Tri godine od korone u Baru

Prije tri godine, na današnji dan, 18. marta 2020. godine, u Baru je zabilježen prvi slučaj infekcije koronavirusom.

Tu vijest potvrdio je tadašnji direktor barske bolnice, dr Dragoslav Tomanović, kazavši da se radi o muškoj osobi, koja je doputovala iz Londona.

Zaraženi je prvo bio u bolnici u Baru, zatim na infektivnoj, pa internoj klinici u Podgorici.

Nakon dvadesetak dana velike borbe sa virusom i dva negativna testa, otpušten je iz bolnice kao prvi izliječeni pacijent od koronavirusa u Crnoj Gori.

Ubrzo nakon toga, došlo je i do inficiranja medicinskog osoblja – 27. marta koronavirus potvrđen je kod jednog doktora iz Opšte bolnice. Zbog toga je Institut za javno zdravlje poslao u izolaciju sve hirurge, ginekologe, instrumentare i babice sa ova dva odjeljenja.

Nakon dugog liječenja, omiljeni ljekar Duško Kljakić je, 9. maja, preminuo na odjeljenju intenzivne njege klinike u Gracu. Bila je to prva žrtva koronavirusa u našem gradu.

Prvi slučajevi korone u Crnoj Gori zabilježeni su 17. marta 2020. godine, a Crna Gora je do ovog datuma bila jedina država u Evropi koja nije imala nijedan slučaj zaraženih ovim virusom.

Prvi pacijent u Crnoj Gori je od Covida – 19 preminuo 22. marta, bio je starosti 65 godina iz Herceg Novog. Do danas, ukupan broj preminulih povezanih sa COVID-19 infekcijom u Crnoj Gori je 2 808, dok je broj registrovanih slučajeva infekcije koronavirusom 289 250.

Od početka pandemije bitku sa koronavirusom u Baru su, prema nezvaničnim izvještajima, izgubile 282 osobe, a na jučerašnji datum trenutni broj zaraženih je 12.

Share.

Comments are closed.