U toku postupak identifikacije ulica bez naziva

U Sekretarijatu za komunalno- stambene poslove i zaštitu životne sredine vjeruju da će ispoštovati rok za donošenje odluke o privremenom određivanju naziva ulica, trgova i naselja.

Saglasno izmjenama i dopunama  Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, koje su stupile na snagu 30. januara 2020. godine, rok za donošenje odluke o privremenom određivanju naziva ulica, trgova i naselja je 30 dana od dana objavljivanja u Službenom listu.

Sekretar Sekretarijata za komunalno- stambene poslove i zaštitu životne sredine Vesko Gvozdenović, kaže da je u toku postupak identifikacije ulica kojima još uvijek nije dodijeljen naziv, a koje će biti predmet odluke o privremenom određivanju njihovih naziva.

“Procijenjeno je da će se taj posao izvršiti blagovremeno u skladu sa  zakonom”,  kaže Gvozdenović.

Odluka o određivanju naziva ulica i trgova na teritoriji opštine Bar, kojom su određeni nazivi za 371 ulicu i trg je, kako podsjeća Gvozdenović, donešena 30. decembra 2015 godine.

“Ta odluka obuhvatila  je i nazive ulica i trgova koje su određene odlukama Skupštine opštine Bar u ranijem periodu (72 ulice i trga),  dok je novi naziv dobilo 299 ulica. Sve ulice utvrđene ovom odlukom

iz 2015. godine su označene nazivima, tj. postavljene su table sa nazivom  ulice i trga, pri čemu je postavljeno i 3600 brojeva na objektima”, objašnjava Gvozdenović.

On kaže i da nazivi “najstarijih” ulica datiraju iz 1973. godine (Odluka o davanju imena ulici u izgradnji u naselju Topolica u Baru), dok ”najmlađe “ su definisane odlukom iz 2015. godine.

Prema Zakonu o teritorijalnoj organizaciji gradonačelnici i predsjednici opština obavezni su da donesu odluku o privremenom određivanju naziva naselja, ulica i trgova do 2. marta, ukoliko to nije uradila lokalna samouprava. Za one koji ne izvrše obavezu predviđena je kazna od 1.500 do 2.000 eura. Lokalnim samoupravama određen je i rok za postavljanje table sa nazivima naselja, ulica, tgova i brojevima stambenih i poslovnih zgrada. I  za neizvršenje te obaveze, kazna je takođe od 1.500 do 2.000 eura.

Prema podacima koji su  saopšteni uoči donošenja Zakona, gotovo 55 odsto biračkog tijela u Crnoj Gori nema zaveden kućni broj, već se adresa stanovanja upisuje kao naziv ulice BB, a na seoskom području samo naziv sela. Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, od ukupno 532.599 birača, 291.770 upisanih u birački spisak nema kućni broj ili se vodi kao BB.

Share.

Comments are closed.