Stranačka saopštenja, 7. novembar: SD, Biram CG, DPS, BS, Demokrate

Demokrate: DPS nikako da shvati da građani žele i zahtijevaju konsolidaciju društvene situacije i spuštanje političkih tenzija

Da bi se predlog predsjednika Bečića razumio, mora se biti na putu evropskih politika, a da bi se podržao, mora se sopstvenoj zemlji željeti dobro u smislu da se zdušno podrži ideja koja cijelo društvo ima da izvede iz permanantne izborne kampanje i vječnog kola političkih tenzija koje već godinama ovu zemlju udaljavaju od suštinski neophodnog društvenog dijaloga.

Da li je potrebno ikom normalnom i dobronamjernom obrazlagati činjenicu da je danas poseban interes crnogorskog društva objedinjavanje lokalnih izbora kako bismo uspjeli spustiti dugogodišnje političke tenzije i započeli za Crnu Goru prijeko potrebni društveni dijalog? Dobronamjernom svakako nije, a onom ko bi da putem tenzija i podjela pokuša politički profitirati očito je uzaludno. Takav neko će, ne vodeći računa o interesima društva, uvijek izabrati rizik slabašno se nadajući nekom minornom političkom profitu, nego da krenemo putem stabilizacije.

Što se tiče DPS-ovih tvrdnji o tome da predlog predsjednika Bečića za cilj ima nekakvu političku kalkulaciju, to vrlo prosto negira činjenica da ovaj predlog sve političke činioce tretira na jednak način. Da se željelo kalkulisati, išlo bi se na to da se izbori u Beranama održe mjesec i po dana prije održavanja izbora u Podgorici, gdje bi se sigurnom ubjedljivom pobjedom partija aktuelne vlasti stekao jak politički kapital pred izbore u glavnom gradu, ali to kao što svi vide nije slučaj.

Sušina, koju DPS nikako da prihvati, jeste u tome da građani žele i zahtijevaju konsolidaciju društvene situacije i spuštanje tenzija. Baš kao i naši evropski partneri.

Umjesto manipulacija u nedostatku argumenata, kako bi javnost Crne Gore dobila uvid u vaše namjere, dajte nam odgovore na jednostavna pitanja:

1. Na osnovu koje zakonske norme je predsjednik Crne Gore krajem marta prošle godine, desetak dana prije održavanja lokalnih izbora u Tivtu, nakon predaje izbornih lista, donio Odluku kojom se odlažu izbori?

2. Da li su tek mjesec dana nakon Đukanovićeve martovske Odluke poslanici DPS-a u Skupštini usvojili upravo dopunu Zakona o lokalnoj samoupravi kojom se daje mogućnost da se produži mandat skupštinama opština usled vanredne situacije izazvane korona virusom?

3. Da li se Đukanović 20. juna, kada je donio Odluku o novom datumu održavanja izbora u Tivtu upravo pozvao na  Zakon o lokalnoj samoupravi i njegovu dopunu kojim je omogućen produžetak mandata SO Tivat?

4. Da li je OIK Tivat nakon Đukanovićeve martovske Odluke o odlaganju izbora desetak dana prije roka za njihovo održavanje, donio Odluku o prekidu svih izbornih radnjih, njihovom ostanku na pravnoj snazi i nastavku u avgustu kada su 30. avgusta održani u odloženom terminu zajedno sa drugim lokalnim izborima?

5. Da li je Skupšitna Crne Gore prije 15-ak godina glasovima i poslanika DPS-a dopunila Zakon o lokalnoj samoupravi, produžila mandat skupštinama opština i predsjednicima opština, kako bi se objedinili lokalni i parlamentarni izbori?

6. Gdje to piše da predsjednik države ili bilo koji gradjanin može da krši obaveze utvrdjene zakonima koje usvaja najviši zakonodavni dom u zemlji?

Prije nego što odgovorite ili po običaju izbjegnete odgovor još dublje tonući u neutemeljene pokušaje manipulacija, razmislite je li konačno došlo vrijeme da uradite nešto dobro za Crnu Goru, da date doprinos supštanju tenzija i normalizaciji političkih prilika koje će izroditi širok društveni dijalog i presudno pomoći da Crna Gora postane prva naredna članoca Evropske unije.

***

DPS: U paničnom strahu od izbora, vladajuća većina rješenje našla u pravnom nasilju

Razjedinjene i posvađane konstituente vlasti očigledno jedino spaja neopisiv strah od izbora. Razumljivo, jer sva istraživanja pokazuju kontinuirani pad rejtinga svih partija vladajuće većine, dok je Vlada na istorijskom minimumu podrške građana od kada se rade istraživanja javnog mnjenja.

U paničnom strahu od ispitivanja volje birača, vladajuća većina „spasonosno“ rješenja, našla je u – pravnom nasilju. Da apsurd bude još veći, predsjedavajući zakonodavnog doma, neko od koga bi se očekivalo da poznaje zakon i da ga poštuje, delegiran je da u ime svojih koalicionih partnera ovo nezakonito rješenje lansira u javnost.

Čudi nas da je gospodin Bečić pristao na ovu ulogu, s obzirom da bi trebalo kao predsjedavajući Parlamenta da zna način, mjesto i vrijeme za donošenje jedne takve odluke koja se tiče izbornog zakonodavstva. Ako ga njegovi savjetnici nijesu obavijestili, mjesto za pripremu izmjene izbornih zakona je Odbor za izborno zakonodavstvo, jer je predložena izmjena iz domena nadležnosti ovog tijela; vrijeme – svakako nije mjesec dana pred održavanje izbora koji su zakazani još u septembru, a način – podrazumijeva širi konsenzus stranaka u Parlamentu, a ne jednostrani drski pokušaj da se nametnu rješenja koja nijesu zasnovana na zakonu nego na političkim potrebama vladajuće većine.

Nažalost, vladajuća većina, međusobno posvađanih koalicionih partnera, i na ovom primjeru je pokazala, da jedini konsenzus koji uspiju da postignu, tiče se njihovog pukog opstanka na vlasti. Zato nas ne bi čudilo ako bi isti akteri u narednom periodu predložili „zakon“ kojim se ukidaju svi naredni izbori, a oni zadržavaju na vlasti neograničeno. Ipak, nadamo se da za tako kreativno rješenje svih njihovih problema, neće zloupotrijebiti funkciju predsjednika parlamenta.

***

BS: Ervin Ibrahimović čestitao Fejziću reizbor za reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori

Predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović, uputio je čestitku Rifatu ef. Fejziću povodom reizbora za reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori.

„Poštovani reise, čestitam vam reizbor za reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori, uvjeren da je to najbolja potvrda Vaše posvećenosti afirmaciji pravih vrijednosti islama i značaja Islamske zajednice u Crnoj Gori.

Danas je Islamska zajednica faktor stabilnosti i prosperita u Crnoj Gori, važan činilac u društvenom životu naše države, institucija koja okuplja i koja simbolizuje jedinstvo među vjernicima. Velike zasluge za to pripadaju Vama i načinu na koji ste vodili zajednicu u prethodnom periodu.

Infrastruktura Islamske zajednice značajno je unaprijeđena, a proširena je i njena vjerska, obrazovna i odgojna djelatnost u svim dijelovima Crne Gore.

Uvjeren sam da ćete i u novom mandatu nastaviti da Islamsku zajednicu činite još snažnijom i jedinstvenijom, na dobrobit svih pripadnika islamske vjere i svih građana Crne Gore“, navodi se u čestitki Ibrahimovića.

***

DPS: Savković Vukčević – Udružen poduhvat da se zatvori FCJK – neće uspjeti

Udruženi poduhvat raznih ministara Vlade, da zatvore Fakultet za crnogorski jezik i književnost – neće proći. Akciju koju je inicirala i vodi Vesna Bratić, tako što uskraćuje redovno finansiranje Fakultetu, nastavio je Milojko Spajić, odlukom da se ukine finansiranje za tri čuvara koja su činila obezbjeđenje ove ugledne institucije. Riječ je o još jednoj u nizu odluka čiji je cilj da se FCJK kazni za otpor koji pruža bezumnim potezima ove vlasti. Na ovaj način Krivokapić, Bratić, Spajić istovremeno pokušavaju da postepeno, korak po korak, opstruišu afirmaciju crnogorskog jezika i književnosti, kao i promociju montenegristike, nadajući se da će na taj način naštetiti crnogorskom identitetskom pitanju.

Zahtijevamo od svetosavskih eksperata, da prestanu sa svojim jeftinim provokacijama i da FCJK tretiraju u skladu sa zakonom, položajem i značajem koji ova insitucija ima za državu Crnu Goru.

***

Biram Crnu Goru: Zabava za narod ili realna potreba?!

Kao svaki građanin u Crnoj Gori i mi iz BCG evo već duži vremenski period, pratimo dešavanja oko formiranja nove vlade ili rekonstrukcije postojeće, kako neki kažu.

Na žalost, vidimo da pomaka nema. I dalje se sve svodi na red razgovora, pa red prepucavanja, pa red razgovora. Još uvijek nismo čuli ni od jedne strane koja su rješenja za Crnu Goru u ovim teškim vremenima.

Koncept  trenutno vladajućih je da nas zamajavaju mjesecima oko rekonstrukcije, jer nema konkretnih rezultata ni u jednom sektoru, što je očigledno čak i onima koji su politički neiskusni.

Investicija nema, prosperitetna politika uopšte ne postoji, a niko ne pamti kada je u našoj zemlji otvoreno neko novo postrojenje, radno mjesto ili, daleko bilo, neka fabrika.

U medijima gledamo da pojedine stranke iz sadašnje pozicije jednog dana napadaju premijera, a nakon posjeta i sastanka sa predsjednicima okolnih država mijenjaju svoje izjave i postaju ponovo partneri.

Ekonomska nesigurnost je velika, a strah građana Crne Gore šta donosi zima pred nama je opravdan.

Zato mi iz Biram Crnu Goru poručujemo političarima i iz sadašnje vlasti, ali i iz sadašnje opozicije:

-Ostavite se praznih priča. Ne unosite dalje podjele i razdore u Crnu Goru. Ostavite se svađa i saopštenja. Od toga nam neće biti bolje. Zasucite rukave i krenite da radite. Građani od vas očekuju rezultate, veće plate i normalan život!

***

SD: Mugoša – Moramo zaštititi žrtve nasilja

Poslanik SD-a i član skupštinskog odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje Boris Mugoša naveo je da se ne smije relativizovati problematika nasilja pričom o lažnim prijavama.

“Posebno poslanici moraju voditi računa na koji način šalju poruke žrtvama. Žrtve se teško odvaže da prijave nasilje, dok je broj lažnih prijava, zanemarljiv”, ističe Mugoša.

Mugoša ukazuje na podatke iz istraživanja koja su pokazala da u Crnoj Gori od 100 žena i djevojčica koje su doživjele seksualno nasilje, čak 88 nisu prijavile slučaj nadležnim institucijama. Takodje, svjetska istraživanja pokazuju da je broj lažnih prijava za seksualno nasilje oko 2% i nije veći od broja lažnih prijava drugih krivičnih djela.

“Nasilje, u najvećem broju nad ženama i djecom, je izuzetno ozbiljan problem u Crnoj Gori. Osim pooštravanja kaznene politike za izvršioce takvih gnusnih nedjela, neophodno je pružiti adekvatnu psiho-socijalnu podršku žrtvama nasilja jačanjem socijalnih servisa podrške toj veoma ranjivoj kategoriji, kreirati odgovarajuće registre nasilnika, pojačati edukativnu kampanju i snagom države zaštititi žrtve od stigmatizacije jer evidentan problem neprijavljivanja nasilja usljed brojnih razloga (stid i strah od osude okoline, strah da će ime žrtve biti obznanjeno i medijima, strah da će nasilnik ponovo izvršiti nasilje i dr.). Takodje, treba sagledati i uporedna iskustva kada su u pitanju zakonska rješenja koja se odnose na izricanje mjera zabrane počiniocima, odnosno na zabranu približavanja nekim mjestima gdje borave djeca, zabranu rada sa djecom”, ističe Mugoša.

“Moramo zaštiti žrtve nasilja. Nije dovoljno samo pooštravanje kaznene politike za počinioce. Neophodno je ojačati sve segmente sistema koji treba da pruže adekvatnu psiho-socijalnu i materijalnu podršku žrtvama, uključujući i civilni sektor čija je uloga neizmjerno važna u cijeloj ovoj problematici”, zaključije poslanik Socijaldemokrata.

Share.

Comments are closed.