VIDEO: Modna revija dr Anastazije Miranović povodom 110 godina obnove crnogorske kraljevine

Dr Anastazija Miranović, prepoznatljiva po modnim revijama inspirisanim našom istorijom i kulturnom baštinom, sjutra će se sa novom kolekcijom, posvećenoj jubileju-110 godina od obnove crnogorske kraljevine, predstaviti na prestižnoj Internacionalnoj smotri mode u Kotoru. Dominantan elemenat ove kolekcije je ručno rađen crnogorski zlatovez, vještina koja je zaštićena kao nematerijalno kulturno dobro Crne Gore.

Čitaoci našeg portala u prilici su da premijerno pogledaju nekoliko modela.

RB/BI: Povodom stotinu godina od obnove crnogorske kraljevine, takođe, ste imali tematsku reviju. Što je noseći dio nove kolekcije, sa kojom ćete se sjutra veče predstaviti na jednoj od najprestižnijih modnih manifestacija u ragionu-Internacionaloj kotorskoj smotri mode?

Dr Anastazija Miranović: Prije deset godina nastala je kolekcija “Noć u slavu vijeka”, posvećena jubileju obnove crnogorske kraljevine. Iako se najčešće osvrćemo na dinastiju Petrovića, moram naglasiti da istorija naše monarhije datira još od XI vijeka, od kada je Crna Gora imala desetak kraljeva, počev od Mihajla koji je 1077. godine dobio krunu, do poslednjeg dinasta Nikole. Kolekcija je namjenski rađena, a ono što stalno konotiram u svom modnom iskazu je spoj kulturne baštine, umjetnosti, naše istorije i tradicije, te je noseći elemenat ove kolekcije crnogorski zlatovez, koji je kao vještina zaštićen kao nematerijalno kulturno dobro naše države. Počeli smo da je radimo u februaru i veoma kreativno smo iskoristili period pandemije koronavirusa. Pomogle su mi dame iz Bijelog Polja i NVO “Niti od zlata”, predvođene nedavno preminulom Marijanom Bulatović, koje su svih sedam mjeseci vrijedno radile na modelima.

RB/BI: Zlatovez će, dakle, obilježiti ovu kolekciju. U modnom izrazu prepoznati ste po sofisticiranosti, ali i kvalitetnim materijalima. Što je to još što ove modele čini drugačijim od prethodnih?

Dr Anastazija Miranović: I ovoga puta koristila sam kvalitetan materijal, ali je isključivo, zastupljen raznobojan pliš, jer je on veoma pogodan za vez. Osim zlatnog, modeli su ukrašeni srebrnim i vezom u raznim bojama. To je inovacija i iskorak shodno ovom vremenu, a krojevi i boje, koje su vrlo koloritne, u skladu su sa modnim trendovima današnjice. Ja volim da spajam tradiciju i prošlost sa ovovremenim, te se nadam da će savremene princeze pronaći sebe u ovoj kolekciji.

RB/BI: Čitaoci našeg portala će premijerno vidjeti nekoliko modela iz nove kolekcije, uoči sjutrašnje Internacionalne smotre mode Kotor 2020. Koliko je ova manifestacija, na kojoj ste već nastupali, a koja godinama okuplja najveće svjetske dizajnere, za Vas značajna?

Dr Anastazija Miranović: Bila sam u Kotoru, uz Žan Pol Gotjea, što mi je zaista bila čast. Tada sam predstavljala Crnu Goru, a bila sam prije dvije godine i u Beogradskoj filharmoniji sa našim poznatim pijanistom Ratimirom Martinovićem, gdje sam, takođe, predstavljala našu državu sa revijom posvećenoj Petru Lubardi. Promovišem vrijednosti istorije umjetnosti i naše kulture, što potvrđuje i kolekcija povodom dvijestotine godina od Njegoševog rođenja. Pripremam novu, posvećenu mladoj crnogorskoj umjetnici, jer želim da kontekstuiram naše prave, iskonske vrijednosti u modni dizajn. Kotorska smotra mode je najprestižniji modni događaj u regionu. Modna agencija “Fabrika” iz Beograda uspjela je da dovede u Crnu Goru najpoznatije svjetske kuće i kreatore. Ove godine održava se pod sloganom “Umjetnost i moda”, i u skladu sa tim vidjećemo čuvene baletske umjetnike iz Berlina. Za mene je, naravno, ovaj nastup izuzetno važan, s tim što moram da naglasim je ovo jedina kolektivna modna ekspozicija na kojoj predstavljam svoje kolekcije, jer, uglavnom, se pojavljujem samostalno.

***

U skladu sa motom ovogodišnje Internacionalne kotorske smotre mode, reviju dr Anastazije Miranović, pratiće nastup “AcroDuoBalleta” -profesori baletske škole “Princeza Ksenija”, uz podršku modnog studija “Da Qui” iz Tivta. Kolekcija je realizovana modnom studiju “Stil” u Baru.

Share.

Comments are closed.