Triatlonka Sanja Tot istrčala Istanbulski maraton

Baranka Aleksandra Sanja Tot jedna je od rijetkih žena u Crnoj Gori koje se bave triatlonom. Za kratko vrijeme postigla je zapažene rezultate u ovoj sportskoj disciplini, koja podrazumijeva vožnju bicikla, plivanje i trčanje. Članica je triatlon kluba “Kotor”. Inače, atletikom se bavi deset godina, a nedavno se po prvi put oprobala i kao maratonka. Protekle nedjelje učestvovala je na 42. Istanbulskom maratonu, odakle nosi prelijepe utiske. Ovaj maraton poznat je i kao jedini na svijetu koji se održava na dva kontinenta. Start je na azijskom dijelu Istanbula, potom se trči preko Bosfora do evropskog dijela i nazad.

RB/BI: Kako si došla na ideju da učestvuješ na 42. Istanbulskom maratonu?

SANJA: Interesantno kako je do toga došlo. Do sada sam istrčala dosta polumaratona, kraćih trka na pet i deset kilometara, sprint i olimpijskih triatlona, ali maraton je nekako odlagan. Činio mi se kao “prevelik zalogaj”. Ove godine sam u Istanbulu zapravo prijavila “Fun Run” trku od 15km. Međutim, prije dva mjeseca sam dobila obavještenje da se, zbog situacije sa Covid-om, ta trka ukida i ostaje samo maraton. Prijatelji iz kluba su me uspjeli “nagovoriti” da se prebacim na maraton i probam ga istrčati. Dvoumila sam se i prije mjesec dana sam ipak odlučila da učestvujem.

RB/BI: Kakvi su ti utisci, s obzirom da je ovo tvoj prvi maraton? Je li ti trka bila naporna i da li si imala neke posebne pripreme?

SANJA: Moj jedini cilj je bio da završim trku. Pripreme za maraton obično traju mjesecima. Ja sam se pripremala samo mjesec. Uz pomoć Dušana Miloševića, državnog rekordera u disciplini “Iron Man”, koji mi inače pomaže u treninzima za triatlon, kao i članova kluba TK “Kotor”, uspjela sam kako- tako da se pripremim i istrčim 42km za 4h 29min i 52sec. Više sam nego zadovoljna rezultatom.

RB/BI: Rijetkost u Crnoj Gori je da se žene bave triatlonom. Tebi je to, čini se, omiljena sportska disciplina i u tome si prilično uspješna. Kako si se uopšte opredijelila za triatlon?

SANJA: Da, jako je malo žena u tom sportu u Crnoj Gori. Sve je počelo tako što sam kao sponzor bila na jednom od takmičenja. Činilo mi se jako zanimljivo, pa sam odlučila da probam i zaljubila se u tu sportsku disciplinu.

RB/BI: Koju trku bi izdvojila kao najznačajniju do sada?

SANJA: Ako pričamo o triatlonu, mislim da je upravo ona prva 2018. godine, jer je tada i krenula ova avantura.

RB/BI: Imaš li nedjeljni plan treninga ili to zavisi od okolnosti?

SANJA: Imam plan. To je od šest do devet treninga nedjeljno. Trudim se da ih uskladim da životnim obavezama. Često npr. Ljeti, ustajem u pet sati, da bih izbjegla vrućine. Ali sve je to nekako postalo dio mog života i nije mi teško.

RB/BI: Kakvi su ti planovi za dalje?

SANJA: Što se planova tiče, prvi od svih je trka “Ocean Lava” sljedeće godine u maju, koja se održava u Kotoru. To je Half IM distanca (1.9km plivanja, 90km bicikla, 21km trčanja). Trebalo je da se takmičim i ove godine, ali je trka zbog pandemije nažalost otkazana.

Share.

Comments are closed.