U Baru uhapšene dvije osobe iz Moldavije zbog krijumčarenja droge i pranja novca

Danas je u Baru, opsežnom policijskom akcijom realizovan međunarodni predmet kojim je koordiniralo Specijalno državno tužilaštvo, a koji je vođen pod kodnim nazivom “MIG”.

U ranim jutarnjim časovima, sinhronizovano su izvedene policijske akcije u glavnom gradu Moldavije, Kišinjevu, kao i na teritoriji Bara. Izvršen je pretres na 15 lokacija, u dvije zemlje istovremeno, od čega četiri pretresa u Crnoj Gori.

Tom prilikom, u Baru su lišena slobode dva lica, M.I. (35) i E.I. (33), državljani Moldavije, za koje se sumnja da su počinili krivično djelo “pranje novca”.

Kod njih je pronađeno i oduzeto više od 100 bankovnih kartica, desetine SIM kartica, devet mobilnih telefona, dva luksuzna vozila čija vrijednost iznosi oko 100.000 eura, oko 3.000 eura gotovog novca, tri lap topa, itd.

U Moldaviji su lišena slobode četiri lica za koja se sumnja da su članovi organizovane kriminalne grupe, koja je u periodu od 2018. godine vršila krijumčarenje i distribuciju više vrsta sintetičkih droga na teritoriji Kišinjeva i šire.

Kriminalistička obrada upućuje na to da je lice M.I. koji je lišen slobode u Baru, organizator ove kriminalne grupe, za koju su prikupljeni dokazi koji upućuju na sumnju da je izvršila krijumčarenje i distribuciju opojnih droga u vrijednosti od milion i po eura.

Današnjim pretresima u Moldaviji, pronađeno je i oduzeto oko tri kilograma tableta sa liste opijata – Alpha PVP.

Pored službenika Sektora za borbu protiv kriminala – Specijalnog policijskog odjeljenja, Odsjeka za borbu protiv krijumčarenja droge i Odsjeka za operativnu podršku, u realizaciji predmeta su učestvovali i službenici Sektora za finansijsko obavještajne poslove, kao i službenici Centra bezbijednosti Bar.

M.I. i E.I. će uz krivičnu prijavu biti sprovedeni nadležnom tužiocu u Specijalnom državnom tužilaštvu.

Rad na predmetu započet je u julu 2020. godine, u saradnji sa Policijom i Specijalnim tužilaštvom Moldavije, SELEC Centrom iz Bukurešta i uz podršku EU Programa pomoći IPA2019 Western Balkans.

U okviru rada na predmetu “MIG”, Crna Gora je po prvi put potpisala Sporazum o zajedničkom istražnom timu sa drugom državom. Sporazum je potpisan između Vrhovnog tužilaštva Crne Gore i Vrhovnog tužilaštva Moldavije, a članovi tima su bili postupajući specijalni tužioci i policijski službenici Sektora za borbu protiv kriminala Crne Gore i Sektora za organizovani kriminal Republike Moldavije.

Sprovođenje i realizacija ovog predmeta, a naročito potpisivanje Sporazuma i rad u Zajedničkom istražnom timu, su još jedan primjer odlične međunarodne saradnje Uprave policije sa međunarodnim partnerskim službama, kao i odlične saradnje Specijalnog državnog tužilaštva sa tužilaštvima drugih zemalja.

Share.

Comments are closed.