VIDEO: Izložba dr Miluna Lutovca – Prolazi, pokušaj da se okrenemo svijetu kroz ljepše boje i mogućnosti

Program “Umjetnost među građanima” nastavljen je sinoć izložbom novih radova dr Miluna Lutovca na terasi hotela “Kalamper&Spa”.

“Moje slike iz ciklusa ‘Prolazi’ su pokušaj da se okrenemo svijetu i pronađemo najbolji put u budućnost, koji nam je itekako potreban”, kazao je dr Lutovac, koji je ideju o umjetničkim događajima na atipičnim mjestima, sa najboljom konekcijom sa građanima i turistima, ocijenio kao strateški put na planu uvezivanja kulture, turizma i umjetnosti.

“Iz fantazije i podsvijesti, instinkta i sna, sjećanja i ogromnog nasljeđa istorije umjetnosti, Lutovac gradi svoj pogled na umjetnost koji nije okrenut lokalnoj samodovoljnosti, već pripada svijetu, akcentima i bojama tog velikog svijeta. Tajna Milunovih slika je u tome što uvijek ostaje nešto otvoreno kao prolaz, nešto što je teško, a možda i nemoguće pretočiti u sliku, a što svjedoči o dijalogu posmatrača i djela i preliva se u komplementarni, nevidljivi doživljaj i sklad”, kazao je dr Zaim Kalamperović, estetski hirurg i kolekcionar slika, koji je istakao da mu je uzuzetno drago što je u prilici da otvori izložbu svog prijatelja, prof. Miluna Lutovca, čiji je kolekcionar radova već dvije decenije.

“Milun je izvanredan čovjek i profesor. U slikarstvu je sve bolji i ima dosta sličnosti sa mojim prijateljima slikarima u Parizu, koji su, kada sam im pokazao Milunove radove, bili iznenađeni i fascinirani njegovim slikarstvom”, istakao je otvarajući izložbu dr Kalamperović.

Dr Lutovac je u razgovoru za Radio Bar i Bar Info nakon izložbe naglasio da je program “Umjetnost među građanima” pokušaj da kultura i turizam progovore jednim jezikom.

“Mislim da smo na pravom putu. Prvo, naše podneblje diktira takav tempo, pa me čudi što do sada nije napravljen neki strateški plan da se u ime ta tri, da ih takon nazovem- korpusa, progovori na jedinstven način. Moj ciklus ‘Prolazi’ je pokušaj da se u čudnoj situaciji u kojoj se nalazi kompletna populacija, pokuša naći izlaz, da umjetnost otvori ta vrata, da izađemo iz malih svjetova, jer svi vrlo dobro znamo šta nas trenutno proganja u Crnoj Gori i koliko smo se na čudan način vratili unazad. Pokušavam da sa ovim ciklusom izađem iz svega toga i bilo bi dobro ako uspijem da povedem nekoga za sobom. Mislim da na terasi ovog fantastičnog hotela, gdje se vidi horizont, koji je mojim slikama ozbiljna konkurencija (jer se bavim portretom neba), možemo da govorimo o mogućnosti kako na pravi način postaviti priču i predstaviti se svijetu onako kako nam stvarno pripada. Ovo je način da zaboravimo malo neke stvari iz prošlosti koje nas stalno vraćaju unazad i da se okrenemo svijetu kroz boju i lijepe mogućnosti koje su nam ponuđene od Boga.

Na pitanje da li se ova izložba koncepcijski naslanja na prethodnu, takođe nastalu u pandemijskoj godini – „Aleluja“ koja je bila veoma zapažena i posjećena, dr Lutovac je objasnio da je ona bila više kao revolt, u inat nečemu, poziv da se probudimo, da krenemo…

“Ovo je već malo promišljena stvar – ‘Prolazi’ govore upravo o prilici da se u svakom biću pronađe mogućnost da izađe iz samog sebe, iz svog svijeta, tjeskobe koja nije njegova, nego mu je nametnuta. Umjetnost je jedini prostor koji nudi sve odgovore na nedoumicu kako da se ti prolazi pronađu. Upravo ovdje ja se igram sa tim malim i velikim prolazima, koristim jake boje, ekspresivnost, pokušavam da isprovociram emociju u posmatraču i da ga na neki način ‘prebacim’ iz njegovog tamnog vilajeta u neki bolji svijet”, poručuje umjetnik.

Na Lutovčevim slikama dominira snažna ekspresivnost, jake boje, kolorit… Prethodno “Aleluja”, “Šipkovi”, “Mediteran”, sada “Prolazi”… O tome da li je pronašao središnju, uporišnu tačku u svom izrazu dr Lutovac kaže: 

“Da budem iskren, kada sam ovaj naš prostor počeo da tumačim na likovni način, odlučio sam da budem njegov vlasnik, da budem slikar ovog podneblja – ako je to obala, onda sam se posvetio njoj i svim njenim darovima. Sada u tim darovima otkrivam spoj. Pomenuli ste šipkove… Nije on svijet za sebe, već je povezan i sa nebom, promjenama, žukama koje ga okružuju, sudar obale i planine… Pokušavam da mediteransku obalu spojim sa nebom koje je u stalnim promjenama i da u tom dijalogu velikog prostranstva i ovoga  što se ovdje rađa i sitno traje na našoj obali, pokušam da pronađem nešto što bi bilo eliksir za našu bolju stvarnost, bolji život i da se sa tim mi predstavimo svijetu. Veoma je rijetko, skoro nemoguće, naći obalu koja od avgusta do januara ima po jedan fantastičan plod (od grožđa, preko šipkova, smokava, do narandži). To govori koliko smo bogati, a možda nijesmo svjesni šta imamo. Da bi to bilo rođeno i stvorilo se na našoj obali, potreban je dio u klimatskoj, nebeskoj sferi, taj nemušti jezik koji mene veoma intrigira i tjera da radove stvaram na ovaj način”, kazao je dr Lutovac.

Ovaj svestrani umjetnik magistrirao je na djelu Stefana Mitrova Ljubiše, doktorirao Teoriju savremene umjetnosti, predaje na Univerzitetu Donja Gorica, profesor je književnosti, piše likovnu kritiku, eseje, a slikarstvu se posvećuje sve više i više.

“Kako vrijeme prolazi, iza mene je pola životnog puta, a slikarstvo ima nevjerovatnu moć – oslobađa nas tjeskoba, nemira. Naravno, ne kažem da tu nema umora, ali u slikarstvu ste svoji na svom. Ako slika nije spremna da se sama brani, ako djelo nije dovoljno da samo živi, bez autora, da ga on ne prati sa svijećom kroz život, onda to nije pravo djelo. Kad djelo nastane, mora da ima samostalan život. Mislim da se u svim drugim oblastima dešava nešto čudno – veoma je malo, recimo, književnih djela koja mogu da žive sama za sebe. Obično moraju da ih tumače, stvara se polemika, haos. Kod slikarstva toga nema, mnogo je čistija priča. Upravo zbog toga me privlači ovaj način stvaralaštva, jer mi se čini da je fer plej, nema prevare. To je kao šah – ko je jači, taj je bolji. Slikarstvo je slično muzici i to su dva možda najjača stvaralačka izraza koja postoje”, nadahnuto je objasnio dr Lutovac svoju pasioniranost platnom, kistom i bojama.

Govoreći o preokupacijama u narednom periodu umjetnik je kazao da želi da poveže dar za književnost kroz tumačenje aktuelnosti u sferi slikarstva.

“Naravno, pomaže mi i moj rad na slikama, pri čemu ću pokušati da na sebi svojstven način napravim presjek tokova savremene umjetnosti, i da možda, u svemu tome nađem neko svoje mjesto”, zaključio je dr Lutovac.

Inicijator ideje o involviranju umjetnosti u širi društveni kontekst, kulturni poslenik Mirko Bujišić, kazao je da je ona nastala sa namjerom da se umjetnost, kao i naša kultura, što više približe građanima i gostima Bara.

“Izašli smo iz institucije da bi širem krugu ljudi mogli prezentirati umjetnost. Riješili smo da mi budemo ti koji dolaze kod njih, da im se predstavimo i pokažemo šta dobri i kvalitetni umjetnici, kojih u Baru ima mnogo, mogu da pokažu. Osim toga, sve više je atraktivnih lokacija koje na ovaj način možemo dodatno promovisati. Činjenica je da u visokokategorisanim hotelima borave uglavnom stranci koji nijesu upoznati sa našom tradicijom i kulturom, pa su ovakvi događaji prilika da ih prezentujemo”, kazao je Bujišić. On je najavio da će, u skladu sa epidemijskim mjerama, do kraja septembra u sklopu ovog programa, biti organizovan još jedan umjetnički događaj, kada će ispred ugostiteljskog objekta “Mali Dvorac”, na Šetalištu kralja Nikole biti organizovano okupljanje barskih umjetnika koji će se predstaviti sa po tri djela.

“Dešavanja ovog tipa ostavljaju lijep pečat i dragocjena su uspomena”, zaključio je Bujišić.

Najnovija djela dr Miluna Lutovca publika će biti u prilici da pogleda i večeras na otvaranju desetog Kampa za osobe sa dijabetesom u parku Dvorca kralja Nikole u 19 sati.

Share.

Comments are closed.