Tim za rutinsku imunizaciju MMR vakcinom postiže odlične rezultate

Gošća emisije „Sunčanom stranom ulice“ koju uređuje i vodi Vjera Knežević Vučićević, bila je doktorka Ljiljana Jovićević, epidemiološkinja u Domu zdravlja. Tema razgovora je vakcinacija koja se sprovodi u ustanovi primarne zdravstvene zaštite u Baru.

RB/BI: Kakva je situacija u vezi sa koronavirusom u našem gradu? Koliko je trenutno registrovanih slučajeva?

Jovićević: Na osnovu svakodnevnog praćenja od strane Epidemiološke službe, možemo konstatovati da je situacija bolja u odnosu na prethodni mjesec, kada smo bilježili porast broja novoinficiranih na dnevnom nivou. Posljednjih dana, preciznije od 1. marta, broj novoregistrovanih slučajeva nije prelazilo pet. U februaru smo svakodnevno imali veliki broj testiranih, međutim, broj pacijenata pozitivnih na koronavirus nije prelazio brojku od deset. Radilo se uglavnom o respiratornim infekcijama čiji su uzročnici drugog porijekla.

RB/BI: Podsjetimo slušaoce i čitaoce portala, kakva je procedura vakcinisanja i koje vakcine su na raspolaganju?

Jovićević: Vakcinacija protiv COVID-a 19 se u Domu zdravlja i dalje kontinuirano sprovodi po ustaljenoj proceduri. Da bi se neko vakcinisao, potrebno je da se javi u terminu od 15 do 17 časova radnim danima, u prostorijama za vakcinaciju. Trenutno su na raspolaganju Sinofarm, Pfizer i dodatna buster doza. Da bi se primila vakcina, pacijenta mora pregledati ljekar koji mu potom izdaje nalog za vakcinaciju.

RB/BI: Koliko Barana je do sada imunizovano protiv COVID-19? Kome predlažete četvrtu dozu vakcine i ima li zainteresovanih?

Jovićević: Prema podacima koje svakodnevno ažuriramo, prvu dozu je primio 19.631 građanin, drugom dozom je vakcinisano 19.382, treću dozu je primilo 7.396 Barana, dok je četvrtom dozom vakcinisano 195 lica. Ukupan broj datih doza je 46.609 vakcina. Četvrtu dozu vakcine preporučujemo starijima od 65 godina koja imaju neka hronična oboljenja. Potrebno je da se jave u prostoriju za vakcinaciju i na osnovu uputa ljekara, mogu se imunizovati četvrtom dozom.

RB/BI: Osim vakcinacije protiv koronavirusa, Dom zdravlja organizuje i vakcinaciju MMR-om. Ta vanredna imunizacija protiv malih boginja, crvenke i zauški sprovodi se nedjeljom, danom kada roditelji uglavnom imaju više vremena. Jeste li zadovoljni odzivom?

Jovićević: Poznato je da je Bar grad u kome je obuhvat MMR vakcinacijom bio najniži u Crnoj Gori. Shvatajući da to već prelazi granice zdravstvenog, već je postao problem na nivou lokalne zajednice, Opština Bar je početkom februara formirala operativni tim za rutinsku imunizaciju na čijem čelu je predsjednik Opštine, Dušan Raičević. U njemu se nalazi i v.d. direktorica Doma zdravlja, predstavnici Sekretarijata za sport i omladinu, Centra za socijalni rad za opštine Bar i Ulcinj, vaspitnih predškolskih ustanova i ustanova za osnovno obrazovanje u Baru. Zadatak Tima je, prije svega, da pomogne Domu zdravlja Bar (koji je nosilac vakcinacije na primarnom nivou) da doprinese boljoj komunikaciji sa roditeljima, omogući lakši dostup validnim informacijama i pruži punu podršku aktivnostima Doma zdravlja započetim 22. januara, od kada se vikendima organizuje vakcinacija MMR-om. Tog datuma je odziv bio najbolji – vakcinisano je 47-oro djece. Narednih sedmica je broj bio nešto manji. Ipak, vrlo je važan podatak da je u januaru vakcinisano 162 djece, a u februaru 79. Ako se uzme u obzir činjenica da je u decembru vakcinisano svega 18-oro djece, onda ovim brojkama itekako možemo biti zadovoljni. U planu je da se vakcinacija organizuje i narednih vikenda. Osim toga, djeca mogu dobiti i sve druge vakcine iz kalendara obavezne vakcinacije. Nadamo se da će taj obuhvat i dalje rasti.

RB/BI: Kakva je procedura, je li potrebno zakazivanje i u kom terminu je vakcinacija organizovana?

Jovićević: Vakcinacija je organizovana nedjeljom, od devet do 17 sati. Angažovana su dva pedijatra. Može se zakazati, međutim, svako će biti primljen i bez zakazivanja i uputa. Roditelj sa djetetom treba samo da se javi na šalter kod izabranog pedijatra.

RB/BI: Iako je posljednjih godina izražen strah roditelja da ova vakcina izaziva neželjene efekte, za takve tvrdnje ne postoji naučna potpora. Nije naodmet da ponovimo da ova vakcina nema nikakve veze sa autizmom i poremećajem govora, što joj se često pripisuje i da pokušate razuvjeriti naše slušaoce i čitaoce portala koji još uvijek nisu odlučili da vakcinišu dijete?

Jovićević: Posljednjih godina je, nažalost, obuhvat vakcinom MMR bio u konstantnom padu. Za generaciju 2021. godine on je u Baru je iznosio oko 13%. Bio je to alarm da svi pokušamo da preduzmemo aktivnosti koje će dovesti do promjene, jer je antivakcinalni lobi, očigledno, imao ogroman uticaj na roditelje. Mnogo su na takav trend uticale dezinformacije, koje su se mogle naći na internetu i sredstvima informisanja. Na drugoj strani, naučna javnost je dokazala da MMR vakcina nema negativnog uticaja, pa su sve te informacije opovrgnute. Roditelji, za sve nedoumice i strahove koje imaju u vezi sa vakcinacijom, trebaju da se obrate izabranom pedijatru i epidemiolozima, koji će im sve precizno objasniti i dati odgovore na sve što ih interesuje. Sve informacije su pripremljene i dostupne i na sajtu Instituta za javno zdravlje. To je pravo mjesto na kome roditelji treba da potraže odgovore i uputstva.

RB/BI: Osim MMR vakcine, Dom zdravlja sprovodi i vakcinaciju HPV vakcinom. Kome je ona namijenjena i kakav je odziv Barana?

Jovićević: Tako je. U Domu zdravlja Bar je organizovana i vakcinacija HPV vakcinom, koja je prvobitno bila namijenjena djevojčicama uzrasta devet godina. Međutim, program je od 1. marta proširen, tako da su sada obuhvaćene djevojčice od devet do 14 godina. I ova vakcina se može dobiti nakon prijave kod izabranog pedijatra. Iako se roditelji djece koja spadaju u kategoriju predviđenu za vakcinaciju pozivaju, svi zainteresovani se mogu prijaviti, nakon čega će, na osnovu dogovora sa izabranim pedijatrom, dijete biti vakcinisano.

RB/BI: Kako protiče vakcinacija protiv gripa?    

Jovićević: Ona se u Domu zdravlja sprovodi od sredine oktobra, kada počinje sezona obolijevanja od ove infekcije. Ove godine dobili smo preko 1.500 doza. Svi koji i dalje žele da se vakcinišu protiv gripa, mogu da se jave svom izabranom ljekaru, koji ih upućuje na vakcinaciju.

Share.

Comments are closed.