VIDEO: Kviz Crna Gora i njena sloboda

U Baru je danas održano finale četvrtog kviza „Crna Gora i njena sloboda“, a ove godine prvi put su se takmičile i ekipe završnih razreda osnovnih škola. U prijepodnevnom dijelu takmičilo se 16 ekipa osnovnih, a popodne 17 ekipa srednjih škola iz svih gradova Crne Gore.

Zbog izvanrednog nivoa znanja i ujednačenog kvaliteta odgovora, čak šest ekipa osnovnih škola bile su “najbolje među jednakima”, pa su sve proglašene pobjednicima.

Među njima su dvije ekipe OŠ „Marko Miljanov“ iz Bijelog Polja, čiji je mentor profesor Lazo Anđelić. U prvoj ekipi su Teodora Cvijović, Anastazija Vujanović i Iman Dizdarević. U drugoj Radovan Janković, Damjan Drobnjak i Vojin Nedović. Izvanredno znanje pokazali su i učenici podgoričke OŠ „Oktoih“- Jovan Radović, Anita Tadić i Ana Vukčević. Njihov mentor je Predrag Dedić. OŠ „Boško Buha“ iz Pljevalja dostojno su predstavljali Tijana Jelovac, Danijela Martić i Ana Kapetanović, sa mentorkom Biljanom Dević. Za njima nijesu zaostajali ni učenici OŠ „Savo Ilić“ iz Kotora – Ana Marija Salamaria, Katarina Jelić i Sergej Stojković. njihov mentor je Radoš Nedović. Odličan rezultat pokazali su i učenici OŠ „Dušan Bojović“ iz Nikšića – Sanja Mitrović, Katarina Lončar i Nevena Jaredić sa mentorom Ivanom Zečevićem.

Dragan Mitov Đurović, član predsjedništva SUBNOR-a Crne Gore, poželio je dobrodošlicu na finalni dio državnog takmičenja „Crna Gora i njena sloboda“, koje organizuje Savez udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore u tradicionalno dobroj saradnji sa Ministarstvom prosvjete. Istakao je zahvalnost na gostoprimstvu Opštini Bar i predsjedniku Dušanu Raičeviću, a pozdravio je predsjednika SUBNOR-a i antifašista CG akademika Zuvdiju Hodžića, potpredsjednicu ove organizacije Branku Nikezić, državnog sekretara u Ministarstvu prosvjete Aleksandra Mitrovića, ambasadora Rusije u penziji Jakova Fedorovića Gerasimova, kao i predsjednike boračkih organizacija. „Posebna zahvalnost i pozdrav za UBNOR-a i antifašista Bara, koje je sa lokalnom samoupravom uložilo vidne napore da Bar danas bude najljepši grad u Crnoj Gori, na ovaj sveti dan, 29. novembra, kada je 1943. godine u Jajcu stvorena Jugoslavija, kada je naša Crna Gora tada ponovo, nakon 1918. godine dobila svoje ime i mjesto u tadašnjoj Federaciji“, istakao je Đurović.

Predsjednik UBNOR-a i antifašista Bara, Đuro Marković poželio je dobrodošlicu prisutnima: „Zadatak i cilj kviza je da kod mladih podstakne i probudi ljubav prema domovini, za čiju su slobodu i nezavisnost kroz istoriju pale mnoge žrtve i prolilo se more krvi. Bez obzira na ishod, svi ste vi pobjednici, s obzirom na mali broj časova posvećen nacionalnoj istoriji i istoriji NOR-a, predviđen planom i programom Ministarstva prosvjete. Draga djeco, onaj ko ne poznaje svoju prošlost, nema ni svijetlu budućnost. Želim vam puno uspjeha, a neka u takmičenju pobijedi spretniji i bolji“.

Sekretar u Ministarstvu prosvjete Aleksandar Mitrović poručio je takmičarima da su svi tu zbog njih. „Ja se nadam da će Ministarstvo povećati i unaprijediti nastavu iz ove oblasti, a lično garantujem i vjerujem da nećemo, kao neki drugi, korak nazad – da skrećemo desno ili mijenjamo programe kako ne bi trebalo. Današnje takmičenje se naziva ‘Crna Gora i njena sloboda’. Crna Gora je naša ishodište, kolijevka, a sloboda vječno obilježje Crne Gore i neprestana borba“, kazao je Mitrović.

Predsjednik SUBNOR-a CG, akademik Zuvdija Hodžić, za doprinos Opštine Bar uručio je zahvalnicu predsjedniku Dušanu Raičeviću.

„Poštovani predstavnici sve 33 škole koje se danas takmiče ovdje u Baru, gradu domaćinu, gradu između dvije čarobne obale, slobodarskom Baru, gradu multikulture, puno puta smo, i kroz školovanje i kroz život, čuli da je istorija učiteljica života. I to se danas zaista i potvrđuje. Onoliko koliko znate o nacionalnoj istorji Crne Gore, danas stičete i legitimaciju da možete da govorite i o kreiranju budućnosti naše Crne Gore. A sigurno da je antifašizam najsvjetlija stranica istorije Crne Gore, pored najvećih uspjeha, a to je članstvo u NATO savezu i toliko očekivano članstvo u EU. Ono što je cilj svih nas i generacija koje dolaze počiva prije svega na antifašističkoj borbi naših predaka“, rekao je Raičević.

Magistar istorijskih nauka, profesorica podgoričke Gimnazije „Slobodan Škerović“ Vesna Kovačević, autorka je ovog kviza. Ona je istakla posebnu zahvalnost mentorima, direktorima škola i takmičarima i dodala da će svi takmičari dobiti učesničke diplome, a pobjednici i njihovi mentori prigodne nagrade.

„Kviz se organizuje četvrti put. Prvi put domaćin je bio Tivat, gdje radi i pokretač svega ovoga, profesor istorije Žarko Ostojić. Druge godine domaćin je bio Nikšić, treće glavni grad Podgorica i ove godine simbolika je vezana za Bar. Ovaj kviz je afirmativnog karaktera. jedna sam od autorki pitanja, nijesam član žirija, ali sam voditeljka i jako sam ponosna. Kviz je dobio na popularnosti, pogotovo kod osnovaca. Prošle godine pokazala se u revijalnom dijelu velika zainteresovanost jedne ekipe iz Bijelog Polja, zato smo odlučili da od ove godine učestvuju i osnovci. Od 2008. godine nije organizovano nikakvo takmičenje iz istorije za osnovce i mislim da smo napravili sjajan potez“, istakla je Kovačević.

Žarko Ostojić, profesor istorije i geografije iz Tivta, član je žirija današnjeg takmičenja. „Zadovoljstvo mi je da je jedna ideja koja je bila lokalnog karaktera prije četiri godine, kada je kviz počeo u Tivtu, dostigla ove visine i da je sad veoma popularan kviz koji se radi na nivou cijele Crne Gore“, kazao je on, ističući da se u Baru takmiči 16 ekipa osnovnih i 17 srednjih škola.

U popodnevnim satima održan je kviz za srednje škole. Prva je “17. septembar” sa Žabljaka, druga Medicinska škola Podgorica, treća Gimnazija Cetinje, četvrta Ekonomska škola Podgorica, a peta Gimnazija Nikšić.

Share.

Comments are closed.