VIDEO: Obaveza – spašavanje ljudskih života u vodi

Još jedna izuzetna misija Crvenog krsta Crne Gore jeste spasilaštvo na vodi, koja se u ovoj humanitarnoj organizaciji sprovodi od 1997. godine. CK je u našoj zemlji jedina institucija članica Međunarodne spasilačke federacije ILS, akreditovana za obuku spasilaca, koja se sprovodi u specijalizovanom Centru u Sutomoru.

Naša ekipa provela je dan sa polaznicima obuke i njihovim instruktorima, koji su pokazali izuzetan nivo profesionalizma i odgovornosti, ali i uvjerila se u odlične uslove koje posjeduje savremeno opremljen objekat Crvenog krsta u Sutomoru.

Kriterijumi za pohađanje kursa “Spasilaštvo na vodi” su veoma strogi jer se radi o odgovornoj dužnosti -spašavanju ljudskih života, o čemu dovoljno govori podatak da je od 35 prijavljenih ove godine, prijemni ispit položilo svega 19 kandidata.

Među njima je Dragan Mitrović iz Petrovca, koji je završio Pomorski fakultet, a od prošle godine je i zakupac plaže. To ga je i motivisalo da se prijavi na kurs.

“Kao zakupac dijela plaže u Buljarici, što nam je naglašeno i ovdje na obuci, odgovaramo za ljudske živote. Ja želim da na mojoj plaži svi budu bezbjedni i, uz mene, biće još spasilaca na plaži, jer Zakon propisuje da na svakih 50 m bude po jedan spasilac. Nakon ovog kursa shvatio sam još više koliki je značaj ovog posla i uopšte postojanje spasilaca na plaži. Sada sve posmatram sasvim drugačije”, kazao je za Radio Bar i Bar Info Mitrović.

Obuku je ove godine završio i profesor fizičkog vaspitanja iz Kragujevca Vladimir Milutinović, koji je, iako nije primorac, dobar plivač i fizički i kondiciono spreman. On naglašava da ponekad postoji pogrešna percepcija u javnosti da je obuka za spasioca i dobijanje sertifikata formalnost, a prvenstveni cilj doći do posla.

“To apsolutno nije tačno. Ovaj kurs je najmanje to, iako ovo jeste prilika da se zaradi.  Obuka i instruktori su na visokom profesionalnom nivou, kriterijumi strogi i tako i treba da bude. Nema protekcije i tzv. primanja preko veze, jer je ovo odgovoran posao i instruktori se maksimalno trude da nam prenesu svoja znanja”, ističe Milutinović.

Svi koji prođu obuku imaju zagarantovan posao nekoliko mjeseci u turističkoj sezoni, ali Matija Radanović iz Herceg Novog, koji pohađa Turističku školu, a bavi se i sportom, kazao nam je da se prijavio prvenstveno zbog toga što voli posao spasioca.

“Ovo jeste odgovoran posao, ali lijep je osjećaj kada ste u prilici da pomognete ili spasete nekome život. Zato svi koji smo ovdje treba da damo maksimum i da što bolje naučimo sve vještine, a fizička spremnost se podrazumijeva”, kaže Matija Radanović, koji ima 19 godina.

Edis Sijarić je u Centru za obuku spasilaca na vodi instruktor već osam godina, ali kao spasilac radi mnogo duže: “Osim psiho-fizičke spremnosti, ljekarskog uvjerenja i drugih predispozicija, za ovaj posao  prvenstveno je važno da kandidati budu humani i odgovorni ljudi. Tačno je da su nesreće na moru sve učestalije, ja radim i živim godinama u Ulcinju, gdje smo jednog ljeta imali više od deset smrtnih slučajeva, ali su uslovi na plažama sve bolji. Na svakih 50 m postoji po jedan spasilac, obuka je izuzetno profesionalna, a ulogu spasioca sve više prepoznaju i kupači, koji nas dožvljavaju kao ljude od povjerenja koji im ulivaju sigurnost, ali mijenja se i svijest zakupaca plaža. Ni oni više ne tretiraju spasioce kao dodatan balast i trošak, već kao ljude neophodne na plažama, jer uz naše preporuke, signalizacione zastavice i info table sa potrebnim informacijama i upozorenjima, doprinosimo da kupači budu mnogo oprezniji i sigurniji, a samim tim da na pravi način uživaju u čarima mora i, što je najvažnije, ne ugroze sopstveni život”. 

Bitan segment obuke je, uz teoretski i praktični dio, pružanje prve pomoći. Instruktor je Igor Jokanović, koji je diplomirao Odnose sa javnošću, a u Crvenom krstu Crne Gore radi kao koordinator za prvu pomoć.

“Nije važno samo spasiti kupača, već mu pružiti i prvu medicinsku pomoć, koja se, prije svega sastoji u kardio-pulmonalnoj reanimaciji, odnosno pružanju vještačkog disanja. Fokusirani smo i na sve probleme i zdravstvene tegobe karakteristične za ljeto – sunčanicu, toplotni, srčani udar… Sva potrebna znanja polaznici obuke dobijaju ovdje, uz uputstva kako da sarađuju sa drugim ljudima na plaži kako bi pružili adekvatnu pomoć, kako i na koji broj da pozovu službu Hitne pomoći…”, ističe Jokanović, koji navodi da je znanje iz pružanja prve medicinske pomoći dragocjeno i u nekim drugim životnim okolnostima, jer “omogućava da pomognemo sebi, članovima porodice, prijateljima i svima kojima je takva intervencija potrebna”.

Centar za obuku spasilaca Crvnog krsta Crne Gore, u Domu solidarnosti u Sutomoru, gdje polaznici provode sedam dana, ima odlične uslove za boravak i rad – opremljene prostorije za obuku, sa svim potrebnim rekvizitima, tri obroka u lijepo urđenom restoranu, sobe u kojima spavaju, ali i uče teoretski dio nastave.

“Uslovi su gotovo idealni, i ovaj Centar ispunjava sve kriterijume za savremenu i stručnu obuku. Programske aktivnosti počinju u 7 ujutro i završavaju u 20 sati naveče, kada spasioci moraju biti u svojim sobama, znači moraju odmarati, kako bi narednog dana kvalitetno mogli da realizuju svoje vježbe, koje su predviđene nastavnim planom i programom. Obuka je vrlo sadržajna i sastavljena od stotinu nastavnih časova”, naglašava Ivan Terzić, koordinator Centra za obuku spasilaca.

Sertifikat koji dobiju polaznici kursa je međunarodno priznat, što im omogućava rad u bilo kojoj zemlji svijeta i, kako ističe Terzić, mnogi svršeni kandidati su već pronašli posao u Hrvatskoj i susjednim zemljama, a neki i u SAD. 

Osim na moru, rijekama i jezerima, spasioci sa ovim sertifikatima rade i na bazenima.

Od osnivanja Centra 1997. godine, obuku Crvenog krsta u Domu solidarnosti u Sutomoru, prošlo je 1.500 polaznika, a ove godine biće licencirano oko 600 spasilaca, jer je broj uređenih kupališta iz godine u godinu sve veći. 

Share.

Comments are closed.