VIDEO: Ambasadorka UAE Nabila Alshamsi povodom Ramazana uručila donacije materijalno ugroženima u Baru

Ambasadorka Ujedinjenih Arapskih Emirata, Nabila Alshamsi, danas  je posjetila Islamski kulturni centar u Baru i povodom mjeseca Ramazana uručila donacije u hrani materijalno ugroženim porodicama.

“Naše namjere su uvijek da pomognemo, bez obzira na vjersku pripadnost. Trenutno je to u domenu humanitarnih aktivnosti, ali naša pažnja usmjerena je na saradnju sa Barom i Crnom Gorom i na svim drugim nivoima”, poručila je ambasadorka.

Ambasada Ujedinjenih Arapskih Emirata ima veoma dobru saradnju sa Barom i Crnom Gorom, a u periodu Ramazana posebno su fokusirani na ono što je simbolika “svetog mjeseca” u islamu – solidarnost i podršku.

“Obaveza ambasade jeste da poštuje državu u kojoj se nalazi i ostvari što bolju međusobnu saradnju. U tom pravcu se odvijaju sve naše aktivnosti, a u mjesecu Ramazana posebnu pažnju posvećujemo materijalno ugroženima, trudeći se da pomognemo svima, bez obzira na naciju i vjeru. Svake godine naša ambasada posjećuje Islamski kulturni centar, a ja sam prvi put ovdje, jer sam nedavno stupila na dužnost. Nadam se da ćemo i ubuduće imati dobru saradnju sa državom Crnom Gorom i svim opštinama”, kazala je ambasadorka Nabila Alshamsi, koja je islamskim vjernicima čestitala Ramazan, mjesec, kako je podsjetila, humanosti, radosti i sreće.

Podrška posebno mnogo znači u vremenu pandemije i ekonomske krize.

“Iako vjerujemo da u našem gradu nema puke sirotinje, hvala Bogu, ovakva pomoć je dragocjena jer je ekonomska situacija, skopčana sa zdravstvenom, sve teža, i sigurno iz dana u dan imamo sve veći broj sugrađana kojima je potrebna podrška. Ambasada UAE to nikada ne zaboravlja, pa su svake godine sa nama u humanitarnoj misiji povodom Ramazana. Posebno nas raduje i čini srećnim što su donacije usmjerene svima, bez obzira na naciju i vjeru”, kazao je glavni barski imam, Muidin Milaimi.

Podijeljeno je 50 paketa hrane i džakova brašna, na čemu se zahvalio Arapin koji živi u Baru, Dib el Adli.

“Ambasadori UAE uvijek nas posjećuju sa darovima. To je veoma lijep gest, koji se priređuje u saradnji sa Islamskom zajednicom i imamom Muidinom Milaimijem, na čemu smo neizmjerno zahvalni. Drago mi je što će ovakvu pomoć primiti građani u svim opštinama Crne Gore”, izrazio je zadovoljstvo El Adli.

Ove godine, zbog epidemioloških mjera, izostaće organizovane Iftarske večeri sa više stotina zvanica, ali će mjesec Ramazana vjernici provesti u postu i porodičnom okruženju i druženju.

Share.

Comments are closed.