Stranačka saopštenja, 3. avgust: Biram CG, SD

SD, Rakočević: Nema više vremena za bilo šta

DF napada Vladu i premijera. Premijer uzvraća napa. DF i URA napadaju Demokrate, Demokrate se brane na ivici šesnaesterca, izbjegavajući ofsajd zamku. Bajčetić (DF) ulazi u igru i šutira sa velike udaljenosti, ali umjesto ka protivničkom, lopta se odbija ka njihovom golu.

Što bi rekao legendarni sportski komentator Mladen Delić: “Ljudi moji, da li je ovo moguće… nema više vremena za bilo šta…”

Upravo ova rečenica legendarnog komentatora sa utakmice Jugoslavija-Bugarska 1983. godine oslikava našu političku realnost. Nit’ možemo vjerovati šta nam se u državi dešava, niti ima više vremena za bilo šta, jer tonemo kao drżava i društvo svakim danom sve više i dublje, očekujući ishod sukoba posvađane “velike” četvorke (DF, Demokrate, URA i kabinet premijera).

Sve ukazuje da igraju posljednje minute “extra time” vremena koje im je nenadano pripalo prošle godine i da su već u prvom poluvremenu pokazali svu nesposobnost igranja ozbiljne političke utakmice, zabavljajući javnost i građane svakodnevnim saopštenjima i svađama, zanimljivim kvalifikacijama, press konferencijama, prozivkama itd. Ovaj reality je zbilja zanimljiv, ali nikako dovoljan da skrene pažnju sa posrnule ekonomije, konstantnog povećanja cijena svih životnih namirnica, 14. poskupljenja goriva, fijaska novoosnovane avio kompanije koja nije sastavila dan letenja bez višečasovnih kašnjenja, zahuktavanja COVID pandemije, donošenja nebuloznih mjera, smjene 250 direktora osnovnih i srednjih škola u jednom danu, postavljanja, pa smjene koalicionih kadrova, postavljanja po 2 izvršna direktora u pojedinim privrednim društvima… A onda to skrivaju mlakim i usiljenim mahanjem državnom zastavom iz Tokija, dok im se neka druga vijori u srcu!

 I iz svih ovih razloga, komentar Mladena Delića je više nego adekvatan… “Nema više vremena za bilo šta…”, navodi se u  saopštenju Marka Rakočevića, SD.

***

Mali broj građana u Baru će moći da legalizuje svoje objekte

Nakon više od 6 mjeseci i pritiska javnosti, tačnije po isteku roka od 90 dana propisanog Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata, Vlada CG utvrdila je predlog Odluke o naknadi za urbanu sanaciju u Opštini Bar i isti objavila na zvaničnom sajtu u petak, dana, 30.07.2021. godine.  Imajući u vidu obaveze utvrđene navedenim Zakonom, za očekivati je da će ovaj predlog Odluke  biti usvojen i, nakon toga, stupiti na snagu.

Kao inicijatori i zagovornici ideje o  legalizaciji koja će se moći primjeniti u odnosu na najveći broj bespravnih objekata, Biram Crnu Goru se protivi ovakvoj Odluci.

Razloga za naše protivljenje je mnogo i navešćemo samo osnovne. Čitajući ovu Odluku, uvidjeli smo da, pored visokih cijena, ima manjkavosti i u dijelu  dokumentacije potrebne za pokretanje i sprovođenje postupka legalizacije, pa se bojimo da će mali broj naših sugrađana moći da iskoristi ove (ne)pogodnosti. Jako je mali broj građana koji svoje objekte imaju izgrađene u skladu sa postojećom lokalnom planskom dokumentacijom, a što je preduslov za realizaciju mjera urbane sanacije, po naknadama koja su utvrđene ili će se utvrditi. Plan generalne regulacije Crne Gore, ne samo da nije usvojen, nego je i postupak njegove izrade obustavljen, bez naznake da li će i kada biti nastavljen, pa stoga, ne očekujemo bilo kakav pomak na ovu temu.

Kada govorimo o cijenama, one su i dalje previsoke, bez obzira što postoji umanjenje po procentima u zavisnosti od vrste objekta i materijalnih mogućnosti naših građana.

Još jedan faktor koji ne ide u prilog ovoj Odluci je zoniranje koje nije za sada urađeno na adekvatan način, pa sami građani imaju dosta primjedbi i na ovaj dio Odluke.

Sveukupno sagledana, Odluka ima dosta manjkavosti i nije prihvatljiva za najveći dio građana.

Mi iz BCG ćemo sačekati konačan ishod po pitanju usvajanja iste, pa ćemo sa našim sugrađanima, kao i uvijek do sada, razgovarati i predložiti kako da na najbolji način pomognemo svima koji žele da svoje objekte legalizuju. Do tada ostajemo na našem predlogu da je legalizaciju bespravnih objekata trebalo dozvoliti svim građanima- po sistemu taksiranja i ubrzati rješavanje višegodišnjeg problema u Baru i u Crnoj Gori.

Share.

Comments are closed.