U Albaniji proslavljen Sveti Vladimir

U selu Šinđon, kod grada Elbasan u Albaniji, u manastiru gdje počivaju mošti Svetog Vladimira, juče su se okupili mnogobrojni vjernici i poštovaoci kulta ovog sveca, saopštili su iz Udruženja zajednice Crnogoraca u Albaniji (ZCGAL).

Generalna sekretarka ZCGAL Ružica Rašović je nakon dobrodošlice pozvala prisutne da pogledaju izložbu Matice crnogorske „Kult Svetog Vladimira Dukljanskog“ sa fotografijama fresaka i ikona Svetog Vladimira sakupljenih u Crnoj Gori, Albaniji, Makedoniji, Bugarskoj, Grčkoj i Svetoj Gori.

„Ovoj crkvenoj svečanosti u čast praznovanja Svetog Vladimira, prisustvovali su savjetnik Ambasade Crne Gore u Tirani Pavle Karanikić, stalni savjetnik Uprave za Saradnju sa dijasporom i iseljeništvom Crne Gore Zoran Đukanović, delegacija Matice crnogorske na čelu s predsednikom Ivanom Jovovićem, delegacija Opštine Budva na čelu sa direktorom za turizam Nemanjom Kuljac, predsjednik Udruženja ‘Istraživački centar Montenegrin’ iz Skoplja Miroljub Orlandić, predstavnik udruženja ‘Alba-Montenegro’ sa sjedištem u Skadru, Alban Seknić, predstavnici udruženja ‘Dukljani’, intelektualci, pripadnici crnogorske manjine i dr“, kazali su iz Udruženja zajednice Crnogoraca u Albaniji.

Nakon liturgije, Mitropolit Elbasansana, Špata i Libražda Njegovo Preosveštenstvo Andon Merdani organizovao je poseban prijem za predstavnike crnogorske ambasade u Albaniji, delegaciju Matice crnogorske i Uprave za Saradnju sa dijasporom i iseljeništvom, kao i predstavnike crnogorske manjine u Albaniji.

„Nakon prijema kod Mitropolita, predstavnik crnogorske manjine u Albaniji Marinko Ćulafić je tokom predstavljanja izložbe Matice crnogorske, imao srdačan razgovor sa ministarkom prosvjete i sporta Evis Kuši, gradonačelnikom Elbasana Gledianom Latjom, župankom Elbasana, Majlindom Periu i poslanicom u albanskom parlamentu.

Ovogodišnji organizovani nastup Zajednice Crnogoraca u Albaniji povodom praznovanja kulta sv. Vladimira Dukljanskog je nastavak saradnje započete 2019. godine kada je u ovom manastiru organizovana tribina u saradnji s Maticom crnogorskom posvećena Svetom Vladimiru. Tradicionalno se i ove godine kod manastira u blizini Elbasana okupio veliki broj vjernika i poštovalaca kulta Sv. Vladimira Dukljanskog iz Albanije, Crne Gore i susjednih zemalja“, zaključuju iz Udruženja zajednice Crnogoraca u Albaniji.

Share.

Comments are closed.