VIDEO: Film se vratio u Bar

Projekat vraćanja barske publike u bioskop, “CINEBar 2020”, koji je Kulturni centar započeo početkom godine, nastavljen je sinoć projekcijom u analognoj tehnici, filma “Lokalni vampir” poznatog crnogorskog reditelja Branka Baletića.

U saradnji sa Crnogorskom kinotekom, do maja naredne godine, barska publika će svake srijede imati priliku da u autentičnoj bioskopskoj atmosferi uživa gledajući kultne filmske klasike.

“Povratak u bioskop predstavlja, u stvari, povratak u promišljanje svijeta u kojem živimo. Ovo je sjajna ideja  Kulturnog centra”, kazao je poznati reditelj, nekadašnji direktor Avala filma i Crnogorske kinoteke, Branko Baletić, koji je otvorio novembarski filmski program u barskom bioskopu, i istakao da Bar ima filmsku bioskopsku tradiciju.

“Sjećam se kada smo prije 30 ili 40 godina dolazili u Bar na premijere, uvijek je bilo veliko interesovanje publike. Danas mi se to čini važnim, ali ne kao evociranje prošlosti, već povratak u bioskopske sale predstavlja povratak u promišljanje svijeta u kojem živimo, a bioskop je jedini ‘mrak’ koji svima prija. To je jedna vrsta zajedničkog doživljaja koji je mnogo jači nego kada film gledamo na televizijskim ekranima. Toliko je malo mjesta na kojima možemo da se opustimo i promišljamo svijet, tako da mislim da je bioskopska sala ostala, možda, kao poslednja odbrana ljudi. Bar ima šansu da napravi dobar repertoar na kojem će se naći sve ono kvalitetno urađeno u filmskoj umjetnosti poslednjih godina, ali i sjajna zaostavština na trakama”, kazao je Baletić.

Njegov film “Lokalni vampir” prikazan za početak sedmomjesečnog programa, predstavlja komediju mentaliteta, sa elementima akcije, erotike i horora, i uprkos tome što je urađen sa skromnim finansijskim sredstvima, donosi priču na koju publika dobro reaguje.

“Meni je najvažnije da se film vrti u Crnoj Gori, ali dobre su reakcije i u inostranstvu. Kupila ga je i nacionalna Televizija Kine, koja ima preko milijardu gledalaca. To je prilika da se u ovom udaljenom kraju svijeta čuje za Crnu Goru, vidi da imamo sjajne glumce, ali i lijepe predjele i prirodu”, naglašava Baletić, koji trenutno radi dvije serije, a iduće godine, nada se i novi igrani film.

Nastavak “CINEBar 2020” Kulturnog centra, u saradnji sa Crnogorskom kinotekom, podrazumijeva projekciju filmova u analognoj tehnici.

“Veoma sam zadovoljan što je ovaj projekat dao odlične rezultate. Znamo koliko nam je potrebno da obnovimo bioskopsku mrežu i naviku građana da zajedno uživaju u gledanju filma. Suočavamo se sa tim da možemo da okupimo ograničen broj posjetilaca, zbog zdravstvene situacije, ali je i to, takođe, dragocjeno. Kinoteka je objeručke prihvatila da se uključi u relazaciju CINEBara i pomogne Kulturnom centru tako što ćemo obezbijediti filmske kopije za projekcije. Bar još uvijek ima stare projektore i mogućnost da ostvarenja snimljena na filmskoj traci prikaže publici u izvornom obliku”, kazao je direktor Crnogorske kinoteke, Andro Martinović, koji je prisustvovao sinoćnjem otvaranju filmskog programa.

Početak “CINEBar”-a, u februaru ove godine, kada je za sedam dana prodato preko 2.600 ulaznica, potvrđuje da su Barani sa nestrpljenjem dočekali povratak neponovljive magije bioskopa.

“Odmah sam došao čim sam čuo da je bioskop otvoren, jer je on važna tačka u svakom gradu. Jedan naš veliki helenista je, kada su razmatrali zatvaranje pozorišta u Kragujevcu, sedamdesetih godina prošlog vijeka, kazao da je jedna od glavnih kazni u antičkoj Atini bila polugodišnja zabrana odlaska u pozorište. Što li su to Kragujevčani skrivili da nemaju pozorište, pitao se, i ja se danas pitam što li smo to mi skrivili da nemamo bioskop za stalno”, kazao je Sergej Lekić.

Mlada Vasilisa Savić izrazila je veliko zadovoljstvo što se bioskop u Baru revitalizuje.

“Mnogo mi je drago što je bioskop ponovo aktuelan u Baru, i voljela bih da vidim što više mladih ljudi na projekcijama. Uprkos modernim tehnologijama, znam da ima puno mojih vršnjaka koji bi rado uživali u bioskopskoj sali”, kazala je Vasilisa.

Kulturni centar puno ulaže kako bi zaživjela kulturološka navika dolaska u bioskop i zajedničkog gledanja filmova, što predstavlja, svi se slažu, neponovljivi ugođaj.

“Angažovali smo renomiranu firmu koja je radila na reparaciji analognog projektora, i trenutno smo jedino mjesto u Crnoj Gori, ali i regionu, izuzev Beograda, gdje se može uživati u analognim projekcijama. Radimo i na nabavci savremene bioskopske tehnike i platna, a nadamo se da ćemo u prvoj polovini naredne godine rekonstruisati salu i sjedišta, kako bi bioskop zaživio na pravi način i u punom smislu”, najavio je direktor barskog Kulturnog centra, Erol Marunović, koji je podsjetio da je godina započeta premijerom filma Baranina, Vasilija Nikitovića “4 ruže”, a zatim je uslijedila revija filmova, kada su građani mogli svakodnevno prisustvovati projekcijama dva kinematografska djela. U septembru je priređen i auto bioskop na barskoj Marini.

Crnogorska kinoteka je prije dva dana dobila novu, savremenu zgradu u Podgorici koja će, između ostalog, imati i bioskopsku salu.

“To će sigurno vratiti još veći broj filmofila bioskopu. Programe koje smo organizovali u Podgorici i drugim gradovima, uvijek su bili dobro posjećeni. U toku našeg festivala imali smo i preko 400 gledalaca. Nema razloga da ne bude tako i u novoj zgradi, a kada prođu vanredne okolnosti, priredićemo kontinuirani filmski program”, kazao je direktor Crnogorske kinoteke Andro Martinović, koji je ponosan i zbog produkcijske djelatnosti ove institucije.

“Upravo završavamo film o antičkoj Duklji koji će mnoge ljude upoznati sa ovim lokalitetom i njegovim značajem, takođe i ukazati što treba učiniti kako bi on bio adekvatno valorizovan. Radimo i na dosta složenoj i zahtjevnoj seriji o Crnoj Gori u Drugom svjetskom ratu”, zadovoljan je Martinović.

Svake srijede na “CINEBar”-u , koji se odvija pod sloganom “Povratak u budućnost” od 19 sati, Barani mogu pogledati kultna filmska ostvarenja. Zbog zdravstvene situacije i mjera NKT-a, broj gledalaca je ograničen na 50.

Share.

Comments are closed.