Uskoro Nedjelja Arhiva

U okviru  propagandne  djelatnosti  Državnog Arhiva i u cilju upoznavanja  javnosti  sa radom, cijevima i misijom  arhivske djelatnosti, te  ulogom Arhiva u  kulturi i društvu,  u periodu  od 30. maja do 3. juna  Državni Arhiv  organizuje obilježavanje “Nedjelje  arhiva”.

U svim arhivskim odsjecima, pod sloganom “Čuvajmo arhive” biće organizovan niz aktivnosti sa ciljem da se jača svijest građana, a posebno mlađe populacije, o potrebi  čuvanja i prikupljanja  arhivske građe kao dobra koje ima trajnu  vrijednost, najavila je načelnica Arhivskog odsjeka Bar, Jasmina Rastoder.

Barski arhivski odsjek, koji  ove godine obilježava 35 godina rada, u sklopu “Nedjelje arhiva”  organizovaće predavanja o  istoriji arhiva, zaštiti  arhivske  građe, o arhivskoj građi kao izvoru za proučavanje  istorije  barske opštine, o ulozi i dostupnosti arhiva u  društvu.

“ U ‘Nedjelji arhiva’ arhivske ustanove su otvorene za  javnost. Uz stručno  vođstvo  svaki  učenik, škola i građanin  mogu  se neposredno  upoznati sa velikom  količinom arhivske  pisane baštine. Svih pet dana će, kao i ranijih godina, vrata  arhiva biti širom otvorena za javnost. U okviru ovogodišnje “Nedjelje arhiva” između ostalih aktivnosti  biće prezentovana internet  izložba ‘Manastir Donji Brčeli’ III dio. Ovo je  sedma internet arhivska izložba Arhivskog odsjeka Bar”, kazala je Rastoder.

Ona je pozvala sve škole, fakultete, institucije i građane da nam  se jave kako bi ih organizovano primili u Arhiv “ i pokazali im šta sve čuvamo od prašine zaborava, kao i to da ih upoznamo sa važnošću bogate arhivske građe, radom i ulogom arhivskih ustanova”.

Share.

Comments are closed.