Susreti pod Starom maslinom 24. i 25. maja

Međunarodni festival dječijeg i stvaralaštva za djecu – 34. “Susreti pod Starom maslinom,” ove godine biće održan 24. i 25.maja.

Kulturno- umjetnički program i svečano otvaranje Festivala počinje u podne, kraj Stare masline na Mirovici. Tom prilikom će se gosti pjesnici iz Bara, Crne Gore i regiona, družiti sa djecom i recitovati svoje stihove, a biće i dodjeljene nagrade za najbolje literarne radove na temu “Skriveno blago Stare masline”. Ove godine, zbog epidemioloških i finansijskih razloga, festival neće imati svog laureata, već će biti poklonjen narodu dječjem. Kao što je rekao jedan od prošlih laureata ‘svim sanjarima, maštarima, lađarima, putnicima dalekih zvijezda, koji danju uzjašu sunčeve zrake, noću oblače zvijezde, vjernicima Knjige, Mudrosti i Dobrote’”, kazala je gostujući u programu Radio Bara Darinka Škuletić, koordinatorka kulturno- umjetničkog programa u Kulturnom centru Bar.

Gosti- pjesnici ovogodišnjih „Susreta pod Starom maslinom“ biće Branko Vuković, Rajko Joličić, Žarko Vučinić, Tode Nikoletić, Mirsad Bećirbašić, Dejan Aleksić, Goran Bjelanović, Miroslav Jovanović Timotijev, Jagoda Ilinčić i Velimir Ralević.

Ni ove godine neće izostati tradicionalno okupljanje oko pjesničkog kamena, kraj Narodne biblioteke i čitaonice „Ivo Vučković“. U 14 sati gosti i djeca će zasaditi mladicu masline.

“To je tradicionalni segment festivala, pravimo Park maslina. Večernji dio programa prvog dana obuhvata koncert poznate barskog rok benda ‘Akademia’, koji na platou ispred Dvorca kralja Nikole počinje u 19 sati. Oni će na koncertu ‘Djeci Bara’ svirati i pjevati dječje pjesme. Sat kasnije biće upriličena promocija zbirke poetskih i likovnih radova djece osnovnih škola sa područja Crne Gore, kao i radova štićenika Doma ‘Mladost’ iz Bijele, pod nazivom ‘Okret’“, najavila je Škuletić. Zbornik je finansirao grad Podgorica.

Drugog dana festivala, 25.maja u 11 sati, na platou ispred Dvorca biće izvedena pozorišna predstava za djecu, dok je otvaranje izložbe najboljih likovnih radova i dodjela nagrada za najbolje učesnike na likovnom konkursu najavljeno za 17 časova u galeriji „Velimir A.Leković“. Završni program festivala biće „Omaž Draganu Raduloviću“, koji počinje u 20 sati u Dvorcu kralja Nikole.

„Susreti pod Starom maslinom prepoznati su kao jedan od najljepših festivala za djecu u regionu. Jedini je festival ovog tipa u Crnoj Gori. A koliko je bilo interesovanje i ove godine, najbolje potvrđuje nebrojena pošta koja je pristigla na adresu festivala. Naš stručni žiri je počeo sa radom i ubrzo ćemo znati i ko su dobitnici nagrada na likovnom i literarnom konkursu“, zaključila je Škuletić.

Share.

Comments are closed.