VIDEO: Kanjon Međureč, budući biser turizma

Nakon prve promotivne ture, prije tri nedjelje, kada su predstavnici TO Bar, NTO, Ministarstva održivog razvoja i turizma, planinarskih klubova, te licencirani vodiči i novinari, predvođeni predsjednikom Opštine Dušanom Raičevićem, obišli kanjon rijeke Rikavac, juče je organizovan i obilazak najljepšeg barskog (a prema stanovištu mnogih poznavaoca i crnogorskog) kanjona – Međureč.

Smješten između barske i ulcinjske opštine, na samo pola sata vožnje od grada, kanjon Međureč  predstavlja izvanrednu atrakciju za ljubitelje aktivnog i adrenalinskog odmora.

“Bar ima puno neistraženih ljepota, vidjeli smo to i prilikom obilaska kanjona Rikavac. Ono što je do sada bila privilegija samo odabranih entuzijasta, postaje komercijalno i dostupno svima nama. Sa kanjonom Međureč, naš grad može da bude pozicioniran kao lider aktivnog turizma u Crnoj Gori, jer se ovaj dragulj prirode može mjeriti sa kanjonom Nevidio”, kazao je predsjednik Opštine Dušan Raičević, koji je najavio da će kanjoning biti zastupljen i u Strategiji razvoja turizma Bara, čija je izrada u planu.

“Uz pasivan turizam, koji se može organizovati na obali Skadarskog jezera i našeg mora, kanjoning, koji spada u ponudu aktivnog odmora, može biti pravi benefit barske opštine i privući značajnu pažnju turista. Zato će kanjoning  biti i značajan segment turističke ponude u budućoj, planskoj Strategiji razvoja turizma naše opštine”, istakao je Raičević.

Da će kanjoning biti, novi, atraktivan turistički proizvod Bara, vjeruje i direktor TO Bar mr Emil Kukalj.

“Činjenica da samo pola sata vožnje od grada imamo ovakav kanjon i resurse, bio je dovoljan razlog da Turistička organizacija organizuje promotivnu turu. Utisci su divni – priroda je prelijepa, a kanjon posjeduje brojne vertikale, brzake i mjesta za skokove, što nas čini ponosnim i ubijeđenim da će naši kanjoni obogatiti turističku ponudu Bara i Crne Gore”, kazao je Kukalj, koji naglašava da je kanjoning, kao aktivan odmor, koji podiže adrenalin i predstavlja važan dio avanturističkog turizma, sve više u trendu.

On je upozorio da su prilikom prolaska kroz kanjon neophodni stručna pomoć i odgovarajuća oprema, jer, kako je kazao, “prije svega, moramo misliti na bezbjednost, pa tek onda na uživanje”.

Vlado Radević, licencirani vodič, takođe, smatra da je ovaj vid turizma kod nas sve popularniji.

“Posljednjih godina puno smo radili na promociji kanjoninga. Bar ima puno potencijala u tom smislu i puno zainteresovanih da iskuse njegove čari. Nije potrebno neko posebno predznanje da biste se upustili u ovu avanturu, već samo dobra volja i odsustvo straha od visine. Nakon što kolima dođemo do kanjona, potrebno je još 15-20 minuta hoda nizbrdo i po hladovini, a zatim se spuštamo niz kanjon, koji je dug 1.700 m, ima 12 mjesta za spuštanje sa užadima i 5-6 za skokove”, objasnio je Radević.

Podsjetimo, Bar, uz Međureč i Rikavac, ima još tri atraktivna kanjona – Vruća Rijeka, Nikezića potok i Perin potok.

Share.

Comments are closed.