VIDEO: Novo ruho i upotpunjen sadržaj igrališta na barskom Šetalištu

Bar je, na zadovoljstvo stanovnika i gostiju, bogatiji za još jedan  sadržaj  za sport, rekreaciju, igru… Prostor na jedinstvenoj lokaciji, uz samu obalu i Šetalište kralja Nikole, dobio je novi izgled zahvaljujući  modernom inventaru i rekvizitima za djecu , ali i stolovima za, u novije vrijeme sve atraktivniji  tekbol (‘teq ball’), koji su zamijenili nekadašnje, betonske, za stoni tenis.   

Predsjednik Opštine, Dušan Raičević, izrazio je zadovoljstvo  aktivnostima na oživljavanju zapuštenih urbanih djelova grada i dopunjavanju sadržaja kojima će kroz promociju sporta i igre biti obogaćena i turistička ponuda Bara.

“Raduje činjenica da, nakon Pionirskog parka, teretane na otvorenom u rekreativnoj zoni ‘Šumice’ i  igrališta u zahvatu DUP-a Topolica 2, na najatraktivnijem dijelu naše obale, na Šetalištu kralja Nikole, osim prostora  namijenjenog  najmlađima,  imamo  i  poligon sa stolovima za novu sportsku disciplinu ‘teq ball’” , kazao je Raičević, ukazujući na činjenicu da prisustvo fudbalera Mornara potvrđuje da će se tekbol  i te kako  igrati  u Baru.

Raičević je napomenuo da Bar ima značajne perspektive ne samo u promociji turizma, već i u uvezivanju turističke ponude i rekreativnih aktivnosti koje se mogu ponuditi ne samo našim sugrađanima, već i turistima. Posebno ga, kaže, raduje veliko prisustvo najmlađih sugrađana, kao  i prilika da prisustvujemo prezentaciji tekbola.

 “U narednim mjesecima radovaćemo se i novim projektima. Sljedeće nedjelje očekuje se završetak radova na novoizgrađenom parku u zoni  iza škole ‘Jugoslavija’, a sa sličnim aktivnostima ćemo nastaviti i dalje. Manje-više u svim djelovima opštine formiraćemo rekreativne zone sa ciljem da  našim  sugrađanima pružimo mogućnost da što više vremena provode u prirodi, a da najmlađi uživaju na novoformiranim igralištima”, zaključio je Raičević.

Predsjednik tek bol saveza Crne Gore Milorad Šutulović, zadovoljan je  što i Bar, nakon Podgorice i Bijelog  Polja,  postaje dio tek bol porodice. “Teq ball” je, po njegovim riječima,  najbrže rastući sport u svijetu.

“Drago mi je što je Opština Bar to prepoznala i obezbijedila teq stolove za atraktivnu lokaciju, uz Šetalište kralja Nikole. Vjerujem da će sportisti i rekreativci iz Bara i šire uživati u ovoj proširenoj ponudi. Štaviše, nakon ove promocije, za vjerovati je da će Bar uskoro biti domaćin tek bol turnira”, poručio je Šutulović, dodajući da se radi o relativno novoj sportskoj disciplini, čija su ozbiljnija takmičenja krenula  2017. godine.

“Cilj  Međunarodne tek bol federacije i svih zaljubljenika u ovaj sport je da na Olimpijadi 2028. bude uvršten u takmičarski program”, naglasio je Šutulović.

Relativno novu sportsku disciplinu tek bol prezentovali su fudbaleri barskog Mornara. Njihov trener, bivši reprezentativac Crne Gore, Andrija Delibašić,  kazao je da se, zapravo, radi o stonom  tenisu koji se igra nogom, naravno, sa fudbalskom loptom, s tim što sto nije isti kao u stonom tenisu, već ima nagib na oba kraja. Za Radio Bar i Bar Info pojasnio je tehniku igre, nadajući se da će ovaj sport zaživjeti u Baru. Napomenuo je da se radi o veoma skupoj opremi i da vjeruje da će je oni koji je budu koristili i čuvati.

“Onaj ko je tehnički potkovan i vlada fudbalskom vještinom, ne može da ima problema sa ovom igrom. Ono što je komplikovano je u dijelu razmišljanja i koncentracije jer, na primjer, lopta se ne smije udariti dva puta istim dijelom tijela, konstantno se tokom igre razmišlja, a obično, čim se uđe u neku dilemu, griješi se. Dakle, tehnička potkovanost, snalažljivost i koncentracija su glavni uslovi za savladavanje ove nove sportske vještine”, objasnio je Delibašić, pozivajući Barane i goste da iskoriste mogućnost besplatnog korišćenja ‘tek stolova’.

Barani i turisti, kojih je iz dana u dan sve više, raduju se novom sadržaju koji će, kažu, s obzirom na raznovrsnost i atraktivnost, posjećivati svakodnevno.

Ivan iz Mladenovca, otac je mališana koji su jedva dočekali otvaranje novog, modernog igrališta.

“Ovo je izuzetno lijepo i interesantno djeci. Sadržaj je upotpunjen u odnosu na prošlu godinu, djeca su oduševljena”, kazao je za Radio Bar i Bar Info gost iz susjedne Srbije.

Share.

Comments are closed.