U srijedu manifestacija U ime crvene košulje

U spomen na strijeljanje jedanaestoro barskih omladinaca, i ove će godine, tradicionalno, biti održana manifestacija “U ime crvene košulje”.

“Manifestacija ‘U ime crvene košulje’, koju će Kulturni centar organizovati 6. jula u 21h na sceni u Starom gradu, zajedno sa Udruženjem boraca NOR-a i antifašista, predstavlja poseban događaj za sve Barane i njihove goste. Ova manifestacija je tužna i uzvišena priča o žrtvovanju jedne mladosti na oltar slobode i pravde, o mladićima i djevojkama sve tri vjere koji su zajedno, zbog svojih crvenih snova i crvenih košulja, otišli u legendu, kao zalog slobodi i miru”, istakli su iz Kulturnog centra Bar.

Sjutra u 10 sati biće položeno cvijeće na grobnici na Belvederu, a u bogatom kulturno-umjetničkom programu u Starom gradu učestvuju: sopranistkinja Aleksandra Vojvodić Jovović ,uz pratnju hora “Antivari Musica“, kojim rukovodi mr Miro Kruščić, glumice Crnogorskog narodnog pozorišta Ana Vujošević i Jelena Minić, te Dragiša Simović. Program će voditi Nikoleta Dabanović.

U znak odmazde za ubijenog vojnika. Njemci su 6. jula 1944. strijeljali 10 mladića i djevojaka: Vojislava Ratkovića, Matiju Zankovića, Velišu Pavićevića, brata i sestru Ljubicu i Stojana Kovačevića, Milenka Kirovića, Riza Isakovića, brata i sestru Zorku i Đorđija Đurovića i Andriju Martinovića, a nekoliko dana kasnije i Petra Ratkovića. Svi su bili starosti od 16 do 20 godina i svi sahranjeni u zajedničkoj grobnici na Belvederu.

 

Share.

Comments are closed.