Tragikomedija Život je loto u Starom Baru: publika odabrala kraj, večeras Sanja Raičković jazz trio

Pozornica u Starom Baru sinoć je primila svoju prvu publiku u okviru ovogodišnjeg „Barskog ljetopisa“, koja je imala priliku da gleda tragikomediju „Život je loto“, produkcijske kuće iz Srbije „Monicart“.

Predstavu je po tekstu Vladimira Đurđevića, režirala Bojana Lazić, dok ulogu tumači Monika Romić. Ona je sinoć, kroz jednočasovno igranje, publiku vodila kroz uzbudljivi niz događaja i doživljaja junakinje Vere koja čeka voz Bar–Beograd koji kasni. Publika se upoznala sa komplikovanim životom jedne nezaposlene žene i svima koji su u njega upleteni: mužem, ljubavnicom, komšinicom, kumom, majkom i ocem… Sve to kroz prizmu tragikomedije, uz mnoštvo promjene kostima, interakcije sa publikom i improvizacije.

„Predstavu koju sam večeras gledala, recimo, niko nije gledao zato što je bilo puno improvizacije. Bilo je stvari koje su bile nepredviđene i kojima sam se prilagođavala. To je zato što je u ovoj predstavi publika u stvari moj partner, umesto partnera na sceni, ali takav partner da nikad ne znam šta će da uradi. Publika je večeras jako lepo reagovala. Čak i dečko kog sam šetala po sceni na početku“, kazala je glumica sabirajući utiske nakon igranja.

Monodrama „Život je loto“ bavi se društvom u kom živimo, tj. odnosom prema novcu, odnosom prema ljudima koji ga imaju ili nemaju, ali i srećom i načinima na koje možemo da utičemo na nju. Najveći kuriozitet ovog komada je činjenica da publika bira kraj. Ona odlučuje da li će junakinja otići u slobodu bez novca ili u zatvor, posle kog će je čekati milioni. Šta publika češće bira i šta odabrani kraj govori o njoj?

„Večeras su u Baru izabrali slobodu. Ono što jeste dobro je da publika inače većinom izabere takav kraj, što to znači da ljudi zaista iskonski osećaju da treba da imaju slobodu. Fantastično je, dakle, što se odlučuju za slobodu, ne novac. Čovjek u svojoj biti jeste slobodan, samo što nam je takav današnji svakodnevni život da nas tera u potrošačko društvo, da sami sebi nametnemo da smo robovi nečega. E onda kad osvestimo da u stvari možemo biti slobodni od gomile stvari onda smo na jednom ozbiljno dobrom nivou“, zaključila je Monika Romić.

***

Sanja Raičković jazz trio na platou ispred Dvorca kralja Nikole

Program „Barskog ljetopisa“ nastavlja se u nedjelju 13. septembra koncertom džez muzike. Na platou ispred Dvorca kralja Nikole, od 21h, nastupiće Sanja Raičković jazz trio. Sastav koji čine Sanja Raičković (vokal), Milorad Šule Jovović (klavijatura) i Martin Đorđević pred barskom publikom će izvesti neke od najpoznatijih džez standarda poput pjesama `Round midnight, Softly as in the morning sunrise, A felicidade, Do nothing till you hear from me i drugih.

Sanja Račković preko 20 godina nastupa kao vokalni izvođač sa najboljim crnogorskim muzičarima. Završila je muzičku školu u Podgorici i Muzičku akademiju na Cetinju, a tokom srednjoškolskog školovanja pohađala je i odsjek solo pjevanje. Nastupala je na svim džez festivalima i radionicama u Crnoj Gori, pozorišnim festivalima, televizijskim emisijama i projektima. Ostvarila je saradnju sa sjajnim muzičarima iz inostranstva i regiona.

Tokom 2017. godine je pohađala Berkli muzičku kliniku u Peruđi, Italiji. Bila je dio pozorišnih predstava Crnogorskog narodnog pozorišta – „Lažni car Šćepan Mali“ i „Ajmo na sex“ sa kojima je nastupala u brojnim pozorištima u regionu. Izvjesno vrijeme je bila muzički urednik i voditelj u Radiju Crne Gore, a već godinama radi kao muzički pedagog. Klupske svirke su ono što godinama „Gaji“, koje joj, kako sama kaže, pružaju najbolje iskustvo i kontakt sa muzikom.

Milorad Šule Jovović je završio Muzičku akademiju na Cetinju. Poznat je kao vođa prvog crnogorskog džez sastava „Piva džez band“, kroz koji su prošli skoro svi crnogorski džez muzičari. Podgorički džez gitarista, radi kao profesor na izbornom predmetu džez u Umjetničkoj skoli za muziku i balet „Vasa Pavić“ u Podgorici. Svira razne stilove od bluza, svinga, be-bop-a, do hard bop-a i funk-a. Radi i kao studijski muzičar, naročito kao solo gitarista. Učestvovao je u raznovrsnim muzičkim projektima i sarađivao sa mnogim uglednim kolegama iz svijeta džez muzike, među kojima su i oni internacionalnog kalibra, kao npr. François Jeanneau.

Martin Đorđević je završio srednju muzičku školu „Kornelije Kovač“ u Beogradu. Školovanje je nastavio u Italiji, na „Siena Jazz University“ gdje je i diplomirao. Odnedavno živi i radi u Podgorici i sarađuje sa raznim muzičkim sastavima i grupama.

Share.

Comments are closed.