VIDEO: Olja Fatić: Kreativnost za borbu protiv pandemije i stresa

Mlada žena, ekonomistkinja iz Bara, Olja Fatić, pandemijske dane provodi posvećena svom kreativnom hobiju – izradi raznih suvenira u dekupaž i drugoj tehnici, a posljednjih mjeseci heklanju lutkica koje su izazvale veliku pažnju na društvenim mrežama. Olja je osnivač NVO “Edukativni centar”, a predsjednica je i osnivač i NVO “Klaster turizma i kreativne industrije” – Bar. Ispričala nam je kako je nastao njen hobi, koji je prerastao u mali preduzetnički biznis.

Olja Fatić, diplomirana ekonomistkinja, zaposlena je u barskom Kulturnom centru. Rasla je uz majku i baku koje su se bavile raznim vrstama ručnog rada – pletenjem, heklanjem, vezom, uređenjem enterijera, te joj je već u djetinjstvu sve to postalo veoma blisko i zanimljivo. Međutim, prošle su godine dok se ljubav i sklonost prema ručnom radu i lijepom pretvorila u hobi, a zatim i u mali preduzetnički biznis.

“Kada se i kod nas pojavio dekupaž, prije više od deset godina, ja sam se zaljubila u tu tehniku na prvi pogled. Očarale su me boje i mogućnost mix mediaarta, a podstaklo i to što želim da stalno radim na sebi i učim nešto novo. Tako su nastali brojni predmeti, nakit, kutije za nakit, futrolice, činije, podmetači, ali i karakteristični barski suveniri”, kaže Olja, koja se posljednjih mjeseci fokusirala na heklanje lutkica  raznih oblika, od kojih neke nose i posebne poruke.

“Kod moje majke uvijek je bilo konca. Počela sam sa debljim, praveći korpice i poslužavnike, ali bila sam odlučna da naučim da heklam i sa najtanjim iglama. Danas pravim razne lutke, kojima ne dodajem plastiku, metal, niti bilo koje druge materijale, već ih heklam isključivo od pamučnog konca, što znači da su u potpunosti bezbjedne za djecu. Tu je ‘Zgodnica’, ljubičasta lutka, ali i dvojac koji smo nazvali ‘Zaljubljeni barski par’”, ispričala nam je Olja i otkrila da je za njihovu izradu potrebno od tri do sedam ili osam sati, zavisno od vrste.

Sve lutkice i drugi Oljini predmeti mogu biti lijep poklon dragim osobama u svakoj prilici, pa i za vjenčanje. Pomažu joj muž i sinovi Jakša i Matija, koji će se, nada se, uz sve svoje druge angažmane i interesovanja, jednog dana baviti i ovim kreativnim poslom.

Olja ističe da ova vrsta rada mnogo koristi, posebno u pandemiji, za oslobađanje od stresa, ali je teška zdravstvena situacija uticala na prodaju, koja se sada, uglavnom, svodi na internetsku. Očekuje da će se stabilizovati epidemiološka situacija i da će se sa svojim kolegama ponovo pojaviti na raznim sajmovima i ponuditi svoje proizvode turistima u sezoni.

Za proizvođače suvenira, kaže Olja Fatić, bio je veoma značajan i unosan kruzing turizam, kada je u Bar, u redovnim okolnostima, dolazilo i preko dvadesetak kruzera sa nekoliko destina hiljada turista.

Share.

Comments are closed.