U utorak izložba Likovni dijalozi umjetnica – Sevdah

Izložba slika i grafika Bošnjakinja koje ostvaruju inspirativana djela u pedagoškom, umjetničkom ili studijskom razvoju likovnosti, pod nazivom “Likovni dijalozi umjetnica – Sevdah” biće otvorena u utorak, 7. marta, u 19 h u Galeriji “Velimir A. Leković”.

Urednik izložbe je mr Aldemar Ibrahimović, a asistentkinja mr Selma Đečević. Organizatori su NVO Bijeli ljiljan i Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori.

“Umjetnice – pedagoškinje, studentice, profesorice, pronalaze vlastiti, samorazvojni put likovnosti, onaj ‘kojim se rjeđe ide’ , koji se račva u više pravaca, da bi se srele u kreativno neiscrpnom čvorištu, odakle sve kreće i gdje se sve završava – u sevdahu. Izložba svjedoči da i višedecenijska generacijska diferencija među autorkama nije prepreka unutarnjem, vječno ‘mladom’ i potentnom ‘glasu’, što nagoni na iskaz (u) umjetnosti. Rukopise nekih dobro znamo (Seida Belegović, Sabaheta Masličić…) dok mlađe umjetnice smjelo grade ili tek formiraju svoj umjetnički credo. Razuđenost interesovanja, medija, žanrova, motiva, ukazuje na individulnu posebnost umjetničkih poetika autorki, kao i na osebujnu raskoš talenata”, zapisala je povodom izložbe dr Anastazija Miranović, istoričarka umjetnosti.

Selma Đečević, teoretičarka savremene umjetnosti, istakla je, pored ostalog, da „ovi dijalozi Bošnjakinja učvršćuju individualne i intimne samospoznaje i samoidentifikacije unutar kulturološkog prostora različitosti, sa mogućnošću da se do kraja slobodno izraze. Oni doprinose konstituisanju multikulturalne zajednice koja upravo iz tog svojstva crpi svoju najveću inspirativnu i kohezivnu snagu”, dok je istoričar Edin Smailović naveo kako je „sevdah neodvojivi dio nacionalnog koda, oblikovan kroz generacije i generacije (…) pitanje srca, iz kojeg sve dolazi, i lijepo i ružno”: “U ovom slučaju, na našu sreću, samo lijepo”.

Share.

Comments are closed.