VIDEO: Masovna vakcinacija počela i u Baru, odziv za sada dobar

Danas je i u Baru počela masovna vakcinacija građana Sinofarm kineskom vakcinom. Imunizacija teče lako i brzo, samo sa identifikacionim dokumentom, od osam do 20 sati, na dva za to predviđena punkta, u sportskoj sali Gimnazije “Niko Rolović” i hotelu “Princess”. Istovremeno, obavlja se i revakcinacija Astra Zenekom.

Direktorka Doma zdravlja, dr Branka Purlija, kazala je za Radio Bar i Bar info da je odziv građana za sada zadovoljavajući. Barska bolnica stavila je na raspolaganje svoj medicinski kadar, kako bi pomogla u procesu vakcinacije, a među prvima javio se da volontira i pruži podršku kolegama i poznati barski stomatolog, dr Neven Leković.

Prvog dana masovne vakcinacije u Baru odziv građana je velik. Dom zdravlja je, kazali su nam građani, veoma dobro organizovao proceduru imunizacije, te sve teče veoma brzo, bez dugih čekanja i komplikacija.

Aleksandar, Ismeta i Emilija nijesu imali dilemu. Odlučili su da već prvog dana dođu i prime vakcinu, jer kako su istakli, jedva čekaju da se svi vratimo normalnom životu. Izrazili su veliko zadovoljstvo načinom na koji je organizovana masovna imunizacija, ljubazošću i efikasnošću ljekara i medicinskog osoblja.

Direktorka Doma zdravlja, dr Branka Purlija kazala je da je odziv građana prvog dana dobar.

„Do 11 sati u sali Gimnazije vakcinisano je 200 građana i revakcinisano 76, a u hotelu ‘Princess’, vakcinu je primilo 180 lica. Na samom ulazu, volonteri Crvenog krsta mjere građanima temperaturu i dezinfikuju ruke, na čemu smo neizmjerno zahvalni, a zatim nakon prijave, građani se upućuju kod ljekara koji ih pregledaju, i ukoliko je sve u redu, odlaze kod sestre da prime vakcinu. Nakon toga, građani ostaju da sjede još desetak ili 15-ak minuta, kako bi bili sigurni da se dobro osjećaju i da nemaju negativnih reakcija na vakcinu”, objasnila je direktorka Purlija, koja navodi da je sve spremno ukoliko bude neželjenih nus pojava.

“Dom zdravlja, odnosno doktor Miroslav Stanišljević, je izvršio dodatnu edukaciju medicinskog kadra kada je riječ o antišok terapiji i drugim koracima koje je neophodno preduzeti u slučaju neželjenih efekata. Za to su pripremljeni kreveti i potrebna terapija na svim punktovima, a spremno je i vozilo Hitne pomoći. Nadamo se da to neće biti potrebno i da će svi građani biti dobro, kao što je to bilo i ovog prvog dana”, istakla je dr Branka Purlija, koja je dodala da je na sedam punktova u sali Gimnazije angažovano 14 ljekara, a u hotelu „Princess“ na pet – deset doktora. Takođe, učestvuje veliki broj medicinskih sestara, a prema riječima direktorke Purlije, ukupno će se u procesu imunizacije smjenjivati oko 100 medicinskih i nemedicinskih radnika.  

Dr Jelena Selić, jedna je od ljekara koja će stalno biti na punktovima predviđenim za imunizaciju, a od početka radi i u Call centru.

“Interesovanje građana je značajno, a nadamo se da će sada, kada je počela masovna vakcinacija, biti još veće. Tim prije, što je procedura veoma jednostavna, i svi oni koji se nijesu prijavili, dovoljno je samo da dođu ovdje, i sa sobom ponesu ličnu kartu ili bilo koji drugi identifikacioni dokument. Raduje nas da nije bilo nikakvih neželjenih reakcija danas i da su svi građani dobro”, kazala je dr Selić, koja je pozvala sugrađane da dođu i narednih dana, prime vakcinu i na taj način zaštite i sebe i druge.

Direktorka Doma zdravlja, dr Branka Purlija, zahvalila se direktoru Opšte bolnice Bar dr Igoru Karišiku, koji je za masovnu vakcinaciju stavio na raspolaganje dio medicinskog kadra te zdravstvene ustanove, kao i poznatom barskom stomatologu dr Nevenu Lekoviću, koji se dobrovoljno javio da pomogne.

“Cijelu prošlu godinu obilježila je pandemija koronavirusa. Pratile su nas i tužne vijesti o smrti naših sugrađana. Mnogo familija je izgubilo svoje najbliže, a siguran sam da nema građanina koji nije ostao bez komšije, prijatelja, poznanika. Sve me to podstaklo da konstantno razmišljam kako da pomognem. Najveći borci u ovoj teškoj priči su zdravstveni radnici, posebno oni koji rade u Covid odjeljenjima ili ambulantama. Ponudio sam se da pomognem na bilo koji način i dam makar mali doprinos u borbi sa ovim virusom. Zato sam danas ovdje i biću i narednih dana sa ljekarima i sestrama na punktovima za masovnu vakcinaciju”, kazao je dr Neven Leković, koji će nakon prijepodnevne smjene u svojoj ordinaciji, popodne provoditi u sali Gimnazije ili hotelu “Princess”.

U Baru je trenutno na raspolaganju 6.100 vakcina, a imunizacija u seoskom području biće obavljena narednog vikenda u Ostrosu, a u crmničkim selima 15. i 16. maja.

Uporedo, ekipe barskog Doma zdravlja obilaziće i vakcinisati stare i nepokretne sugrađane u njihovim domovima.

Share.

Comments are closed.