VIDEO: Održan festival grožđa na Virpazaru

Turistička organizacija Bar je, u saradnji sa MZ Crmnica, proizvođačima, i pod pokroviteljstvom Opštine, juče  na Virpazaru organizovala prvi Festival grožđa, još jednu promotivnu i kulturno-zabavnu manifestaciju kojom je predstavljen turistički veoma atraktivan kraj barske opštine i najpoznatiji vinogradarski region u Crnoj Gori.

Festival je simbolično označio i početak berbe grožđa, a organizovana je i prva promotivna vožnja vozom “Sutorman”, trasom nekadašnjeg popularnog “Ćira”.

Brojni, pretežno inostrani turisti, prisustvovali su prvom Festivalu grožđa, koji je otvoren uz zabavno-umjetnički program i štandove sa tradicionalnim proizvodima crmničkog kraja na kojima su degustirani grožđe i vino.

“Turistička organizacija u kontinuitetu nastoji da obogati ponudu Bara i promoviše raznovrsne potencijale naše opštine. Zadovoljni smo posjetom, ali i izlagačima koji su se potrudili da u što boljem svijetlu prezentiraju sve proizvode crmničkog kraja”, kazao je direktor Turističke organizacije,mr Emil Kukalj.

Prvi festival grožđa otvorio je državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Damir Davidović. On je istakao da je ova manifestacija jedinstvena i da ima višestruki značaj. “”Ona slavi nasljeđe i kulturološke specifičnosti crmničkog kraja koji je jedan od centara crnogorskog turizma. Veliki broj stranaca dolazi upravo zbog toga i svih prirodnih ljepota u okviru Nacionalnog parka Skadarsko jezero. Iskreno vjerujem da ima potencijala da postane tradicionalna”, kazao je Davidović, koji se zahvalio Opštini Bar, TO i mjesnoj zajednici na organizaciji ovakve, kako je naglasio, “izuzetne promotivne manifestacije”.

Lijepe utiske sa festivala za naše medije prenijeli su gosti iz Francuske, Njemačke, Velike Britanije, Rusije, Ukrajine, BiH, Srbije, a manifestaciji je prisustvovao i konzul Republike Kosovo u ambasadi u Podgorici, Balaj Kadri. “Drago mi je što sam bio danas u ovom lijepom kraju koji me podsjetio na Toskanu. Mnogo mi se sviđa još jedan praznik Bara, a probao sam i vino i rakiju, koji su zaista fenomenalni”, kazao je za Radio Bar i Bar Info Kadri, koji je za nepunu godinu, otkako je na toj dužnosti obišao, kako je rekao, 70% Crne Gore i generalno, nosi izvanredne utiske.

Uz brojne vinare, Vladislav Tošić iz Bara, izložio je sok proizveden stoprocentno od ploda vinove loze.

“Extra sokovi su 100 % voćni, matični sokovi, bez aditiva, konzervansa, vode i šećera. Za pola litra soka, koristimo kilogram do dva kg voća. Proizvodimo i sokove od divljeg šipka, aronije, maline, kupine. Voće nabavljamo, isključivo od crnogorskih proizvođača”, kazao je Tošić.

Posjetioci su imali priliku da prisustvuju i priređenom tradicionalnom načinu “gaženja grožđa” u bačvama, koje su obično obavljale mlade djevojke, na radost prisutnih. Tako je bilo i juče u virpazarskoj varoši. Posebno oduševljenje Crmničana, ali i gostiju, izazvala je promotivna tura voza “Sutorman”, nazvan tako po imenu jedne od lokomotiva popularniog voza koji je od početka prošlog vijeka do šezdesetih povezivao Bar sa zaleđem.

Projekat “Trasom starog Ćira”, na kojem je Turistička organizacija Bar radila godinama, biće jedinstvena ponuda, ne samo Bara i Virpazara, već i Crne Gore.

“Ovo je bila promotivna vožnja, ali nadamo se da ćemo uskoro, kada se se steknu svi uslovi, omogućiti turistima da uživaju vozeći se kroz živopisna crmnička sela”, istakao je direktor TO Bar mr Emil Kukalj.

Voz je juče sa zvanicama, među kojima su bili kosovski konzul, predsjednik SO Bar Mićo Orlandić, potpredsjednica Opštine mr Tanja Spičanović, načelnik barske policije i direktori javnih preduzeća, kao i predstavnici medija, saobraćao na relaciji Virpazar- Boljevići-Limljani, pozdravljan je na svakoj dionici sa radošću od strane svih seljana, a domaćinski su ga dočekale i porodice Stojanović u Boljevićima i Pejanović u Limljanima.

Početak berbe grožđa simbolično je označen u vinogradu poznatog proizvođača, predsjednika Udruženja vinara i vinogradara “Crmnički vranac”, Ilije Klisića u selu Limljani, koje je ušlo u Ginisovu knjigu rekorda po broju (5) željezničkih stanica. U njemu je i crkva Svetog Tome, za koju se veže legenda da je prilikom poplava i klizišta, daleke 1896. godine, zajedno sa grobljem skliznula stotinjak metara niže od prvobitne lokacije i ostala neoštećena.

“Limljani su nekada živjeli u punom smislu, nije se razmišljalo da se napuštaju ognjišta. Ovdje je nekada bilo tri stotine domaćinstava, radila je osnovna škola sa četiri razreda. Voz ‘Ćiro’ je spajao Bar sa Crmnicom, omogućavao proizvođačima da dođu do primorja i prodaju svoje proizvode. Taj voz je davao nadu da ovo mjesto može da živi. Nadamo se da će ponovo turistički voz dati neku novu nadu razvoju i boljitku ovog kraja, da će se žitelji Limljana vraćati na svoja ognjišta i zemlju, jer ovdje mogu proizvoditi dva brenda – čuveno crmničko vino i crni luk, a baviti se i turizmom, izdavanjem smještaja”, kazao je Klisić, koji je naslijedio bavljenje vinogradarstvom od svog, oca, đeda i prađeda.

“Nije mi presudan bio materijalni momenat, već ljubav prema vinovoj lozi i vinu. Napravio sam podrum  u kojem uz čuveni vranac, proizvodim i kaberne, bijelo vino, muskat, roze, jer moramo biti konkurentni na tržištu. Stranci, koji u velikom broju dolaze ovdje, žele da uživaju u raznovrsnim vinima, koja mogu naći mjesto na bilo kojem takmičenju i trpezi. Mi smo aplicirali kod Ministarstva poljoprivrede i dobili sertifikat-geografsko porijeklo, što znači da se svi vinari u Crmnici mogu pohvaliti da na svojim flašama imaju etiketu sa oznakom da je proizvod iz ovog kraja, jer ne možemo dozvoliti da se grožđe kupuje negdje drugo i od njega pravi vino, a da ga nazivamo našim brendom. Nadam se da će to uticati da se  ljudi sve više vraćaju proizvodnji, od koje se može solidno živjeti”, istakao je Klisić, koji godišnje proizvede 18.000 flaša vina. On je pozvao sve koji imaju zemlju u Crmnici da posade 500-1.000 čokota vinove loze.

Podsjetio je i na druge atrakcije sela Limljani, Vilinu pećinu i pare, a posebno na crkvu Svetog Tome, koju su, prema nekim istraživačima, podigli u VII vijeku preci bratstva Klisići.

“Klizište i poplave odnijeli su crkvu koja je bila izgrađena na stijeni, stotinjak metara i ona je ostala tako sa nagibom od 17 posto. To je naše izuzetno kulturno dobro i potrudićemo se da taj status i zvanično dobije”, istakao je Klisić koji je bogatom trpezom i uz muziku benda “Dobri momci”, dočekao sve goste koji su stigli turističkim vozićem.

Nakon izvanrednog nastupa barskih umjetnika – Kamernog hora “Antivari musica”, pod dirigentskim vođstvom mr Mira Kruščića i uz sopranistkinju Aleksandru Vojvodić Jovović, kao i etno grupe “Zora”, na Prvom festivalu grožđa nastupila je zvijezda narodne muzike Marinko Rokvić, koji je prije nekoliko godina pjevao na Festivalu vina i ukljeve.

“Zahvaljujem se na predivnom dočeku. Ja sam ovdje skoro domaćin, jer dolazim i profesionalno i privatno. Često sam sa prijateljima u čuvenoj konobi ‘Badanj’ i na drugim atraktivnim mjestima na crnogorskoj obali. Vino mnogo konzumiram i uvijek je na mom stolu, posebno crmničko, najčešće  proizvedeno u ‘Plantažama’, Limljanima ili u porodicama Krgović, Vučinić, Sjekloća…”, kazao je Rokvić, koji je specijalno za naše medije otpjevao dio svoje posljednje objavljene pjesme “Prava žena”, koja će poput mnogih drugih numera ovog popularnog izvođača, sasvim sigurno, postati hit.

Zbog loših vremenskih uslova ovogodišnji rod vinove loze nije na očekivanom nivou, ali će se vrijedni proizvođači potruditi da dobiju što veće količine kvalitetnog, nadaleko čuvenog crmničkog vina.

Share.

Comments are closed.