VIDEO: Barani zapaženi na 3. BEOSEF-u

Kratkometražni film „Ispovijest jednog nasilnika“ sa kojim je Filmska sekcija Srednje ekonomsko – ugostiteljske škole učestvovala na ovogodišnjem 3. Beogradskom Ogledalovom srednjoškolskom filmskom festivalu, prikazan je u revijalnom dijelu festivala prošle subote u Kulturnom centru Beograd.

„Drago nam je što se ovogodišnjem BEOSEF-u po prvi put pridružila i Srednja ekonomsko – ugostiteljska škola iz Bara. Nadamo se da je ovo početak još jedne lijepe saradnje“, kazao je za Radio Bar i Bar info profesor Radivoje Blagojević, direktor BEOSEF-a i urednik časopisa „Ogledalo“ pod čijim se pokroviteljstvom festival organizuje.

On je dodao da je ove godine u konkurenciji bilo 15 filmova .

„Vizuelno upečatljivi, kao niz asocijacija na temu suočavanja sa strahovima, ovi filmovi mladih autora su rezultat kolektivnog kreativnog rada i kao takvi promovišu ideje i vrijednosti saradnje, otvaranja, igranja, oslobađanja“, objasnio je Blagojević.

Po ocjeni žirija prve tri nagrade pripale su učenicima Škole za dizajn iz Beograda. Film „Događaji dana“ autora Jovana Ilića je najbolji, slijedi ostvarenje „Refeksije“, čija je autorka Nikolija Stanojević. Trećeplasirani je film „Patronus sanctorum” autorke Mine Simendić.

„Barani su bili zapaženi i pobrali simpatije žirija ali i publike, posebno Faruk Husović koji u filmu tumači glavnu ulogu“, istakao je Blagojević.

Scenario za film „Ispovijest jednog nasilnika“ osmislili su učenici SEUŠ Marija Vuksanović i Lazar Drašković, pod mentorstvom profesorica Mirjane Savićević i Ivane Kecojević. U realizaciji ovog projekta imali su podršku barske “Bubulj produkcije“ na čelu sa Dejanom Senićem.

Komentar članice žirija Jovane Jankov je da se „vidi trud koji su učenici uložili i da je važna tema koju su odabrali da obrade kroz ovaj film“, dok ga reditelj Petar Pešut ocjenjuje „duhovitim i tehnički složenim“.

„Autori su uspjeli da na zanimljiv, zabavan i pomalo drugačiji način od svakidašnjeg, prikažu psihu jednog nasilnika“, istakao je Pešut.

Profesorica Mirjana Savićević iskazala je zadovoljstvo što je njihov film zapažen.

„Zadovoljni smo što su članovi stručnog žirija zapazili i pohvalili naš projekat. Ovo je naše prvo učešće na festivalu i značajno iskustvo za ubuduće“, kazala je profesorica Savićević.

Beosef se već treću godinu zaredom održava pod pokroviteljstvom časopisa “Ogledalo“. Ovaj časopis izlazi tromesječno. Bavi se stvaralaštvom srednjoškolaca i njihovih profesora iz Srbije i regiona, u oblasti eseja, proze, poezije, đačkog novinarstava, besjedništva, likovnih radova , fotografije i filma. Pored štampanog, ima i svoje elektronsko izdanje ogledalo.edu.rs.

Share.

Comments are closed.