Succulents from Montenegro – kada malo pažnje i mnogo ljubavi biljka nagradi koloritom i ljepotom

Kada se nešto radi srcem, iz duše i sa mnogo ljubavi, onda uspjeh ne može da izostane. Naročito kada uzgajate cvijeće. To je dokazala i Ljiljana Milović iz Sutomora, majka četvoro djece i baka šestoro unučadi, u čijem se vlasništvu nalazi preko 400 vrsta sukulenata. Ipak, do ove zavidne cifre nije bilo lako doći.

Sukulente je počela da sakuplja 2007. godine. Međutim, u to vrijeme, prikupljati ove neobične biljke značilo je imati čeličnu volju i uložiti puno strpljenja i truda. Prema Ljiljaninim riječima, kod nas se tada samo mogla naći krasula, poznatija kao drvo novca, te obična čuvarkuća i kalanhoe.

„Ulaskom u jednu Fejsbuk grupu sa temom sukulenata iz Hrvatske, ostala sam fascinirana tim biljkama. Ništa o njima nisam znala, učila sam, pitala, proučavala i ponešto naučila. U toj grupi sam upoznala Ukrajinku Galinu Kuprik, i između nas se razvilo predivno prijateljstvo koje i dalje traje. Upravo ona je pomogla u širenju moje kolekcije, jer mi je proslijeđivala njene viškove i pelcere“, počinje priču za Radio Bar i Bar Info Milović.

Iz ovog prijateljstva, stvorena je i njihova Fejsbuk grupa o sukulentima, koje su Ljiljana i Galina nazvale „Succulents from Montenegro“ i trenutno broji preko 1000 članova.

„Cilj osnivanja grupe je bio širenje sukulenata u Crnoj Gori. Za sada možemo biti zadovoljne, uspjele smo poveliki broj Crnogorki da ’zarazimo’ ovim biljkama, jer ko ih istinski zavoli, to prerasta u opsesiju – želiš još i još i nema kraja“, objašnjava.

Danas, kaže Ljiljana, nabavka sukulenata ide relativno lako.

„Po garden centrima se može naći neka osnovna ponuda, a za ostalo su se pobrinule žene koje preko raznih grupa prodaju svoje viškove. Pošto sam jedan od administratora grupe, upoznala sam veoma mnogo žena iz cijele bivše Jugoslavije, tako da gdje god poželim poći, imam nekoga. Ta su prijateljstva nevjerovatna, ne možete zamisliti kako taj jedan, poklonjen pelcer, stvara magiju zvanu prijateljstvo“, ponosno ističe.

Milović smatra da je velika šteta ne uzgajati sukulente kod nas, na moru, jer, kako podsjeća, „imamo Bogom danu klimu koja im savršeno prija i odgovara“.

„Oduvijek sam gajila i voljela cvijeće, ali položaj naše kuće sa puno sunca im nije odgovarao, tako da sam se ljeti mnogo mučila sa cvjetnicama. Otkrivši ove biljke, prešla sam samo na njih, tako da cvjetnica skoro i da nemam. Ima mnogo vrsta i podvrsta, tu spadaju i kaktusi, čuvarkuće, krasule, aeonijumi, eševerije… Ja ih imam trenutno preko 400 raznih vrsta, i okvirno za 80% njih znam latinsko ime. Sukulentari kažu da je bitno znati im ime, jer ako ih miješaš u istoj saksiji, nije za svaku isti tretman“, istakla je Milović.

Ova šezdeset trogodišnjakinja ipak voli da se „igra“ sa sukulentima, pa tako pravi mikseve. Mnogi su prepoznali njen rad, te i prodaja ovih interesantnih biljaka ide lijepo.

„Miksevi kada se slože budu svaki priča za sebe. Fascinantnost ovih biljaka je u njihovoj boji i obliku lista. U zavisnosti od uslova nikada nisu iste, zimski mraz i ljetnje sunce im mijenjaju boju. Oblik im prati zlatni presjek, te predstavljaju nevjerovatan manifest prirodnih zakona. Ove biljke žele lijepu saksiju, i tada njihova ljepota dolazi do punog izražaja“, objašnjava.

Iako se obične sadnice sukulenata mogu naći za svega tri eura, ovo nije nimalo jeftin hobi, jer cijene čak i najmanjih biljaka mogu da idu i do 100 eura, u zavisnosti od toga koliko su rijetke.

Ljiljani uzgoj sukulenata predstavlja vid psihoterapije.

„Kada radim sa njima gubim pojam o prostoru i vremenu. Istina, ponekad me uhvati zasićenje, ali one su strpljive, ne traže mnogo i čekaju da im se vratim. Rado dajem pelcere i često šaljem pakete sa biljkama našim članovima početnicima. Učestvovala sam na konkursu TO Bar za najljepšu terasu i dva puta bila nagrađivana“, ponosno je kazala.

Ljiljana je sa našim čitaocima podijelila i nekoliko osnovnih činjenica o sukulentima.

„To su biljke koje skladište vodu u listovima i stablu. Vole puno sunca, malo vode i dobro propustan supstrat. Cvjetaju u jesen i proljeće, iako im cvijet nije glavni adut, kao što je to slučaj sa kaktusima. Kod nas zimi preživljavaju vani dokle god su zaštićeni od kiše, podnose kratkotrajne minuse do -5 stepeni. U kontinentalnoj klimi, unose se u hladnu i dobro osvijetljenu prostoriju“, objasnila je Milović i pozvala sve zainteresovane da se bliže upoznaju sa sukulentima.

„Ako želite da naučite nešto o njima i vidite kako ovaj hobi izgleda, učlanite se u grupu ’Succulents from Montenegro’, tu smo za svako vaše pitanje i savjet“. Osim toga, neke od biljaka i aranžmana mogu se vidjeti na njenom instagram profilu „Crassularium“.

„Uzgajajte sukulente, nećete se pokajati – zaista jako malo traže, a mnogo daju“, poručila je Milović.

Share.

Comments are closed.