VIDEO: Barska bolnica u novom projektu prekogranične saradnje koji finansira EU

Nakon uspješno završenog projekta prekogranične saradnje “MelaDetect” – rano otkrivanje raka kože, barska bolnica učestvuje u novom koji se finansira iz IPA programa EU, a posvećen je prevenciji, ranom otkrivanju i efikasnijem liječenju tumora debelog crijeva i dojke. U sklopu tog programa, Opšta bolnica u Baru dobiće opremu vrijednu 112.000 € za dijagnostiku i liječenje ovih sve učestalijih i smrtonosnijih bolesti.

Projekat “ON TIME” odobren je u sklopu Drugog poziva za dostavljanje predloga u okviru INTERREG IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora. Inicijator je upravo Opšta bolnica Bar, jer je tumor debelog crijeva na trećem mjestu po stopi smrtnosti, a dojke na prvom kod žena.

“Glavni cilj projekta jeste da poboljšamo prevenciju, ranu dijagnostiku, kao i unaprijedimo liječenje tumora, a samim tim podignemo kvalitet usluge u zdravstvenom sektoru regiona. Naša bolnica je idejni tvorac ovog projekta, jer smo prepoznali značaj i uticaj koji će imati na populaciju koja gravitira ovoj zdravstvenoj ustanovi, a to je oko 80.000 stanovnika Bara, Ulcinja i dijela Opštine Budva”, kazao je dr Dragoslav Tomanović, direktor Opšte bolnice Bar, koji je naglasio da će ovim programom dati i značajan doprinos Nacionalnom programu za borbu protiv karcinoma debelog crijeva i dojke.

Bolnica će imati i konkretne benefite od projekta kada je riječ o novoj opremi, jer će imati na raspolaganju 112.000 eura za tu svrhu.

“Nabavićemo opremu za dijagnostiku – videoendoskopski sistem, i liječenje – elektrohiruršku jedinicu sa dodatkom za polippektomiju. Projektom je predviđeno da se realizuje oko 500 endoskopskih procedura i 50 polippektomija tokom 24 mjeseca, koliko traje ovaj program. Trenutno je u postupku priprema tendera za javnu nabavku, koji se sprovodi po pravilima EU”, kazao je dr Tomanović.

Za sprovođenje svih pregleda i transfer znanja zadužen je specijalista hirurg u barskoj bolnici, dr Simeun Dragaš.

“Medicinski ekspert 2 će biti odgovoran za implementaciju medicinskih pregleda i intervencija kod pacijenata, kao i za aktivnosti edukacije i transfera znanja, što znači da će stručnjak iz oblasti hirurgije, ljekar u našoj bolnici, biti odgovoran za sve aktivnosti u vezi pregleda, intervencije i edukaciju, ali i za rezimiranje rezultata istraživanja u ovom pilot projektu”, kazao je dr Dragaš.

Podsjećamo, barska bolnica učestvovala je u sličnom, veoma uspjelom projektu prekogranične saradnje “MelaDetect”, koji je ovoj zdravstvenoj ustanovi donio novu opremu za rano otkrivanje i praćenje promjena na koži – komjuterizovani dermatoskop za mapiranje cijelog tijela i indirektni komjuterizovani oftamoskop, vrijednosti 55.000 eura. Zahvaljujući ovom programu, koji je na izložbi u Briselu proglašen za najevropskiji u regionu, projektni tim Opšte bolnice stekao je značajno iskustvo u realizaciji IPA projekata.

Asistent menadžera projekta “ON TIME”, Nina Plamenac objasnila je da se program realizuje u nekoliko faza, odnosno pet periodičnih aktivnosti.

“Radićemo sa ciljnim grupama iz NVO i prenositi im znanje, kao i javnim i privatnim medicinskim ustanovama, održati konferencije za zdravstvene radnike na kojima će biti dodijeljeni sertifikati, raditi na podizanju svijsti kod opšte populacije, razvoju Health alata, vršiti besplatni skrining sa nabavljenom opremom i testovima… Što se tiče administrativnog dijela, planirano je pet redovnih projektnih sastanaka, barska bolnica uporedo će održati 24 interna sastanka, kako bi lakše pratili realizaciju i tok programa, a zatim će biti podnijeto i pet izvještaja o implementaciji projekta, te sprovedeni postupci javnih nabavki, koje će pratiti Branka Milović, kao finansijski asistent”, kazala je Nina Plamenac, koja je naglasila da će o svemu, putem medija i preko stranice bolnice, biti informisana javnost, kako bi se i građani aktivno uključili u njegovo praćenje i realizaciju.Vodeći partner u projektu je Zavod za javno zdravstvo Zadar, kojem će pomagati, kao i ostalim partnerima u programu, Institut za javno zdravlje Crne Gore. Partneri su i Opšta bolnica Zadar, Opšta bolnica Bar i Zavod za javno zdravstvo županije zapadno – hercegovačke (Bosna i Hercegovina).

Prva onlajn konferencija u sklopu “ON TIME” projekta održana je prije dva dana, a učestvovali su ljekari i koordinatori iz sve tri zemlje, kao i Agencija za razvoj zadarske županije ZADRA NOVA, Fond za zdravstvo Crne Gore, Klinički centar CG, Medicinski fakultet u Podgorici, Opšta bolnica Kotor i Domovi zdravlja Podgorica, Cetinje, Andrijevica i Kolašin.

Share.

Comments are closed.