krivcima. Isto kao što je i zaboravio svoja javna objašnjenja da Vladin službenik Kandić zapravo uopšte nije bio pijan?! Da bi naknadno bio  demantovan od strane državnog tužioca, kada se utvrdilo da je Kandić pod uticajem alkohola vozio. Da paradoks bude još veći, pijanstvo relativizuje ministar unutrašnjih poslova, koji treba da osudi svakog ko poslije konzumacije alkohola sjeda za volan.

Iako neuspješno pokušava da zamijeni teze, vjerujemo da  Sekulović ipak shvata da je činjenica da policajci nemaju sredstva za rad, posljedica toga što je on ministar u Vladi koja nije usvojila budžet ni 5 mjeseci od početka godine. Vjerujemo da mu to ipak pada na pamet kao potencijalni uzrok ove situacije u koju je dovedena UP. Teško da može da nađe opravdanje za Vladu ili sebe, prvog resorno odgovornog za to što je danas širom Crne Gore ugrožena bezbjednost svih učesnika u saobraćaju, dok su pripadnici Uprave policije izvrgnuti najvećoj blamaži, stoji u saopštenju koje potpisujeBoris Muratović, član Izvršnog odbora DPS Crne Gore.

***

URA: Jelušić pita ministra Mitrovića – Da li ste spremni da preuzmete odgovornost zbog nečinjenja u oblasti upravljanja prostorom

Poslanica URE Božena Jelušić pitaće u ponedjeljak ministra  ekologije, prostornog planiranja i urbanizma prof. dr Ratka Mitrovića da li je spreman da preuzme odgovornost za činjenje i nečinjenje u oblasti upravljanja prostorom kao najvažnijim materijalnim resursom Crne Gore, saopštili su danas iz Medijskog tima URE.

Jelušić u obrazloženju pitanja naglašava da je jedan od ekstremnih primjera ministrovog nečinjenja  to što je glavni arhitekta potpisao idejno rješenje gigantskog kompleksa apartmana u Bečićima.

“I ako postoji konsenzus da je starogradnja devastirala primorje i ugrozila turističku privredu, daje se saglasnost za još 50. 000 što je više nego cijeli Stari grad. Indikativno je da je ovo rješenje na sajtu resoronog  ministarstva stavljeno sa kašnjenjem od blizu tri nedjelje i ako je zakonom propisano da se to mora uraditi u roku od 24h”, navodi Jelušić u obrazloženju.

Ona upućuje zahtjev glavnom arhitekti da datu saglasnost povuče i sačuva kredibilitet struke.

“Time će otkloniti sumnju da je pomenuto kašnjenje u osvit moratorijuma na DUP Bečići bio strateški potez kako bi se uradilo sve potrebno za prijavu građenja. Najozbiljnije nečinjenje je to što u Programu rada Vlade za 2021. godinu u posljednjem kvartalu počinje rad na izmjenama i dopunama Zakona o prostornom planiranju i izgradnji objekata. Taj Zakon nije opravdao sebe i potrebno je donošenje novog zakona”, smatra poslanica URE Božena Jelušić.

Ističe da bi tek tada imalo smisla osnivanje Zavoda za prostorno planiranje i urbanizam koje je resorno ministarstvo najavilo.

“Sadašnja izborna većina dobrim je dijelom okupljena zajedničkim stavovima o neodgovornom upravljanju prostorom Crne Gore. Ovolika kašnjenja i nečinjenja, zapravo su konzervirala sve postojeće štetne prakse i sa pravom izazivaju podozrenje u rad ministra Mitrovića”, zaključuje se u obrazloženju njenog poslaničkog pitanja.

***

DPS: Muratović – Ako ne može da obezbijedi sredstva za rad policije, časnije je da Sekulović podnese ostavku

I pored brojnih apela upućenih ministru Sekuloviću i Vladi Crne Gore, ne nazire se kraj agoniji u koju su doveli Upravu policije ostavivši ih bez sredstva za rad, odnosno službenih automobila.

Besprizorne su i uznemiravajuće scene na drumovima širom države, u kojim policija obavlja svoje poslove koristeći privatne automobile zaposlenih. Takvi prizori smanjuju autoritet policiji, a u isto vrijeme ohrabruju kriminalce.

Nažalost, na društvenim mrežama pojedinci zbijaju šale na račun časnih pripadnika policije. Čuvari reda i mira su krivicom Vlade i resornog ministra, postali predmet ismijavanja, izloženi degradaciji i poniženju.

U isto vrijeme ministar Sekulović umjesto da se posvetio rješavanju ovog problema, on se na skandalozan način miješao u istrage, i pokušavao da relativizuje nedjela koja čine Vladini činovnici: od gaženja građana na Bogetićima, do vladinog službenika Kandića. U oba slučaja pokazalo se da je ministrovo zalijetanje bilo nesvrsishodno i da je ishod istrage bio prilično drugačiji od onoga što je tvrdio ili sugerisao Sekulović.

Ministar unutrašnjih poslova, prije svega,  mora da se fokusira na rješavanje ponižavajućeg statusa pripadnika policije, jer ovakvu blamažu zaista nikad niko nije priredio časnim policajcima koji brinu o bezbjednosti svih građana. Poštenije je da podnese ostavku ako ne može da obezbijedi sredstva za rad svog resora nego da figurira kao ministar čija policija nema ni službene automobile, stoji u saopštenju koje potpisuje Boris Muratović, član Izvršnog odbora DPS Crne Gore

***

Biram Crnu Goru: Formiran izborni štab u Mjesnom odboru Šušanj

Juče je u prostorijama BCG održan sastanak kordinatora Mjesnog odbora Šušanj. Na sastanku se govorilo o potrebnim koracima za prevazilaženje problema u Šušanju na koje upozoravaju žitelji ove Mjesne zajednice sa preko 5 hiljada stanovnika, ali i o narednoj turističkojj sezoni i predstojećim lokalnim izborima.

Sastanku su prisustvovali još predsjednik BCG Radomir Novaković Cakan, član predsjedništva Ljubiša Tadić i predsednik Opštinskog odbora Ljubomir Vukoslavčević.

Aleksandar Glavanović, predsjednik MO Šušanj i šef Izbornog štaba je na sastanku iznio predsjedniku stranke Radomiru Novakoviću koncept rada u narednom periodu, kao i predlogpripremnih radnji za predstojeće izbore. On je pozvao građane da se obrate kordinatorima za bilo koji problem u Šušanju.

Kordinatori su podijeljeni teritorijalno za svaki dio Šušanja i to; za Ilino gornji dio Miodrag Babović, za donji Jelena Srzentić; za Žukotrlicu Erol Marunović i Milija Šćepanović; za Zeleni pojas Nenad Ristović; za Vitiće i Paladine Maja Čakalović; za Glavanoviće Sanja Glavanović; za Perajkoviće Nikola Đokmarković; za Gromaniće Sonja Simonovska.

Kao jedan od najvećih Mjesnih odbora u kome je više istaknutih pojedinaca BCG, u ovoj sredini očekuje se odličan rezultat na narednim izborima, saopštili sui z Biram Crnu Goru.

Share.

Comments are closed.