VIDEO: Izložba svjetski poznate umjetnice u Dvorcu kralja Nikole

Svjetski poznata grčko-italijanska slikarka, vajarka i dizajnerka nakita, bliska prijateljica unuke Jelene Savojske, Lisa Sotilis, danas je bila gošća Bara. U organizaciji Kulturnog centra i podršku Opštine Bar i Fondacije Đorđo Di Kiriko, u Dvorcu kralja Nikole otvorena je njena prva izložba slika i skulptura u Crnoj Gori. Lisa, koja je napunila 90 godina, uz fascinantnu energiju, ima i zadivljujuću biografiju.

Prvu izložbu Lisa Sotilis imala je sa osamnaest godina u prestižnom Berlinskom muzeju. Od 1965. godine pripada grupi umjetnika koje je slavni Aleksandar Lolas odabrao da izlažu u Ženevi, Parizu, Rimu, Madridu i Njujorku, svrstavajući je na taj način u krug najznačajnijih stvaralaca prošlog vijeka, poput Salvadora Dalija, Endija Vorhola i drugih. Dobitnica je više od 15 nagrada, među kojima i Zlatne medalje predsjednika Italije.

“Veoma sam srećna i zahvalna na prilici da budem u Crnoj Gori, jer sam o ovoj zemlji čula mnogo lijepih priča od moje prijatejice Marije Savojske”, kazala je na otvaranju izložbe Lisa Sotilis.

U biografiji ove umjetnice ubilježena je i saradnja sa prestižnom juvelirnicom Kartije za koju je dizajnirala satove, kao i to da ju je čuveni Đorđo di Kiriko, osnivač metafizičke škole u slikarstvu, odabrao za svoju prvu i jedinu asistentkinju. Potvrdila je da je u Crnu Goru dovelo prijateljstvo sa princezom Marijom Beatriće od Savoje, unukom omiljene italijanske kraljice Jelene Petrović Savojske. U našoj zemlji osnovaće i Humanitarni fond.

“Učiniću to uz pomoć Žan Pol Pointet, usmjeravajući, ne samo finansijsku pomoć, već i srce i sreću svima kojima je potrebna”, istakla je umjetnica.

Predsjednik Fondacije “Đorđo di Kiriko”, Žan Pol Pointet, čiji su partneri u Crnoj Gori Zoran Đurković i Rade Radonjić, istakao je da prva izložba Lise Sotilis u Crnoj Gori predstavlja, ne samo grčki mit, već mit mediteranskog srca.

“Iskreno se nadam da ćemo osjetiti smisao ove izložbe, koja simbolizuje našu tradiciju i civilizaciju. Ovo je samo dio umjetnosti prošlog vijeka, koju su, između ostalih, obilježili Pikaso i Kiriko. Razlog zbog kojeg smo ovdje jesu kulture, zemlje i ljudi koji dijele istu priču. Pozivam vas da u susret Novogodišnjim i Božićnim praznicima otvorimo svoja srca i na neki način promovišemo sreću i podršku, ne samo kroz periodično darivanje, već svakodnevno”, kazao je Žan Pol Pointet.

Izložbu je otvorio pomoćnik direktora Kulturnog centra Bar, Mirko Bujišić.

“Velika je čast i zadovoljstvo što večeras u našem gradu imamo priliku da predstavimo i ugostimo veliko svjetsko ime u umjetnosti, grčku umjetnicu Lisu Sotilis, koja ističe, da joj je druga kuća Italija. Povezani smo sa njom i preko članice naše kraljevske porodice, unuke Jelene Savojske, zato je za nas ova izložba i prisustvo gđe Sotilis veliko iskustvo i višestruko značajno”, kazao je Bujišić.

Izložbu publika u Dvorcu kralja Nikole može pogledati do 10. decembra.

Share.

Comments are closed.