U četvrtak humanitarna izložba Kistom i olovkom protiv siromaštva

U četvrtak će, u Umjetničkoj galeriji “Velimir A. Leković” biti organizovana humanitarna izložba radova poznatog hrvatskog slikara – naivca Alojza Horvata i barskih likovnih stvaralaca – “Kistom i olovkom protiv siromaštva“.

Izložba će biti realizovana u saradnji Župa Šušanj-Brca-Sutomore i Župe Bar, NVO Novo Sutomore i Umjetničke galerije “Velimir A. Leković” (JU Kulturni centar Bar). Sva sredstva prikupljena na ovoj humanitarnoj izložbi biće namijenjena za Narodnu kuhinju NVO “Žene Bara”.

Na izložbi, pored djela Alojza Horvata, čija je postavka u osnovi inicirala ovaj projekat, biće izloženi radovi Muharema Muratovića, Gorana Ćetkovića, Maje Čakalović, Marka Čakalovića, Vlada Iličkovića, Petra Vujoševića, Miluna Lutovca, Dalibora Dada Ćetkovića, Jasmine Ćetković i Danijele Stanković Drobnjak. Posredstvom kulturnog poslenika Vladimira Vlada Lukšića, biće izložen rad “Mljekar” Đorđa Ilića iz 1966. godine.

Alojz Horvat je rođen u Koprivnici u Hrvatskoj. Slikarstvom je počeo da se bavi vrlo mlad, pod uticajem oca Josipa, jednog od prvih slikara naive u Podravini. Alojzovo slikarstvo izražava bogat duševni život i nadahnuće koja pokreće osobeni stvaralački čin, što se posebno odnosi na njegove radove nastale u posljednjih nekoliko godina. Alojz Horvat je imao desetak samostalnih i preko 40 kolektivnih izložbi. Član je likovnog udruženja “Podravka 72”, “Kloštranska paleta” i “Peski art Đurđevac”. U njegovim radovima osjeća se neraskidiva veza sa rodnim podnebljem, rijekom Dravom i pitoresknim životom oko nje.

Na izložbi “Kistom i olovkom protiv siromaštva” biće publici dostupno i desetak Horvatovih pastela, iz novijeg ciklusa, zahvaljujući donaciji Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima i Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore “Budva” iz Koprivnice.

Izložba će biti otvorena 23. decembra u 18 sati.

Share.

Comments are closed.