Stranačka saopštenja, 9. maj: DPS, Demokrate, BS, Prava CG, LP, URA, Socijalisti, SD

SD: Brajović čestitao 9. maj

Predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore, Ivan Brajović, čestitao je građankama i građanima 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope.

“Neka današnji dan posluži da se prisjetimo da su evropske vrijednosti one vrijednosti kojima pripada Crna Gora i da je evropski put koji smo još 2006. godine utabali put kojim naša zemlja mora nastaviti da se kreće. Ali neka današnji dan bude podsjetnik i opomena da fašizam i šovinizam, koje sve češće možemo vidjeti u Crnoj Gori, jesu i uvijek će biti poražene ideologije na ovim prostorima. Sjećajmo se, s ponosom, naših predaka koji su dali svoje živote u borbi protiv fašizma, kako bismo mi, njihovi potomci, živjeli slobodno”, navodi Brajović u čestitci.

***

DPS: Šćepanović: To što se ne miješate u svoj posao, ne oslobađa Vas odgovornosti

Marta Šćepanović, poslanica DPS-a u Skupštini Crne Gore:

Ministre Sekuloviću, opravdanje da nešto ne znate ne oslobađa Vas odgovornosti “nemiješanja u svoj posao”, jer da želite da saznate – saznali biste i radili u okviru svojih ovlašćenja. Taj Vaš oportunistički pristup obavezama i dužnostima koje su u opisu ministra unutrašnjih poslova, činjenica da ste pristali da statirate i oglasite se samo onda kada treba relativizovati neku bijedastoću Vlade i njenih funkcionera, možda Vama odgovara, ali ne i građanima Crne Gore.

Podsjetiću Vas samo na najmarkantnije primjere onoga što “nijeste znali“, a dužnost Vas je obavezivala i da znate i da nešto tim povodom učinite:

– Ne znate ko je vozio službeno vozilo Vlade koje je učestvovalo u saobraćajnom udesu u Podgorici, ali znate da je Vladin funkcioner imao manje od jednog promila alkohola u krvi i da je popio svega par piva (što se, kasnije, ispostavilo kao neistina). Šta da je nedužni građanin u tom udesu stradao? Da li biste onda znali?

– Ne znate kako su tablice tog istog službenog vozila Vlade Crne Gore promijenjene, a za to ste isključivo Vi nadležni. Ne znate po kom pravnom osnovu su promijenjene, po kom pravnom osnovu ste dali zamjeniku generalnog sekretara na službenom vozilu Vlade civilne ili operativne tablice, koje samo mogu dobiti inspektori i službenici ANB-a?

– Ne znate koliko ste državnih službenih vozila preregistrovali na civilne ili operativne tablice i kome ste sve omogućili da dođe u posjed operativnih tablica MUP-a? Ne znate, zato se danas po Herceg Novom opušteno šetaju svi državni funkcioneri koji su stigli službenim vozilima sa civilnim tablicama.

– Ne znate šta se dešavalo na Bogetićima kad je službeno lice s umišljajem službenim vozilom Vlade ugrozio život građana, praktično ih “pregazio”, ali znate da je to “napad na službeni automobil i štićenu ličnost“. Onda Vas je demantovao Vaš državni sekretar. Šta da je neko od građana stradao? Da li biste onda znali?

– Ne znate da je na šovinističkom protestu u Pljevljima napadnut službeni policijski auto.

– Ne znate ko napada građane koji protestuju u patriotskim kolonama, ali znate da se svako lice, učesnik patriotske kolone, ažurno procesuira i kazni.

– Ne znate ko je pustio lažnog diplomatu Simijanovića da pobjegne iz zemlje.

– Ne znate ko ispisuje šovinističke grafite u atmosferi narušenog međunacionalnog i međuvjerskog sklada čijoj razgradnji građanskog koncepta doprinosi Vlada čiji ste član.

– Ne znate ko pravi, objavljuje i stoji iza užasnih mizogenih karikatura i seksističkim napadima izvrgavaju ruglu žene sa javne scene.

– Ne znate ko sve od Vaših kolega ministara iz Vlade, pored crnogorskog državljanstva, ima državljanstvo i druge države, te na taj način protivno zakonu ostvaruje dvojno biračko pravo.

– Ne znate da je u šovinističkom incidentu prema novinaru Nebojši Šofrancu, na aerodromu prilikom dočeka reprezentativca Liješevića, učestovao Vladin ekspert Vladimir Vuković.

– Ne znate ko je prilikom patriotske auto-kolone kroz Bijelu i Tivat, napao učesnike koji su ponosno nosili i isticali crnogorske zastave.

– Ne znate za navode predsjednika opštine Budva Marka Carevića, koji je u televizijskom gostovanju direktno priznao da je učestvovao u koruptivnim radnjama, tačnije potvrdio da je davao mito! Ne sjećam se da ste reagovali pogodom ovoga.

Ovo je samo kratak spisak Vaših “neznanja” i neobaviještenosti.

Ako Vama ne smeta da budete upamćeni kao ministar koji ništa nije znao, koji se ni za šta nije pitao i koji se lagodno osjećao u takvoj ulozi to, onda, govori o Vama.

Ipak, svaka od ovih stavki ima posljedice po bezbjednost građana, međunacionalni sklad i građanski mir, za koje ste, uprkos Vašoj neobaviještenosti i neznanju Vi odgovorni.

***

Socijalisti: Dr Furtula i Dr Paović predstavljali socijaliste na međunarodnom skupu u Sarajevu

Predstavnici Socijalista Crne Gore, dr Sretenka Paović i dr Ivan Furtula, učestvovali su, u okviru Regionalnog programa za izgradnju integriteta političkih lidera u partijama socijaldemokratske orjentacije Jugoistočne Evrope, na seminaru na temu Integritat u političkim partijama, koji je održan u Sarajevu.

Skup je održan u organizaciji Nacionalnog demokratskog instituta (NDI) i Olof Palme Centra.

U ovom programu učestvuju predstavnici partija socijaldemokratske orjentacije iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Sjeverne Makedonije i Rumunije.

Program je namijenjen osposobljavanju, motivisanju i podsticanju stranačkih aktivista iz socijaldemokratskih stranaka iz južne i istočne Europe za sprovođenje unutarstranačkih reformi poput povećanja transparentnosti, stvaranja jasnih praksi kandidovanja i imenovanja funkcionera kako bi se spriječio nepotizam, kao i jačanju unutrašnjih mehanizama za žalbe, formiranju etičkih odbora i drugih mehanizama za jačanje unutarstranačkog integriteta. Izgradnja integriteta političkih stranaka, prema programu, presudna je za uspostavljanje istinskih demokratskih društava na Balkanu.

Na ove teme sa učesnicima skupa razgovarali su: Ana Radičević, programski direktor NDI, Jonas Anderson, programski menadžer Olof Palme centra, kao i eksperti Konrad Golota, Rasim Ibrahimović, Roger Berzel, Nan Sloane, Pavle Bogoevski i Aleksandar Spasov.

***

URA povodom Dana Evrope i pobjede: Crna Gora dala nesaglediv doprinos borbi protiv fašizma, nastaviće beskompromisno u tom pravcu

“Današnji dan podsjeća na to da evropske ideje o demokratiji i zajedništvu, makar na suprotnoj strani imale i najopakije protivnike, uvijek pobjeđuju. Kao država od koje je krenuo glas otpora i bunta u zarobljenoj Evropi, Crna Gora je dala nesaglediv doprinos borbi protiv fašizma i nacizma. Nastaviće beskompromisno u tom pravcu, i, uskoro i postati punopravna članica Evropske unije (EU)“, saopštili su iz Građanskog pokreta URA u čestitki povodom 9. maja, Dana Evrope i pobjede nad fašizmom.

Kako su istakli iz te partije, 9. maj je datum kada Crna Gora treba da bude ponosna na svoju istoriju. ,,Današnji dan, koji simbolizuje pobjedu nad fašizmom, podsjetnik je na vremena kada je Crna Gora, kao prva država u Evropi, 13. jula 1941. godine podigla oružani ustanak protiv fašizma. Evropski put, koji je pokazala još tada, jedini je put za Crnu Goru i zbog toga je za nas 9. maj višeznačan”, navode iz URE.

Iz URE su još istakli da će savremena Crna Gora, iako u brojnim što društvenim, što političkim izazovima koji su posljedica prve demokratske smjene vlasti, nastaviti da njeguje antifašističku politiku. ,,Ljubo Čupić i Joka Baletić nisu uzalud izgubili svoje živote. Slobodna i antifašistička Crna Gora, za koju su se tada borili, biće posvećena reformama i odlučna da istinski živi evropske vrijednosti koje su, pokazalo se, prijeka potreba u našem društvu”.  

Iako u Crnoj Gori još uvijek postoje oblici “upakovani” pogubnih ideologija, zadatak svih, a naročito vlasti, mora da bude suprostavljanje svakom, pa i najmanjem, pokušaju pozitivnog konteksualizovanja takvih pojava. ,,Mnogo je godina potraćeno jer je volja za evropskom Crnom Gorom bila deklarativna. Teret takve politike živimo danas, ali smo sada u prilici da, kao činilac vlasti, pokažemo da imamo snage da savladamo sve prepreke koje nas drže u mjestu. Crna Gora će, osim na svoju istoriju, imati na šta da bude ponosna i u skorijoj budućnosti, kao dio razvijene, napredne i moderne Evrope”, zaključuju iz URE.

***

Čestitka LP povodom 9. maja Dana Evrope i pobjede nad fašizmom

Povodom 9. maja, Dana Evrope i pobjede nad fašizmom, značajnog istorijskog datuma za našu državu i društvo, upućujemo čestitke građanima i građankama Crne Gore. Čestitke upućujemo i predsjedniku Evropskog savjeta Šarlu Mišelu, članu ALDE liberalne porodice Evrope čiji je član i LP. Važnost ovog datuma ogleda se i kroz činjenicu da se on slavi i kao dan sloma najvećeg zla u istoriji čovječanstva, fašizma, nacizma i svake mržnje, ali i kao dan ujedinjenja naroda i država Evrope oko ideje sloge, zajedništva i jedinstva u različitostima. Ove vrijednosti potrebne su nam danas više nego ikada, kao odgovor na kompleksnu situaciju u svijetu.

Retrogradne, nazadne ideje nacionalizma, izolacionizma, politike mržnje i straha, već godinama opterećuju svijet i naša društva u svojim pokušajima da se ponovo domognu bilo kakve moći i razore sva dostignuća savremenog svijeta i globalizovanog života multikulturalnog poretka. Snaga ideje koju nosi današnji dan mora nam u svakom vremenu biti prioritet. Ne smijemo zaboraviti na posljedice do kojih dovodi popuštanje pred zlom i mračnim ideologijama i zato se uvijek trebamo snažno suprotstaviti svakoj netoleranciji, mržnji i agresiji.

Crna Gora najbolje zna šta ta borba znači i kolika je vrijednost ideala slobode i zajedništva. Kao država čiji je narod podigao prvi antifašistički ustanak u Evropi a danas kao građanska država i primjer uspješnosti multietničke zajednice koja je slono ujedinjena u različitostima koje je prihvatila kao svoje bogatstvo, Crna Gora je najbolji primjer šta zapravo znači duh antifašizma i evropski duh.

***

Prava CG: Milačić: Srećan dan pobjede, borba protiv raznih oblika fašizma nije gotova

Predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić, nosilac liste “Pravi Novi – Sloboda u našim rukama” Milan Zarić i kandidat za odbornika Goran Čabarkapa položili su danas vijenac na spomenik palim borcima i žrtvama fašizma narodnooslobodilačkog rata na Savini u Herceg Novom.

Tom prilikom Predsjednik Prave Marko Milačić poručio je: “Na današnji, jedan od najvećih dana u istoriji civilizacije želim da pozdravim sve građane Herceg Novog i Crne Gore i da poručim da ova borba protiv fašizma koja je izvojevana 9. maja nije završena i da se i danas moramo boriti protiv svih oblika fašizma i ne dozvoliti da fašisti sebe proglašavaju anti-fašistima. Mi smo anti-fašisti i tog 9. maja i naša braća u crvenoj armiji borili su se protiv fašizma i mi se danas isto, i na ovom mjestu i na svakom mjestu u Crnoj Gori i na ovoj planeti borimo protiv fašizma. Želim do neba da se zahvalim našoj braći Rusima, ruskoj crvenoj armiji što je oslobodila svijet, što je oslobodila Evropu i danas što vodi istu politiku kao 9. maja, politiku anti-fašizma, politiku mira, politiku civilizovanosti, politiku otpora nepravdi, sili i zlu. Svima neka je nazdravlje ovaj veliki dan, 9. maj. Smrt fašizmu i nacizmu”.

Milan Zarić poručio je: “Ovo je jedan od najvećih dana u istoriji čovječanstva. Novljani su dali veliki doprinos u borbi protiv fašizma. Prisjetimo se Orjenskog bataljona i palih boraca koji su pali za ovu slobodu u kojoj mi danas uživamo i živimo. Ova borba protiv fašizma i neonacizma ne smije stati, ona mora biti neprekidna, jer smo svjedoci raznoraznih oblika fašizma i nacizma. Palim borcima neka je vječna slava i hvala”.
Кandidat za odbornika Goran Čabarkapa izjavio je: “Zagledani u budućnost i prosperitet našeg naroda kao i cjelokupnog čovječanstva ne smijemo nikada zaboraviti našu prošlost. Svima koji su dali živote u cjelokupnom procesu ratnih zbivanja neka je vječna slava i hvala im”.

***

BS: Tekovine antifašizma i usvajanje evropskih vrijednosti nemaju alternativu

Crna Gora je utemeljena na tekovinama antifašizma, a put ka usvajanju evropskih vrijednosti nema alternativu.

Očuvanje građanske, multietničke i multikulturalne Crne Gore, najvažnija je vrijednost za koju se moramo svi zajedno boriti.

Crna Gora ne smije ostati na začelju integracija, ne smije biti zarobljena idejama prekajanja granica i velikodržavnih projekata. Svi činioci društva moraju dati svoj doprinos da krenemo u pravcu jedinstva i pomirenja.

Samo ako je građanska, antifašistička i evropska, Crna Gora će ujedno i biti zajednička država svih nas koji u njoj živimo, stabilna, ravnopravna, moderna i prosperitetna.

Svim građanima Crne Gore čestitamo 9. maj, Dan borbe protiv fašizma i Dan Evrope.

***

DPS: Srećan 9. maj, evropske vrijednosti nemaju alternativu

Poštovane građanke i građani Crne Gore, upućujemo vam najsrdačnije čestitke povodom Devetog maja – Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope.

Sazdana na temeljima antifašističke borbe naših predaka, budućnost Crne Gore neraskidivo je vezana za ujedinjenu Evropu. Baš zato, ovaj je datum i naročito važan za našu državu.

Sjećajući se prvog ustanka u porobljenoj Evropi, cijeneći žrtve svih onih koji su pali za slobodu naše države, ponosni smo na ulogu koju je Crna Gora imala u borbi protiv fašizma. Jednako, ponosni smo i na pređeni put u modernom dobu – tokom kojeg smo izgradili građansku državu, obnovili njenu nezavisnost i napravili velike iskorake u cilju završnog velikog spoljnopolitičkog cilja – pristupanja Evropskoj uniji.

Ipak, ovog Devetog maja, naročito je važno naglasiti da je antifašistička i evropska Crna Gora danas suočena sa brojnim izazovima. Šovinizam i udaljavanje od antifašističkih tekovina nijesu put kojim naša država treba da ide. I zato, naša je obaveza da u vremenu koje slijedi još istrajnije i posvećenije radimo na očuvanju građanske Crne Gore. Bez toga, niti ima vrijednosti na kojima počiva crnogorsko društvo, niti će ostatak našeg puta ka Evropi biti okončan onako kako priželjkujemo.

Evropske vrijednosti nemaju alternativu.

***

Demokrate položile vijence za Dan pobjede

Povodom Dana pobjede nad fašizmom, delegacija Demokratske Crne Gore koju su činili poslanik u Skupštini Crne Gore Momo Koprivica, generalni sekretar Demokrata Boris Bogdanović i poslanik dr Albin Ćeman, položila je danas vijenac na spomenik Partizanu borcu na Gorici.

Vijenac su položili u znak zahvalnosti i sjećanja na sve hrabre borce koji su živote ugradili u borbu i pobjedu nad najvećim zlom koje čovječanstvo pamti.

Dan pobjede se obilježava u znak sjećanja na 9. maj 1945. godine i kapitulaciju nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu.

Share.

Comments are closed.