Sumiranje školske godine u OŠ Anto Đedović

IZ OŠ “Anto Đedović” su istakli da se uskoro završava školska godina koju će i učenici i nastavnici dugo pamtiti zbog okolnosti u kojima se od sredine marta 2020. odvijao nastavni proces, te da je projekat Uči doma – koncept učenja na daljinu, koje je pokrenulo Ministarstvo prosvjete, pomogao i učenicima i roditeljima i nastavnicima da se školska godina uspješno privede kraju.

U toku je realizacija završnih aktivnosti – ocjenjivanje po smjernicama Ministarstva prosvjete, a roditelji sve mogu da prate putem aplikacije “Dnevnik” .

Za učenike IX razreda nastava je završena 20. maja po školskom kalendaru za 2019/20. godinu. Nakon toga su održane sjednice Odjeljenjskog vijeća, kao i sjednica Nastavničkog vijeća na kojoj je verifikovan uspjeh učenika IX razreda. Sjednice su realizovane u prostorijama škole, uz poštovanje mjera opreza. Nakon toga je uslijedila eksterna provjera znanja na kraju III ciklusa (IX razred) u organizaciji Ispitnog centra, a u realizaciji Komisije koja je formirana u školi. Koordinatorka je Vlatka Gažević Marković, pedagog. U toku su pripreme polumaturanata za dodjelu diploma “Luča”, izbor Đaka generacije i organizaciju polumaturskog slavlja.

Ovo je period kada se posebna pažnja posvećuje budućim učenicima škole. Tako su predstavnici škole –komisija za upis djece u 1. razred prošla online obuku (u prvoj polovini maja) koju je organizovalo Ministarstvo prosvjete. A elektronski upis djece u 1. razred otpočeo je 18. maja preko aplikacije “Upiši me” koju je pripremilo Ministarstvo prosvjete. Testiranje je u realizaciji pedagoške službe otpočelo 1. juna u prostorijama škole, uz poštovanje instrukcija Instituta za javno zdravlje.

Tokom obustave nastave i rada na daljinu, zaposleni u ovoj obrazovnoj ustanovi  nijesu zanemarili ni svoj profesionalni razvoj započet u školi. Učestvovali su u mnogobrojnim online seminarima, webinarima, online javnim časovima i tako nastavili planirano stručno usavršavanje . Posebna pažnja posvećena je obukama u vezi sa korišćenjem web alata u nastavi na daljinu, čime je unaprijeđena digitalna pismenost zaposlenih.

Škola se može pohvaliti i odličnom saradnjom sa medijima – p.r. službom Ministarstva prosvjete, lokalnim portalima Bar Info i Jedro, portalom Prosvjetni rad i štampanim medijima koji su pratili i promovisali rad škole i pružali medijsku podršku. Saradnja sa roditeljima i lokalnom zajednicom takođe je pomogla da se sve planirane aktivnosti, uprkos okolnostima, uspješno realizuju.

U okviru Programa praćenja i podrške talentovanih učenika, omogućeno je online učešće na raznim konkursima i takmičenjima. Učenici su postigli značajne rezultate i osvojili nagrade.

Na međunarodnom festivalu dječijeg stvaralaštva “U skrovištu snova” – poezija i proza (čiji je organizator Panonski dečji grad-Panonija, drugo mjesto u oblasti proze osvojila je Tatjana Radulović, VII-1, a treće u oblasti poezije Matea Šćekić, VI-1 Mentorka je bila Svetlana Knežević.

Na međunarodnom 4. likovnom i literarnom konkursu “U svetu bajki” (organizator: Narodna biblioteka “Raka Drainac” Blace, povodom Međunarodnog dana dječije knjige, 2. aprila, treće mjesto za literarni rad osvojili su Anđelija Đurković, VI-1 i Matea Šćekić, VI-1 (mentorka Svetlana Knežević), dok je pohvalu za likovni rad dobio Denis Illarionov, II-3  (mentorka: Ljiljana Perović).

Škola je učestvovala na 18. međunarodnom konkursu “Mailing List Histria 2020“ (na slobodnu temu). I ove godine škola je prihvatila poziv da učestvuje u literarnom konkursu na italijanskom jeziku, a predstavljala je Helena Krgović (IX-1) pod mentorstvom Ivane Mrvaljević. Manifestacija “Festa Della Republica” povodom Dana Republike Italije u Podgorici ove godine realizovana je online (u junu). Učenici osnovnih i srednjih škola sa svojim nastavnicima poslali su slike italijanskih spomenika i znamenitosti, pjesme u vidu podrške svojim vršnjacima u Italiji i prezentacije Crne Gore za buduće turiste iz Italije. Ovu aktivnost organizovalo je Udruženje italijanskog jezika Crne Gore u saradnji sa školama. Učestvovale su i učenice OŠ “Anto Đedović” Anastasija Savić (VII-3), Maida Bahović i Ksenija Savić (VIII-1) i Lejla Grbović (IX-1) , a mentorka je bila Ivana Mrvaljević.  

Na online takmičenju brzog programiranja “Domen kup” (organizator: kompanija DoMen i Prirodno-matematički fakultet Univerziteta Crne Gore ) učestvovao je Srđan Lunić (IX-1) i osvojio 4. mjesto u prvom kolu, dok je u drugom bio prvi. U toku je III kolo koje će odlučiti pobjednika u ovom prestižnom takmičenju. Mentorka je Milica Joksimović.

Na online foto takmičenju na temu “Čuvajmo planetu Zemlju” povodom Dana planete Zemlje (22. aprila), u organizaciji BIONET-a, organizacije za očuvanje životne sredine, učestvovale su Božana Raičević, III-1 (odjeljenjski starješina: Svetlana Perišić) i Matea Šćekić, VI-1 (odjeljenjski starješina: Lidija Ivanković) .

Najbolji rezultat na eksternoj provjeri znanja (na kraju III ciklusa) – “maloj maturi” postigla je Tiana Đurović (IX-2), odjeljenjski starješina: Miloš Pantović. Kako je rekla koordinatorka eksterne provjere znanja na kraju III ciklusa, Vlatka Gažević Marković, svake godine u školi prate najbolji rezultat na ovom testiranju i tog učenika/cu nagrade za ostvareni rezultat. Svi uspjesi nagrađenih i talentovanih učenika evidentirani su, po preporuci Ministarstva prosvjete, u MEIS-u. A  promovisani  su i na školskom sajtu.

Direktorica škole Stanka Vukčević istakla je da su, uprkos otežanim uslovima rada, učenici ove škole, uz podršku učitelja, vaspitača, asistenata, nastavnika, stručnih saradnika, uprave škole i roditelja, postigli odlične rezultate i nastavili tradiciju dobrog rada po kome je OŠ “Anto Đedović” prepoznata.

Share.

Comments are closed.