U okviru Susreta pod starom maslinom promovisan zbornik Okret

Prvi dan manifestacije “Susreti pod Starom maslinom”, zaokružen je promocijom zbornika likovnih i literarnih radova pod nazivom “Okret”, u izdanju organizatora, Kulturnog centra Bar.

Moderator večeri bio je upravnik barske galerije dr Milun Lutovac, a Zbornik su predstavile članice redakcije: književnica Slavica Milošević i istoričarka umjetnosti Katarina Gazdić Ilić.

“Stara maslina  je vanvremenska, tamo negdje na dnu vremena i govori  i o apsurdu koji je i danas prisutan, zbog čega nas treba malo osvijestiti, opomenuti da su prave vrijednosti kulture upravo u jedinstvu, u onom osjećaju da smo svi ljudi, spremni da se na neki način povežemo, samo jednom dimenzijom- sveopšte ljubavi, razumijevanja, dobrote”, kazao je Lutovac. On je naveo da se njima štiti ovaj prelijepi grad, ambijent koji nas okružuje, “jer Bar se obećao staroj maslini, kao Vladimir Kosari, obećao se i do dana današnjeg on služi njoj i ona njemu”.

“Zbornik koji je pred nama je jedan od najiskrenijih koji sam u zadnje vrijeme imao u rukama. Pored toga što sadrži 12 pjesama, četiri prozna rada i oko 19 crteža ili slika koje su oplemenila njegov sadržaj, on ima u sebi spontanu iskrenost koja govori o jednom svijetu koja želi da se pokaže, da je izroni iz svakodnevnih nesporazuma, kazao je Lutovac, objašnjavajući da su polovina autora likovnih i literarnih radova u Zborniku iz Dječjeg doma “Mladost” u Bijeloj.

“Zbornik  je kreiran u saradnji sa rukovodstvom Doma ‘Mladost’ , prof. dr Milunom Lutovcem i istoričarkom umjetnosti Katarinom Gazdić Ilić, kao oblik volje, snage i ljubavi da se nešto u našem društvu poboljša, da se skrene pažnja na darovitu djecu , kako iz Doma u Bijeloj, tako i u drugim obrazovnim institucijama”, kazala je autorka predgovora, Zbornika “Okret”, književnica Slavica Milošević.

Kada je riječ o literarnom opusu mladih autora koji su zastupljeni u Zborniku, Milošević je istakla da podrobnija analiza teksta ruši iskrenu emociju koja je njihov zaštitni znak. “Svrha izdavanja zbornika ‘Okret’ je poziv na  razmišljanje ko smo. Ako okrenemo glavu i ne pružimo ruku djetetu koje ima želju da nam daruje svoje stvaralaštvo”.

Istoričar umjetnosti Katarina Gazdić Ilić kaže da se snaga dječjeg crteža nalazi u nezadrživoj spontanosti likovnog izraza. “Zbornik ‘Okret’ kreiran je sa namjerom da pokaže da umjetnost živi u svima podjednako i da inspiraciju crpi iz najrazličitijih okolnosti”, kazala je Gazdić Ilić.

Svrha zbornika jeste da djeci pružiti priliku da se kroz stvaralaštvo izraze. “Međunarodni festival susreti starom maslinom preko 30 godina njeguje dječje stvaralaštvo, inspiriše kreativnost i pruža djeci i mladima priliku da istaknu  svoje umjetnički kvalitete. Veliki broj radova koji su pristigli na konkurs govori o kreativnom bogatstvu i raznovrsnosti izmaštanih odgovora na zadatu temu, navela je Katarina Gazdić Ilić.

Pored izdavača Kulturnog centra Bar i direktora ove institucije Erola Marunovića, objavljivanje zbornika podržao je i Glavni grad Podgorica.

Share.

Comments are closed.